2009. október 28., szerda

Android navigáció a Google-től


Egészen őszintén eddig nem sokat adtam volna Motorola okostelefonok jövőjéért. A Motorola Droid fő érdekességeként eddig ugyan az autós panel látszott, de immáron léthatjuk, hogy az a panel nem csak egy egyszerű felhasználói-élmény fokozás. Az Android 2.0-val ugyanis úgy tűnik, hogy a Google erőteljes betoppan a navigációs szoftverek piacára. A Google Maps for Mobile ugyan eddig is elérhető volt, de útvonaltervezésre nem, illetve csak mérsékelten volt alkalmas. Az Android 2.0 megjelenésével viszont új időszak köszönthet be. Gyorsan hagyjuk abba a lelkesedét, mert a főbb újdonságok valószínűleg az amerikai vásárlóknak szólnak majd, de majd egyszer talán Szlovákiába és a további környező országokba is eljut a fejlesztés, míg végül majd hazánkba is begyűrűzik :).
De nézzük mit is tud majd:
  • Fordulóról-fordulóra navigál. Hangutasításokkal, mint bármelyik offfline navigátor
  • Természetesen látjuk is a következő fordulóra vonatkozó utasításokat
  • Feltételezem, ismeri majd a Közlekedési szabályokat (egyszer)
  • A Googlre Traffic (online közlekedési info) Amerikában egyre több helyen működik, így előbb-utóbb forgalomtól függően tervez majd el a "haladósabb" szakaszok felé
  • Hangalapú keresés is elérhető lesz benne
  • A POI-k már régen elérhetők a Google-ben, tehát nem nagy újdonság, de látványos az útvonal menti számos érdekes hely megjelenítése.
  • A műhold és a térkép-nézeten is navigálhatunk, ahogy eddig is tehettük. Ahol pedig az utcanézet is elérhető, ott még kényelmesebben eldönthetjük, valóban ott akarunk-e befordulnio, ahol a Google mutatja.
  • FREE. Természetesen adatcsomaghoz kötött a használata, nagy valószínűséggel forgalmas utak mentén  komoly mobilszolgáltatói lefedettségre lehet szükség a tömeges terjedéséhez, de amerikában korlátlan adatcsomagokkal értékesítik a legtöbb okostelefont.
Mit gondolunk? 
A klasszikus offline navigácis rendszerek értékesítői komoly dilemma előtt állnak. Képesek-e jobbat fejleszteni, mint a Google ingyenes, de azért adatforgalmat generáló alkalmazása? Képesek-e bevételt termelni a további frissítések eladásaiból? Pár napja a Google levált az Észak-Amerikai szolgáltatói térképekről. Akkor azt a harangot kongattam, hogy mi lesz a vége ennek a történetnek? Egy időre úgy tűnik, hogy a Google által gründolt operációs rendszerrel érkező telefonok az egyik legfontosabb Killer-alkalmazást, a navigációt kvázi-ingyenesen tartalmazzák majd! A Motorola jó helyen lesz a Droiddal, bejöhet neki az új őrület, a navigációs telefon! Na ezek után adjon el valaki 79,95 EUR-ért 894 MB-s Észak-Amerika térképfrissítést!
DE: Természetesen nem szabad elefelejteni, hogy mindezt csak elméletben lehet úgy értelmezni, hogy akár a hazai érdekeltséű legjobb fejlesztőnek (NavNGo), akár egyéb komoly fejlesztőknek (TomTom, Garmin, Sygic, Alk-Copilot) máris lefőtt a kávé. Az adat-alapú navigáció Európában a jelenlegi roaming-díjak mellett talán még a Google számára is kezelhetetlen feladat. A Google előbb-utóbb ennyi fejlesztéssel és befektetéssel a birtokában valahoghy pénzt is akar ajd csinálni (pl. hirdetési bevételek) és akkor majd komoly ellenlábasok fognak jogászhadakat indítani. Konkrétan PL. azért, mert megvalósította világuralmi törekvéseit :).
Forráshttp://www.google.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése