2009. augusztus 10., hétfő

Heti jóslás - A Microsoft 2 éven belül felhagy a mobil operációs rendszerrel

Elég meglepő jóslatot adott közre a BusinessWeek. Jack Gold elemző szerint a Microsoft két éven belül felhagy majd a Windows Mobile fejlesztésével és nem fejleszt tovább a mobil operációs rendszert. A cikk máris elég heves vitákat váltott ki az egyes fórumokon, sokak az elemző józan eszét kérdőjelezik meg, hiszen miért várná mindenki a Windows Mobile7-t, minek ölne sok-sok órányi fejlesztést a Microsoft egy új operációs rendszerbe, ha 2 éven belül nincs tovább? A történet mási olvasatában is lehet igazság, azaz a HTC és több gyártó Android és egyéb próbálkozásait mi indokolná, ha a Microsoft részéről 100% elkötelezettséget érezne a gyártók felé. Harmadik oldalról esetleg egy Microsoft logóval érkező, Microsoft-telefon megjelenését is indokolná a gyártók részben vagy egészben történő elfordulása az MS-től. Az elemző azt is említi, hogy a legtöbb vállalat Microsoft iránti elkötelezettsége is tűnőben van, egyre többen választanak opensource megoldásokat, illetve az okostelefonok esetében leginkább a felhasználók döntenek arról, hogy az igénybe venni kívánt szolgáltatások közül (e-mail, sms, web-böngészés) milyen készülék felel meg számukra leginkább
Mit gondolok? Elsőre elképesztő, de alaposabban végiggondolva tulajdonképpen nagyon érdekes stratégiai lépést vázol az elemző. A legtöbb szerző már jó két éve üti a vasat, óriási növekedést jósol a mobil hirdetésben, a mobil játékokban, a navigációs és az egyéb pozíció-alapú szolgáltatásokban. E területek egyre jobban kapcsolódnak az okostelefonokhoz (illetve internet elérésre alkalmas ultrahordozható eszközökhöz). A válság ellenére is növekszik a mobilpiac ezen szegmense. Az Apple, a RIM, a Nokia, a HTC, a Samsung, az LG mind-mind azon dolgozik, hogy a lehető legnagyobb szeletet hasítsa ki magának a tortából, de újabban az is látszik, hogy ezeket a gigagyártókat a Microsoft nem tudta megbabonázni. Érdemes-e eztán tovább erőltetni a saját mobil operációs rendszert, vagy létezik más stratégiai is?
A Google sem véletlenül fektetett saját operációs rendszerbe. A Windows Mobile jelenleg a harmadik-negyedik legnagyobb mobil-operációs rendszer, de ha az Android rövid úton megelőzi, akkor merre tovább? Igaz, még mindig töbmillió fejlesztő dolgozik a Microsoft alkalmazásaival, ezért nem túl emészthető a fenti jóslat, ugyanis a fenti bevételekhez azért csak egyszerűbb út vezet egy saját operációs rendszeren keresztül, mint ha az Apple, a RIM, az Android vagy a Nokia telepít gyárilag olyan alkalmazásokat, melyek a jelen piaci helyzetben az MS webes felületeihez valószínűleg nem szívesen csatlakoznak.
De pont ez lehet egyben a kulcs is, és talán az elemző azt gondolta végig, hogy ha a Microsoft a jövőben a Bing-el, a hirdetéseivel, az online szolgáltatásaival és a PC-s dominanciájával nem operációs rendszert épít, hanem a Google-höz hasonló webes szolgáltatásokat erősít, akkor ehhez már nem kell mindenáron Windows operációs rendszer a fogyasztók kezeibe. A jövő -álítólag- a cloud computingról, a számítási felhőről szól. Olyan megoldásokról, melyekben a netre csatlakoztatott készülékek "terminálként" használják a világhálót, az ott található erőforrásokat. Ehhez -ugyan jó dolog, de- nem kell mindenáron mindkét oldalt fogni, elég nagyon erősnek lenni vagy a terminál oldalon vagy a világháló oldalán. És ha a Google most éppen a terminál oldalon erősít (operációs rendszereket fejleszt), talán legyengül majd a másik oldalon, és így a Microsoft jól jöhet ki egy ilyen -elsőre elég váratlan- lépéssel. Tudom, hogy többszáz szempont van, ami a Windows CE/Windows Mobile továbbélése mellett szól, mi több maga a Microsoft sem jelentette be még csak azt sem, hogy ilyen lépésben gondolozik, de maga a gondolat elég érdekesen hangzik. Napról-napra tapasztaljuk, hogy a webkettes világban a lehető legegyszerűbb megoldások (pl. twitter) mekkora felhasználói kört (és ezáltal pl. nagy potenciális reklámbevételt) képesek megmozgatni. Aktív PC-használóként számomra rendkívül furcsa a gondolat, hogy a Microsoft eljátszana a gondolattal, és szűkíti/koncentrálja a tevékenységeit, de a Google példája is mutatja, hogy ez nem feltétlenül hozna gyengébb eredményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése