2009. október 24., szombat

A Sharp Napelemek már elérétk a 35,8%-os hatékonyságot


A Sharp gyártja jelenleg a leghatékonyabb napelemeket. A napelemek okostelefonokban való alkalmazhatósága ugyan már elkezdődött (pl. Samsung Blue Earth), de attól még messze járunk. hogy a készülékeket ne kelljen tölteni. Jelenleg még csak kiegészítő technológia az alig pár négyzetcentiméteres okostelefonokra építhető napelem. A Sharp újításának köszönhetően azonban van arra esély, hogy a technológia tovább fejlődjön. Az eddigi szilícium alapú napelemek helyett a Sharp összetett anyagokat használ, a több réteg konverziós képességét Indium és Gallium felhasználásával tudták megnövelni.

2 megjegyzés:

 1. És a világ leghatékonyabb napeleme még mindig nem sokat ér. Ha elérik a 100%-os hatásfokot, akkor sem biztos, hogy lesz értelme, mert az előállításnál elhasznált energia, és a bekerülés az alapanyagok miatt soha meg nem térültté teszi.

  A kémiai napelemek felhasználása valószínűleg így is marad. A napkollektoros felhasználásé a jövő mind a "vízmelegítés", mint a villamosenergia termelés terén. Mert a tükör meg a cső valószínűleg mindig olcsóbb lesz, mint a sok drága ritka anyag, ami a kémiai napcellához kell.

  VálaszTörlés
 2. Azt gonodolom, hogy az 50-60%-os hatékonyság már elegendő lenne ahhoz, hogy akár tartósan töltő nélkül is használható telefonok készüljenek.

  Természetesen az extrém igénybvevétel eseteire (HSDPA, egész napos BT vagy folyamatos WiFi) továbbra is kel majd töltő, de a jelenlegi okostelefonok 1-1,5 napos töltési ciklusainak kiterjesztése már elvárható lenne egy a jelenlegihez képest duplázott kapacitású napelemtől.

  Ahogy az e-papír, az üzemanyagcella, vagy egyéb innovatív technológiák fejlődésénél látjuk, úgy ezen területen is egy-egy nagyobb gyártó agresszív marketingje (LG/Samsung) katalizálhatja a fejlődést.

  VálaszTörlés