2009. augusztus 20., csütörtök

2009 második negyedéves piaci adatok


A Canalys időről-időre érdekes táblázatokkal örvendezteti meg a világot. Hasznos információkat kapunk arról, hogy éppen merre tart a világ. Persze a negyedéves elemzés nem feltételnül fedi majd a teljes évet. Egy-egy nagyobb szállítás, termékbevezetés, mobilszolgáltatói akció is lényegesen befpolyásolhatja a számokat, melyek éves szinten aztán majd esetleg jobban "kisimulnak".
Nézzük a fontosabb adatokat:
  • 2009 második negyedévében kb. 38,1 millió okostelefon került értékesítésre világszerte. Ennek legnagyobb része természetesen továbbra is Nokia, de a tavalyi év hasonló időszakához képest a Nokia ismét vesztett kicsit a részesedéséből.
  • A RIM és az Apple Európában kevésbé érdekes, jóllehet a világ két legnagyobb gyártója a Nokia mögött. Kiugró az Apple eredménye, gyakorlatilag stabil harmadik helyre lépett az iPone abban a szegmensben, ahol 3 évvel ezelőttig egyáltalán nem is képviseltette magát a gyártó.
  • Az EMEA (Európa, Afrika, Közel-Kelet) lényegesen erősebb Nokia szempontból, mint Amerika. Ez mindig is így volt, 10-ből hatan még mindig Nokiát vásárolnak Európában okostelefonként. Az érdekesség az, hogy az Apple 5,2 Millió telefonjából már ebben a régióban is csaknem kétmillió készüléket értékesített a gyártó. Jelentős a RIM EMEA-beli előretörése is.
  • A forrásban hivatkozott oldalon látható táblázatok szerint Ázsia az, ahol a Nokia mögött a Sharp és a Fujitsu a vezető gyártó, itt az Apple/RIM még az "others" 2,5 millióját gyarapítja.
  • Az operációs rendszerekről már korábban is írtunk. A Microsoft 10% alatti piaci részesedése és az Android 2,8%-os eredménye így együtt nézve elgondolkoztató. Az operációs rendszerek eladási statisztikáit természetesen a nagyok (RIM, Apple, Nokia-Symbian) vezetik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése