2009. május 21., csütörtök

GAO - Őrületes apokalipszis jöhet :)


GAO miatt betojt a világ! A GAO az nem más, mint egy kormányzati felügyeleti szerv (U.S. Government Accountability Office) amely a minap közzétett egy jelentést arról, hogy az USA védelmi minisztériuma által üzemeltetett GPS rendszer akár néhány éven belül botrányosan alacsony szolgáltatási szintre süllyedhet. Gyakorlatilag már 20%-os teljesítménycsökkenés is pontatlanná teszi a rendszert, és ezt már akár néhány műhold kiesése vagy helytelen működése is előidézheti. A megoldás viszonylag egyszerű és eddig is ismert volt. Sok, azaz még több pénz kell fejleszteni, karbantartani, cserélni.

Röviden ennyi a story. Amit pedig a sajtó világszerte produkált belőle, az totális metál. Csaknem minden mérvadó külföldi és hazai oldal leírta a tech-rovataiban, hogy bizony meg fogunk vakulni, a sátán meg majd örül. Hírnek persze nem rossz, de a felhajtás szerintem túl nagy. Nehezen tudom ugyanis elképzelni, milyen lenne, ha a Navstar-GPS rendszerét tisztességes fémkereskedőkhöz vinnék. 

2007-ben közel 300 millió GPS chipet értékesítettek a gyártók, 2012-re egymilliárdra becsülik az éves eladásokat. Nagyon leegyszerűsített számokkal egy teljes rendszer felépítése és elindítása kb. 4-5 milliárd USD-be kerülne és mondjuk 7-800 Millió USD-t emészt fel évente az üzemeltetése (Az EU Galileo projektjének kb. ekkora költségvetése van). Mellesleg a műholdak katonai célú használata egész jól dotált tevékenység az USA-ban (a katonai és konzumer rendszert egyazon műholdhálózat szolgálja ki, nyilván más pontossággal és máshogy), no meg ugye vannak/lesznek itt egyéb rendszerek is (Kínai, Eu, Oroszország), semmiképpen sem reális az a jövőkép, hogy az USA majd ezekre a rendszerekre támaszkodva regulázná kedvenc terroristáit. 

A fenti számításból kiindulva ha még cinikusabb akarok lenni, akkor pár stratégiai célpont szétlövését a világ összes konzumer GPS vásárlója évi 5-6 USD/chip-el már tudná finanszírozni. Számomra életszerűbb, hogy a GPS-chip gyártást esetleg egyszer majd extra állami koncessziókért lehet csak művelni.
A teljes GAO anyag: http://www.gao.gov/new.items/d09325.pdf

Források:
http://sidt.gpsworld.com

FRISSÍTÉS 23:15: Úgy tűnik, hogy a US Air Force sem szereti a felesleges felhajtást, úgyhogy megmondták, nem kell félni a minőségromlástól, leállástól. (forrás: http://www.pocket-lint.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése