2009. július 25., szombat

Toshiba TG01 teszt - Coolsmartphone

A Coolsmartphones nagyon alaposa tesztet készített a Toshiba TG01-ről, a világ első Qualcomm Snapdragon 1GHz processzorral szerelt készülékéről.
Fura módon a pár éve elindult trend, mintha megfordult volna az okostelefonok között. Amíg pár éve csak elvétve akadt nagyméretű képernyővel rendelkező "féltégla"-telefon, addig az idei évben egyre több hatalmas kijelzővel szerelt, VGA vagy WVGA kijelzővel szerelt okostelefon kerül a piacra, lassan már a korábban megszokottnak nevezhető 240×320 pixeles felbontás tekinthető ritkaságnak. A TG01 is követi az aktuális trendeket. A tesztelő is elsőre idegenkedett a minden eddiginél nagyobb méretű okostelefontól, hiszen a már futó modellek (Touch HD, Acer F900) méreteit is túlszárnyalja a maga 4,1 hüvelykes kijelzőjével. Ennek elenére a készüléket hihetetlen vékonynak találta az író, így a telefonálásnál még nem érezte magát hülyén, amikor ezt a hatalmas készüléket igyekezett a füléhez/szájához emelni.
A fő specifikációk a bejelentésekhez képest nem változtak. 4.1" - 400x800, 1Ghz processzor, shake control, forgatás/gyorsulásérzékelő, automata kijelző-forgatás, WiFi 802.11b/g, Bluetooth 2.0, aGPS, 3.1 Mpix kamera, 3G HSDPA / HSUPA kapcsolati sebességek, USB-host üzemmód. A készülék érdekessége a beépített egér-kontroll. Ha jól értelmezem az alsó Zoom-panel segítségével aktiválható, és ekkor a böngészőben könnyebben tudunk az egyes linkekre kattintani. A készüléken a HTC-hez hasonlatosan használható a headset/töltő/szinkroncsatlakozó, a kamera gombja nehezen indítja el a felvételt, és nincs sem normál telefon felvesz/lerak gomb, helyette a kijelzőn találjuk meg ezeket a gombokat, ami nem túl szerencsés, hiszen a képernyőmentések alapján elég pici a terület. Ugyanakkor a tárcsázó egyéb módon, pl. rázogatással is aktiválható (shake-control). A készülékbe már nem lehet stylust helyezni, annyira vékony, az iPhone óta ez nem kötelező már.
A telefonálás amúgy nem rossz, de néha idegesítő. A kijelző -egyre gyakrabban van ez így- beszélgetés közben automatikusan kikapcsol, hogy ne nyomkodhassuk össze vétlenül pl. a fülünkkel. De ha mi akarjuk letenni a beszélgetés, azt csak a készülék visszakapcsolását és a kijelzőn a piros gomb megnyomását követően lehetséges. Körülményes művelet.
A készülék gyártója igyekezett a TouchFlo3D-hez hasonló homescreent kialakítani, ez sem nem annyira szép, sem nem annyira jól kezelhető, mint a HTC-ken, de használható. Sajnos a Windows Moile 6.1-t egyre gyakrabban nem szeretik a tesztelők, így a Coolsmartphone is hiányolta, hogy pl. a fenti programok menü lényegében 2004 óta ugyanúgy néz ki. Amúgy a készülék allmaazáskínálatával nem volt különösebb gond, az Orange által forgalmazott készülékeken a Coreplayer alap, a mobillal akár videókat is szerkeszthetünk és egyből fel is tölthetjük a Youtube-ra, és az erős processzornak köszönhetően a számításigényesebb műveletek mind kiválóan teljesítenek (pl. képek betöltése, videózás).
Összességében egy-két negatívum és sok erősség került kifejtésre a készülékkel kapcsolatban. Az idegesítő telefon-gombok és a Windows mobile 6.1 talán a nagy hiányosság, de aki nagyméretű kijelzővel szerelt, sok-sok célra alkalmas Toshibát keres, talán nem fog csalódni. A talán arra értendő, hogy az értékesítés nehezen indult, az eddigi tapasztalataink a Toshibával valahogy sosem voltak egyértelműen pozitívak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése