2009. június 3., szerda

Hamarosan India is G-phone lázban éghet


"Az iPhone után jön a G-Phone". Egy rövid indiai elemzés szerint a következő boom a Google Android operációs rendszerrel szerelt okostelefonokról szólnak majd. Az elemzés szerint Indiában bizonyosan így lesz, és erről hamarosan a HTC és a Samsung is gondoskodik majd, legkésőbb július végéig. Őket pedig már novemberben követi majd a Motorola. A várakozások szerint még idén meglódul India okostelefon piaca.

India smartphone piaca?! Alig néhány éve sokan megmosolyogták az előbbi fogalmat, ma pedig India komoly stratégia-alkotásra készteti még a legnagyobb gyártókat is. Ahogy Kína, úgy India is egyre fontosabb piaccá válik, hiszen mindkét országban óriási a potenciális vásárlók köre, könnyű megfelelni az egyedi igényeknek (pl. billentyűzet, operációs rendszer, kezelőfelület), ráadásul pl. az EU-hoz képest lényegesen költséghatékonyabb lehet egy-egy modell gyártása/bevezetése.

Eközben a bevételi oldalon is sok előnnyel járhat sok kicsi helyett egy-egy nagy régióra koncentrálni, itt ugyanis -az országok méreteiből adódóan- már néhány százaléknyi növekedéssel komoly, az egész világ piacára ható változásokat lehet elérni. Kb. 2-3 éve egy Nokia jelentésben olvastam először arról, hogy Indiában a Symbian alapú modellek részesedése a gyártó belső elemzése szerint ijesztően nagyot csökkent, miközben a Windows Mobile kiemelkedően teljesített. Azóta igyekszünk követni az EU/USA régiókon kívüli történéseket is. Hosszú távon talán ezek a ma még kevésbé "lefedett" piacok fognak visszahatni a gyártók árképzésére. Gondoljon csak bele hogyan befolyásolja akár a hazai piacot az, ha Indiában a HTC elad majd 3-4 millió okostelefont 2-3 hónap alatt? Elvben egy ekkora eladás az ehhez képest elenyésző magyar 500-1000 db-os piacot is elvben olcsóbbá teheti. Ha viszont a HTC nem lesz sikeres a nálunk sokkal nagyobb piacokon és más versenytársa igen (pl. Samsung, LG, Nokia), akkor ez a trend itthon ugyancsak érvényesülhet. A fenti hatások esetleg mindkét esetben csak 6-8 hónap késéssel következnek be, bár a globalizációs hatásoknak köszönhetően ezek az összefüggések is egyre hamarabb érezhetők.

Forrás: http://www.mydigitalfc.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése