2009. június 3., szerda

Márkanév nélküli piacok! Ipari PDA-t egyéni igényekre Dél-Koreából!

Évről évre terjed a PDA-k vállalati alkalmazása, sok esetben konzumer, de néhány esetben ipari PDA-ra alapozva. Ahogy a konzumer PDA és okostelefon gyártók között, úgy itt is akad néhány nagy név, de talán ezen a területen a kicsik/nagyok közti különbség nem akkora, mint az okostelefonok esetében.

Sok-sok olyan gyártó is tevékenykedik ezen a területen,a kikről még csak egy teljes listát sem egyszerű összeállítani. Megszámlálhatatlan méretű és összetételű a kínálat, szinte kuszább a terület, mint a konzumer Windows Mobile szegmensben.

Nézzünk egy nem teljes, de elég bőséges listát az ipari PDA-k területén reprezentáló gyártókkal:

Bluebird
Canon
Casio
Chiperlab
Daishin
DatalogicMobile
Densei
Denso
DSIC
Fujitsu
Getac
HHP
Hoft&Wessel
Honeywell
Intermec
InnoTeletek
Janam
LXE
M3Mobile
Metrologic
MobileCompia
Mobitron
Opticon
Panasonic
PSC
Psion
RoperMobile
Symbol-Motorola
Unitech
Vocollect
Woongjin
Xerox

Miért érdekes ez a terület? A helyzet az, hogy több sikeres vagy sikertelen hazai PDA és ipari PDA-bevezetést láttunk már, melyek mindegyike "olyan jól indult", majd a végén hol a gyártó, hol beszállító, hol a vásárló hibájából csak igen komoly anyagi/erkölcsi veszteségekkel tudott elindulni, és valóban értéket termelni a beruházó számára. Alaposabb tervezéssel ezek a problémák kiküszöbölhetők.

A fenti gyártók közül emel ki néhány a Dél-Koreai gyártót a hivatkozott forrás. Kereskedelmi szempontból említésre méltó az a talán kevesek által ismert tény, hogy az ipari PDA-k területén szinte minden igény lefedhető. Nem biztos, hogy mindent egy gyártóval kell megoldani, de a jelenlegi technlógiák mellett sok-sok gyártó akár testreszabott modelleket is képes kínálni. Nézzünk pár érdekesebb igényt:
  • Beépített nyomtató és kártyaolvasó kell?
  • RFID azonosítós IP67-es eszközre van szükség?
  • Extrém körülmények közt kéne dolgozni (pl. nedvesség, extra hideg, extra hőfok)
  • Egészségügyi/antibakteriális környezetben kell megfelelni?
  • GPS, nagysebességű WWAN kapcsolatokra van igénye?
Az ipari PDA-kal szinte mindenre van megoldás, viszont van néhány alapszabály, melyet a hazai beszerzők a gyenge kínálat miatt előszeretettel elhanyagolnak, holott legtöbbször ezek a projektek buktatói:
  • Az ipari PDA-k beszerzése többlépcsős folyamat, a hardver mellett nagyon nagy hangsúlyt kell kapjon az üzemeltetés tervezése.
  • Megfelelő szerviz hiányában tilos vásárolni!
  • Tesztelni-tesztelni-tesztelni. Beszerzés előtt nem elég egyetlen modellen futtani a teszteket, érdemes pilot-projekteket indítani, ha van idő, akár 2-3 hónapos átfutással
  • Alapos tesztelés nélkül ne bízzon meg még a legnagyobb nevekben sem! A Motorola, Intermec, Psion vagy egyéb piacvezető gyártók éppúgy alkalmatlanok lehetnek, mint a kisebb márkanevek. A márkanév még csak szolgáltatási színvonalat sem biztos, hogy kifejez. Árat annál inkább!
  • A drága ipari hardver vs. olcsó konzumer megoldásoknak is van létjogosultsága, de a konzumer megoldások általában lényegesen nagyobb darabszámmal fedik le ugyanazokat az igényeket.
Komolyan érdekli ez a terület? Kíváncsi a tapasztalatainkra?
Az elmúlt 3 évben jópár nagyobb, 100-300 db-os beszerzésben vettünk részt!
Akár ipari, akár konzumer beszerzésekben tudunk segíteni.
Kérje kapcsolódó tanulmányunkat ide kattintva!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése