2009. december 5., szombat

Google Phone - mi is az?


Makacsul tartja magát az a pletyka a piacon, miszerint a Google bizony saját telefont fog megjelentetni hamarosan. Több alkalommal foglalkoztam már a témával, azaz nem szeretném újrasorolni, mit is gondolok a témáról, de néhány pontban érdemes összegezni mi várható szerintem:
  • A gPhone vagy Google-Phone a T-Mobile G1 megjelenése óta létezik, sok-sok modellen a Google logó levakarhatatlanul ott van.
  • Ugyanakkor a Google 2-3 éve készül különböző telefonos szolgáltatásokra. Frekvenciákra pályázott, elhagyott kábeleket vásárolt, VoiP szolgáltatókat vásárol, Google Voice-t reklámoz, WiMAX cégekben érdekelt. Ezek mindegyike az új-típusú telekommunikációhoz köthető fejlesztés, természetesenek lehet tehát venni, hogy ezen a területen nem akar majd lemaradani a világ egyik legértékesebb márkaneve.
  • Az Android alapú okostelefonok lényegében a Google szolgáltatásaival összenőve kerülnek a piacokra. A Google sokkolta a világot az okostelefonokon online elérhető ingyenes navigációjával, mely többnyire saját műholdas térképein nyugszik, de mobil hirdetőkbe is bevásárolja magát, közösségeket épít. Viszont most még csdak 8-10% az Androidos modellek aránya, sok-sok gyártó készít ilyen modelleket, gyorsan nőhet így is.
A fentiek tehát egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a Google bizony vastagon benne akar lenni az okostelefonok robbanásában, hiszen ezen eszközök egyben az internet mobil elérését is hordozzák, és a gyártó igazi érdekeltségei a "felhőben" keresendők. Nem feltétlenül kell tehát ehhez költséges gyártásba és még költségesebb folyamatos termékfejlesztésbe, kereskedelmi és értékesítést-támogató hálózatok fejlesztésébe fogni, amikor jelenleg is a világ számtalan gyártója épít máris Google-telefonokat. Nem kizárt persze, hogy előbb-utóbb valamely OEM kifejezetten Google által finanszírozott telefont ad a piacra, de ennek értelmét mindössze marketing-szempontból látom. Pl. 2-300 000 fejlesztői készüléket kiadnak, vagy WiMAX-os fejlesztésekkel próbálkoznak, de abban egyelőre nem látok fantáziát, hogy a Google  egy Verizon vagy AT&T-vel összebútorozva (a nagy telefongyártókhoz hasonlóan) fog értékesítésekbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése