2009. május 31., vasárnap

A Qualcomm új kategóriát teremtene - Smartbook

A Qualcomm kétségtelenül az elmúlt év nagy nyertese. Számtalan készülékben használják a gyártó erőforrásait, hiszen alacsony fogyasztású erőforrások és szinte mindent tartalmaznak, ami az okostelefon-fejlesztőknek szükséges, tehát nagyon könnyű integrálni őket az új modellekbe. A gyártó legújabb Snapdragon kódnevű 1000 MHz-s mobilprocesszora hamarosan Windows Mobile készülékekben is debütál (pl. Toshiba TG01), de a Qualcomm marketing és termékmenedzsment igazgatója szerint ideje, hogy egy teljesen új kategóriát teremtsen ez a processzor.

Egy londoni bejelentés szerint a Snapdragon és hasonló fejlesztéseik lehetővé teszik, hogy egy új okostelefon-szerű, de nagyméretű kijelzővel és billentyűzettel rendelkező, folyamatosan neten lógó készülékeket építsenek a gyártók. A smartbook névre keresztelt berendezések főbb előnyei a következők volnának:
  • Speciális Linux v. egyéb operációr rendszer, melynek kezelőfelülete nagyon hasonló az okostelefonokhoz, azaz gyorsan "bootolás nélkül" rendelkezésre állnak.
  • Nagy kijelző (WXGA -1024×768) és billentyűzet
  • Integrált HSDPA adatkapcsolat, folyamatos net-jelenlét lehetzősége
  • 9-10 óra üzemidő intenzív hazsnálat mellett is!
A lényeg tehát egy olyan készülék, melyet pofonegyszerű kezelni, mindig és mindenhol a rendelkezésünkre áll. Amitől még izgalmasabb a történet, hogy Mr. Louis Pineda olyan neveket sorolt fel, akik "rendes" gyártóként vagy OEM/ODM gyártóként az okostelefon-ágazat húzónevei: Toshiba, Samsung, Asus,Acer, HTC, Wistron, Compal, LG, Quanta, Foxconn, Inventec. A Wistrontól kezdődő sor talán sokaknak kevesebbet mond, de ha a Dell/Apple/HP márkaneveket is mögé teszük, akkor látszik, hogy ha a Qualcomm sales-managerei jól teszik a dolgukat, akkor ez a bejelentés talán kicsit több, mint koncepció. A gyártó szerit talán már év végén kézbe foghatunk ilyen eszközöket, és aki figyelmesen olvassa a neten megjelenő híreket, annak beugorhat, hogy már év elején már tényleg felröppent hasonló fejlesztés a HTC-től is, talán éppen a HTC Thoth lesz az első befutó.

A hírt olvasva elgondolkodtató volt, hogy mennyire új világot kezdünk élni. A PC és szervervilág meghatározói nevei (Intel/Microsoft) is igyekeznek ezen a területen pozíciókat szerezni, de az új nevek (Google, Qualcomm) valahogy mindig izgalmasabb dolgokat mondanak, más szemmel, máshogy látják a jövőt és ez fel is értékeli őket. Jópár éve az Oracle vezetője Larry Ellison volt az első, aki a Net PC koncepcióját meghirdette. 1995 óta borzasztó nagyot változott a világ, de a mostani okostelefonok és a most bejelentett smartbook-ok meg is fogják valósítani ezt az álmot. Mondjuk ez már lehet, hogy a Google álma lesz :)

Forrás: http://www.eetimes.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése