2009. május 31., vasárnap

De ki is az a MediaTek?

Az okostelefonok fejlődésében meghatározó szerep jut azoknak a mérnököknek, akik miatt egyáltalán telefonálhatunk. Nem túl nagy csoda ez, de azért nem árt néha áttekinteni a "beszállítói" piac változásait. Jó tudni, kik azok a piac szereplők, akik a jövő fejlesztéseiben kulcs-szereplők lehetnek. A félvezetőgyártók piacán a nagymenőket még mindig így hívják: Intel, Samsung, Toshiba, TI-Texas Instruments.

Ugyanakkor az elmúlt 10 év nagy felzárkózói az ún. "fabless" félvezetőgyártók. Ők azok a vállalatok, akik gyártói kapacitásokkal nem, de óriási szaktudással rendelkeznek a chipgyártásban, prototípus tervezésben-építésben. Előző hírünkben is a Qualcomm szerepelt, mint a smartbook kategória "kiagyalója". Az elmúlt napoban a Qualcomm és a MediaTEK a kiemelendő e cégek közül. A Qualcomm lassan második éve majd minden HTC modellben a fő beszállító, de sok más okostelefonban megtalálhatók a gyártó chipjei (melyet nagy valószínűséggel a világ legnagyobb független gyár a TSMC gyárt).

A MediaTek fejlődése viszont szokatlanul nagyívű. Pár éve még a 28-30 hely körül állt, 2009 első negyedévében pedig már a világ első 20 gyártója között szerepel a neve. A MediaTek pár napja jelentette be, hogy a Garminokhoz ő szállít, számomra pedig szintén új hír, hogy a MediaTek a Microsofttal is aktívan dolgozik valamin (talán aZune HD-n, vagy valamilyen utód MS okostelefonon?)


Forrás: http://www.evertiq.com/news/14176

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése