2009. május 19., kedd

Okostelefont az egészségügyben - 64%!

De most komolyan. Szidom itt a "hülye" amerikaiakat, hogy mennyire bedőlnek a reklámoknak, és Palmot meg iPhone-t, meg Blackberryt vesznek parancsszóra. Közben el kell ismerni, hogy még mindig a világ egyik legnagyobb piacáról beszélünk. Azaz ha valamit érdemes fejleszteni, akkor azt először erre a piacra szánja a fejlesztő. Sok területen az USA egyedülálló lehetőségeket kínál, ilyen az egészségügy is.

Vásárlóink között is akadnak orvosok, sőt hazai egészségügyi PDA-s gyógyszeradatbázis is létezik, de az a választék, ami az USA piacát jellemzi, elképesztő. Több száz egészségügyi alkalmazás mellett, már az oktatásban elkezdik a diákok rászoktatását az új technológiákra.

Van olyan oktatóintézet, ahol az első évet követően pl. kötelező az iPhone vagy az iPod Touch használata. Ennek eredményeként, a Manhattan Research kutatásai szerint az USA egészségügyi rendszerében a felmérések szerint 64% az okostelefonok használati aránya. Arról ugyan nem olvasni, hogy munkaeszközként mennyi hasznosul ebből a hatalmas volumenből, debárkivel fogadok, hogy magasabb az arány, mint itthon.

Nézzük át gyorsan, milyen alkalmazásokban használható ma az PDA az egészségügyben:
  • Gyógyszeradatbázisok - kölcsönhatások, hatásmechanizmusok, mellékhatások
  • Vények - készítése, mobil nyomatás, háziorvosi v. mobil iktatás
  • Beutalók - ütemezés-lekérdezés, készítés
  • Speciális hardverek most és a jövőben - (ultrahang, ekg, speciális PDA)
  • Komplex rendszerek - betegirányításra, mobil páciens-adatbázisok
Ezer és ezer hasznos, a páciensek életét megkönnyítő funkcióra használható manapság okostelefon. Amerikában....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése