2009. augusztus 23., vasárnap

Az Apple a TáblaPC üzletbe is belekóstol hamarosan

Hetek óta pletykálják a legnagyobb portálok, hogy az Apple beszáll a tábla PC üzletbe is. Önmagában ez a tény nem lenne meglepő, hiszen jelenleg nagyon fut a gyártó szekere. Steve Jobs rendre bizonyítja, hogy ami más gyártóknak nem sikerül, azt az Apple sikerre tudja vinni, ráadásul általában nem az olcsó árakkal versenyez, hanem hatalmas marketing-gépezet segítségével emeli ki a termékeit a népes mezőnyből. Az Apple rendre eléri, hogy "sikk" legyen "almás" termékeket vásárolni, körülbelül azt tudatosítják a vásárlóban, hogy van ugyan némi értelme az életnek Apple nélkül is, de aki így akar élni, az készüljön fel sótlanabb, szürkébb napokra. Állati idegesítő, de ez eddig az iPOD, és az iPhone esetében is bejött. Olyannyira, hogy ma már mp3 lejátszó helyett mindenki iPOD-ot emleget, de az okostelefon-vásárlók többsége is egyre inkább eltávolodik a fogalomtól, egyre gyakrabban HTC iPhone-t, vagy Nokia iPhone-t szeretnének.
A fentiekből következik, hogy lassan fenntartások nélkül képes vagyok elfogadni, hogy az Apple Tablet PC -úgy, ahogy az Apple be fogja vezetni- sikeres termék lesz. Mit lehet eddig tudni? A megcélzott árszint 700 USD körüli. Ezért egy kb. 10 hüvelykes érintőképernyőt kap majd a vásárló. Természetesen az eszköz alkalmas lesz az internet és az iTunes/Store elérésére, tehát lényegében minden alkalmazás könnyedén beszerezhető lesz a vásárlóknak. Szeptemberben kerül bejelentésre, talán két modellváltozat is elérhető lesz.
Minden, ami eddig jellemezte egyéb gyártók termékeit, hamarosan elhomályosul majd a Tablet PC-k piacán is. Csak a geek-ek fogják majd megnézni, hogy műszaki specifikáció mennyire jó, egyáltalán összemérhető-e majd más modellekkel. Csak a geek-ek fogják majd elemezni, hogy a megcélzott ár megfelel-e a teljesítménynek. A vásárlókat valószínűleg 3 dolog fogja majd érdekelni. Pokoli egyszerű lesz használni. Minden szükséges alkalmazás ott lesz a gépen. Ami nem lesz ott, az megvehető az iTunes-on, vagy ha nincs ott, arra nincs is szükség igazából.
A világ tényleg ennyire végtelenül egyszerűvé válik, ha Apple termékeket kezdünk vásárolni? Zseniális de egyben ijesztő is.

3 megjegyzés:

 1. Ha valaki valóban felhasználóbarát tábla pécét tudna gyártani, az az Apple lehetne. Az ok egyszerű, eddig egyik Microsoft Windows OS se igazán kényelmes táblán, a Linux OS-ek pedig eddig a Windows-okat utánozták. Az Apple meg mégis csak kiadott egy ujjal jól kezelhető telefont, ami eléggé meghatározza az összes tapis cucc jövőjét, még a jó öreg Pocket PC alapú cuccokét is. Hiába van régóta Win alapú tablet, ha azok mindegyike ipari célra készült, és semmi köze a tömegtermékekhez.

  VálaszTörlés
 2. Ja, és 130.000,- Ft körül kb olyan sokk lesz a tablet piacnak, mint a Wii volt a gamer piacon.

  VálaszTörlés
 3. Pontosan azt emelném ki, amit az Ipari/konzumer megkülönböztetésről írsz. Az Apple Tablet a jelenlegi hírek szerint nem lenne nagyon más, mint egy 9-10 hüvelykes médialejátszó, vagy MID. Ettől függetlenül az Apple elkezdi a Tablet PC-k között versenyeztetni, a vásárlók pedig elhiszik majd, hogy ez a Tablet PC ugyanaz, mint amiből évek óta senki nem tud komolyabb volumeneladásokat produkálni, hiszen zömmel tényleg SFA/CRM rendszerekben alkalmazzák a vállalai vásárlók.
  Érdekes ez az "átpozícionálás".

  VálaszTörlés