2009. október 23., péntek

Véleményünk a Google telefonról? Azaz Androidos mobil kizárólag Google Logo-val?A héten több forrás is foglalkozott azzal, miszerint a Google saját logóval rendelkező telefont is piacra dob majd. Tisztázzuk gyorsan, hogy az Android platform és a Google nem egy és ugyanaz, sőt az Androidos telefonok egy részén már most ott van a Google logója, egy részén nincs. Az első "Google Phone" a T-Mobile G1 volt. A HTC építette és a 2008 eleji pletykák akkor úgy szóltak, hogy a GPhone az bizony egy Google telefon. Mára számos modell elérhető Android operációs rendszerrel és Google logóval, de egyiket sem a Google gyártatja. Ugyanakkor ezekben a rendszerekben a Google mobil-internet szolgáltatásai megkerülhetetlenek, a licencelés pedig a Google-t is, és a gyártó egyéni fejlesztéseit is védi. Az Androidos készülékek idei "robbanása" mellett  van-e szüksége a Google-nak arra, hogy saját márkanév alatt valamely tajvani OEM-nél megrendeljen 1-2-4 millió okostelefont? Megpróbáltam összeszedni mit is hallani eddig, miért jó az, ha a Google hardvergyártóként is ismertté válik?
Pletykák eddig:
A.) A Google a Quantával dolgozik egy Chrome operációs rendszert tartalmazó netbookon
B.) A Google saját mobiltelefont akar piacra dobni. Mivel a Chrome OS alapú netbookokat a Quanta gyártja, telefont is gyárthatna -szintén Snapdragon processzorral.
C.) A Google audió-szolgáltatásokat is indítana, először az US piacokon.
Egyetlen esetben látom indokoltnak azt, ha a Google saját telefont is piacra akar dobni, mégpedig akkor, ha a Google tervei között már most szerepel egy valamilyen wireless telefonszolgáltatás elindítása. Pl. egy ingyenesen osztogatott Google Wimax telefon az összes amerikai -és mellesleg eddig a Google-vel szimpatizáló- kereskedőnek/szolgáltatónak/gyártónak odavághatna. Viszont ha ilyen tervek nincsenek, akkor miért volna jó az, ha a Google önálló szerviz és  logisztikai csatornát is építene a Motorola/Samsung/HTC/T-Mobile/Sprint/Verizon/AT&T gigászok mellett? Nagyon leegyszerűsítve viszont a Google Voice, a Google Audio, Maps, Mail, Calendar, Apps képes készülék, melyen csak a google logója van elsősorban a nagy mobiklszolgáltatók "ellenére lenne". De ha sikeres, akkor az egyéb Androidos készülékek gyártóit is elbizonytalaníthatja, voltaképpen akár a Microsoftnak is jót tehet, hiszen a gyártók egy része vagy függetlenedik és egyedi operációs rendszert épít (mint a HTC teszi ezt a peltykák szerint), vagy ismét vált. Mivel Az Apple és a RIM nem eladó, a Symbian és a Windows Mobile megint erősödhet? Nagyon érdekes történeteket szülhet tehát egy Google logós új brand megjelenése, de azt csak szolgáltatással együtt látom életképesnek. Számomra az már átláthatatlan és felmérhetetlen, hogy életképes-e a gondolat pénzügyi oldala, azaz a Google képes lenne-e egy ilyen lépést már most finanszírozni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése