2009. augusztus 7., péntek

Hero - kettős mérce?

Érdekes elemzést jelentetett meg a HTC Hero kapcsán a Kütyü magazin. Mivel a készüléket mi is teszteltük, árgus szemekkel figyeljük, kinek milyen véleménye alakul ki, egyezik-e vagy nagyon különbözik a miénktől. A forrásban hivatkozott cikkben a szerző a pozitívumokon felüli (új GUI, gyönyörű kijelző, kommunikáció csúcsa, internet-böngészés élménye) negatívnak tűnő véleményeket is sorba állít azért, hogy végül feltehesse a kérdést: Valóban objektív-e a modell megítélése? Az írás a különböző blogokban olvasható negatívumokkal is foglalkozik, felveti, hogy nem-e egyfajta kettős mérce kialakulását láthatjuk. Valóban érdemes-e a hype-nak bedőlni, vagy érdemesebb a készüléket a helyére tenni? Ezekkel a felvetésekkel szeretnék komolyabban foglalkozni, idézem a lapot, illetve igyekszem saját véleményünket is mellékelni:
 • A hátlap levétele, valamint a kártyafoglalat helye (ez számomra több problémát is felvet)
  Hozzászólásunk: Elsőre valóban kellemetlen, hogy a hátlap "feszegetős". Cserébe jól illeszkedik. A memóriakártyát viszont már elég régen nem kell kiszedni a legtöbb HTC PDA-telefonból, hiszen alapesetben alkalmas memóriakártya-olvasásra USB-n keresztül. Aki persze sok-sok kártyát cserélget, ki-be rakja a SIM és a memóriakártyát, annak valóban elkél egy jó köröm.
 • A média tartalom helye a kártyán (és csak ott!)
  H.: Szent igaz, tényleg szokatlan. Tesztünkben azt igyekeztünk kifejteni, hogy talán ez annak köszönhető, hogy a géphez nem értünk még eléggé, a gyártó szándékai szerint pedig a ROM terület arra van allokálva, hogy azt a letöltött alkalmazások, PIM-információk, számos alkalmazás átmeneti tárolói használják. Root-jogosítványokkal nyilván elérhető ez a rész is, de az átlagfelhazsnáló elől valóban igyekszik "védeni" ezt a területet a gyártó. Valószínűleg okkal. Mi a Windowsos-gyökereikkel magyaráztuk ezt a szokatlanságot, de nem tartottuk negatívumnak. Sőt -ha majd rájövünk hogy nyílik- még bánni is fogjuk a kíváncsiságunkat.
 • "Digital Compass Maga a vas."
  H.:Tesztünkben nem is említettük meg, ugyanis ez a funkció csak a szerencsés országokban élvezhető egyelőre. Tegye fel a kezét, aki Magyarországot szerencsés országnak érzi! Esetleg utána kéne nézni, hogy különalkalmazás nem használja-e ki ezt a képességet, -mi még nem tettük meg- de a Compass ismereteim szerint egyelőre a Google StreetView nézetében kap szerepet. A hazai -nyilván nem geek- adatvédelmi biztos meg nem szereti a StreetView-t. Azaz egy darqabig nem flangálhatunk Pesten a gyári compassal. Így ez se nem pro, se nem kontra egyelőre (országstatégiákkal nem foglakozom).
 • És természetesen az ára.
  H.: No comment - Ezen a területen 5-6 hónap alatt akár az árak feleződése sem meglepő senkinek. A készülék secondhand forgalma is vélhetően jelentős lesz. A HTC a Windowsos csúcsmodelljeihez képest pedig olcsóbban hozta ki."
 • "Először is emeljük ki a vasat, melyről igen elismerően szólnak sokan. Nos akkor hadd mondjam azt, hogy ez a vas egy teljesen átlagos, már-már elavult valami."
  H.: Igen és nem. Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e egy vadonatúj fejlesztést vadonatúj vason bemutatni. Ekkor ugyanis az eladási ár -az alacsonyabb chip/egyéb alkatrész vásárlási volumenek miatt- még drágább lennne. Tehát az előző pontbeli -amúgy is reklamált magas ár- a hardver-újdonságértéke miatt is még feljebb kúszna, saját vernsenytársat is teremtene magának a HTC (pl. Diamond2, Touch Pro2), jóllehet az iPhone-ra támad vele. A versenyző modellekkel összemérve pedig ezen a vason is -meggyőződésem szerint- jól teljesít az új Sense UI+Android 1.5, azzal a kiegészítéssel, hogy mindenki telepítsen valamilyen Task Killert, figyeljen oda a widgetekre, figyeljen oda arra, hogy ne töltsön le mindent a készülék ész nélkül, mert a mobiladat is és az akku is bánja :)
Személyes véleményünk továbbá az, hogy a Hero több ponton az első pár nap alapján jól teljesített, de nálam éppen az üzleti funkciók gyengébb támogatása miatt kérdéses a későbbi szereplése. Mivel úgyis a piac dönti el a készülék sikerességét, pontosan az Apple példáját hoztam fel arra, hogy a Hero mindenki készüléke-e, vagy csak egy szűkebb "tech-őrült" felhasználóréteget ejt majd rabul az újdonsága. Megjelenésekor az Apple iPhone azonnal fogalom lett, jóllehet számtalan esetben inkább a legendák adták el, mint a valós tudása. A Hero is elkezdte ezt a "jól marketingelt" utat járni, de az még nem látszik, hogy merre megy ezen tovább.

