2009. október 27., kedd

Most akkor győzött valaki? 103 Millió = 1 Millió?


A Gazdasági Versenyhivatal komoly "arcnak" tűnik ahhoz, hogy beszólhassunk. Talán nem is szerencsés a hírrel foglalkozni, kommentálni. De igen nehéz szó nélkül elmenni a bemutatott versenytanácsi határozat és indoklása mellett, no meg a nagy kérdés mellett, hogy mennyi volt a terv? A sajótanyag helyett így egyből a 37 oldalas határozatot és indoklását gyorsolvastam el.  Miről is van szó? A GVH Versenytanácsa úgy határozott, hogy a MITAC International Corporation, az LCP Systems Kft. "f.a.", a HAMEX Zrt. és az RRC Hungary Kft. gazdasági versenyt korlátozó megállapodásokban vett részt. (forrás)
A fenti sorrendben felsorolt vállalkozásokat 50-43-9 és 1 millió forintra büntették meg, azaz 103 milliós bírsággal sújtottak négy sötétben bújkáló  autónavigációs készülékeket gyártó és forgalmazó vállalkozást.
Nagyon érintőlegesen a határozat felsorol indokokat és érveket, melyek a bírság jogosságát támasztják alá, sajnos számomra csak két dolog látszik meglehetősen világosan:
 • E-maileket, fenyegetőzéseket és esetleges vélt vagy valós sérelmeket olvashatunk a felsorolt bizonyítékok között. Arról viszont egyetlen sor sem született, hogy a verseny korlátozása tánylegesen meg is valósult volna. A törvényt nem értelmeztem mélyebben, így valószínűleg már a fenyegetés is bírságolható cselekmény, ezért volt szigorú de igazságos "abizoccság" döntése. Azért én csak súlyosobbnak érezném, ha valóban lenne példa is arra, miszerint az árversenyt valaha is korlátozta volna a gyártó, vagy bármely szintű viszonteladója.
 • A bizonyítékok többsége e-mail levélváltásokon alapul. Nem irigylem a vizsgálatot folytatókat, hiszen nyilván számtalan "nívós" e-mail váltást tekinthettek át, de kevésnek éreztem a teljes történetet átfutva.
Mivel a nevezett időszakban cégünk is forgalmazta az érintett termékeket, elég pontosan emlékszem az akkori problémákra. Valóban jött akkor az egyik -ma talán legnagyobb- hazai vállalkozás, és valóban napi szinten estek az árak. Meggyőződésem szerint valóban többen akár veszteséges értékesítéssel próbáltak meg nagyobb piaci szerephez jutni, így a verseny bizony határozottan megvalósult. Kemény időszak volt,  és kitart mindmáig. Véleményem szerint senki sem tudta korlátozni egy percig sem azt a bizonyos versenyt, amiért a GVH ilyen kitartóan aggódik.

De nézzük, hogy a 103 Milliós büntetést be fogják-e fizetni az érintettek?
 • Mitac International Corporation - 50 Millió HUF - Szegény tajvaniak már bizonyára kinézték  a neten, hogy mi is az a HUF, és bőszen kötik a határidős ügyleteket, hogy majd jó árfolyamon jöhessen az az 50 Millió HUF. De az is lehet, hogy majd jót mosolyognak, hogy ők bizony ide nem adtak el egy darab gépet sem. Meg ki is az az LCP?
 • LCP - 43 Millió jelenleg "F.A." - írtunk róla már
 • Hamex Zrt. - 9 Millió - Jelenleg "V.A." - A céget a honlapja szerint a Papír-Ász Kft. vásárolta meg, melynek egyik tulajdonosa közt a fenti ügyben nevezett egyik vállalkozás is megtalálható.
 • RRC Hungary Kft - 1 Millió - Jelenleg nem látni a cégről a www.e-cegjegyzek.hu bejegyzései alapján semmi megszűnést, fejleményt, felszámolást vagy végelszámolást.
A fentiek alapján tehát nem állítom 100%-os biztonsággal, de így kapásból 1 Milliónál többet nem látok biztosan befolyni a 10032000-01037557-00000000 számú bírságbevételi számla javára. Talán a vizsgálatot lefolytató hivatal egyetlen alkalmazottjának egyetlen havi mukáját sem fedezte a vélelmezett bevétel!

Forráshttp://www.gvh.hu

3 megjegyzés:

 1. Én arra emlékszem, hogy végighallgattam pár agresszív töltetű litániát arról, miért gonosz és rossz a Speedshop, mert nem hajlandó az LCP-től vásárolni emelt áron. Ezt már akkor látta mindenki, hogy GVH lehet belőle. Kisebbért is kapott a NaviGate, nem hogy a kifejezetten agresszív ármeghatározásért, lásd most. Nem tisztem ítélkezni, de csak úgy nem osztanak ki 100 milliót. Megjegyzem, nem véletlen az a felszámolás... Nem kell kifizetni. Új néven újjáéled a cég.

  VálaszTörlés
 2. A litánia és a konkrét cselekvés nálam nem egyazon súlycsoport. Az ítélet és indoklása szerint sem volt az általad említett két cég közt komoly üzleti kapcsolat. Sőt mindenki-mindenkinek egyben versenytársa is az indoklás és a valóság szerint is. Azaz valóban sérült-e a verseny, vagy csak kellett egy elítélő döntés meg egy nagy összeg, amit jól lehet kommunikálni. Az sem baj, ha nem folyik be az államhoz, csak legyen legalább füstje...

  Új néven újjáalakuló hazai vállalkozás-gyűjteményemben nem csak az LCP szerepel, hanem a fenti történet legalább 3-4 másik szereplője is. Közülük a legnagyobb pedig esetleg majd csak jövőre lesz sajtóhír és nem is versenytörvényes területen.

  Mindössze arra akartam felhívni a fgyelmet, hogy számomra az ítélet megalapozottsága is, meg annak behajthatósága is kérdéses.

  A pdaplus-os fórumban is reagáltam a hsz-edre, kb ugyanezt próbáltam kifejteni.

  VálaszTörlés
 3. Mondjuk, rám nem nehezedett semmiféle nyomás, médiaszereplő voltam abban az időszakban a billentyűzet begépelési oldalán. Így nem tudom, csak az akkor elhangzottakból sejteni tudom, kire milyen nyomás nehezedett abban a helyzetben.

  A vállalkozás váltásnak sok oka lehet, főleg technikai. Nem gondolom, hogy ha törvényi keretek között mozog valaki, akkor azt törvényesen el kell ítélni. Meg azt sem, hogy ha valakit elítélnek szemmel jól látható összegre, akkor az véletlen, legyen a cégnek bármi a neve. :)

  Veled egyetértő válasz ment a PDAplus adott topikjában is. ;)

  VálaszTörlés