2 megjegyzés:

 1. A HTC már az első Touch modellel megkezdte az iPhone megjelenésével egy időben a menetelést a tömeggyártás felé. A Diamond volt a következő lépcső, és most a Hero. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen tudatosan meghagyja az extrém őrülteknek szóló szériát, ahová a Pro2 is sorolható.

  A forrásban hivatkozott másik lap szerzője vagy nem kompetens ebben a szegmensben teljesen, vagy keserű a szőlő. :)

  VálaszTörlés
 2. Sancho: A forrásban hivatkozott cikkből azért kiderül, hogy a szerző nem használta még a készüléket, viszont sokat olvasott a témáról. Mindössze azt a dilemmát fogalmazta meg, hogy sok-sok forrást átnézve lát a készülékben fantáziát ugyan, de több esetben talán picit túl van marketingelve. Ahogy az iPhone is erősen túl volt pörgetve. Én nem éreztem a "szőlős"-problémát, inkább a gyakorlati tapasztalat hiányát.

  Ahogy Te is írod, a HTC-nek a Touch volt az első modellje, ami nagyon bejött. Az első, ami átlépte a 2 milliós darabszámot). De az iPhone 6-8 milliós sorozatnagyságaihoz még nem mérhető sem a diamond, sem a Touch, és az még számomra is nagy kérdés, hogy a Hero képes lesz-e ezt megugrani.

  A fő dilemmám ugyanis, hogy a HTC-s hagyományokat követve a Hero is nagyon "erősre" sikerült. Például zseniálisnak tartom a Sense UI konfigurálhatóságát, de nem tudom eldönteni, hogy ez mekkora réteget fog tudni megfogni. Nem akarom az "átlagusert" megbántani, de tényleg jó 10-12 órás nyomkodást követően érzel rá arra, hogy ez valami egészen más, mint a WIndows Mobile volt. Jóllehet még nem tud annyit, mint pl. amire a TP2-t használni tudom.

  A héten visszacserélten a Hero-t pár napra a HTC-re és bizony néhány műveletnél én is feltettem a kérdést: "minek kell ehhez ennyi gombot nyomni, a Hero-nál ugyanez pl. 2 lépéssel rövidebb".

  Szóval, ha foglalkozol vele, ha kialakítod magadnak a gépet úgy, ahogy Neked a legkényelmesebb, akkor az egyik legütősebb kommunikációs eszköz. De ezt várje-e a vevő? Akarja-e a nagy szabadságot, vagy kényelmesebb a kész Scene-k/felületek közül választani, és esetleg valamit hiányolni, vagy lassulásokkal küzdeni?

  VálaszTörlés