2009. december 15., kedd

Google telefon-Nexus One. Ezt a Google Telecommunications árulja majd?


Ismét elkezdett pörögni a Google Phone téma, ráadásul közel 40-50 hír foglalkozott ma azzal, hogy a Google telefon az mi is. Mivel a Google manapság a legfőbb téma szinte minden internetes és telekommunikációval foglalkozó portálon, elindult az agyam, gyártottam egy összeesküvés-elméletet, aminek zárásaként  megalapítottam a Google Telecommunications-t a Sprint, a T-Mobile és a Google befektetéseivel.
Az elmúlt napok hírei a Google telefonjáról szólnak, melyről több oldal is azt híreszteli, hogy a Google hozza majd forgalomba, kártyafüggetlen telefon lesz és a HTC gyártja majd, sőt már a dolgozók is kaptak belőle tesztelésre. Számomra ugyanakkor továbbra is idegenül hangzik, hogy a Google elkezdi majd az interneten árulni saját márkanévvel ellátott telefonjait, aminek a vásárlói majd közvetlenül valamely Google ügyfélszolgálaton kaphatnak segítséget, ha problémájuk akad, vagy majd egy Google szervizbe lehet elvinni javításra. Továbbra is sokkal valószínűbbnek tartom, hogy egyszerűen a HTC Dream/T-Mobile G1-hez hasonló történettel állunk szemben. Azaz a HTC és a Google fejleszt egy eszközt, amit valamilyen márkanév alatt értékesítenek majd. Na jó, lehete rajta Google logó, ahogy ezt a T-Mobile is tette anno a G1-el. Az első Google phone megjelenése előtt is sokan sokfélét gondoltak, sőt pletykálták azt is, hogy a Google rendelte meg az első egymilió darab modellt a HTC-től.  Talán a T-Mobile ezúttal nem is kerül képbe, sőt talán nem is a kártyafüggetlenségen lesz a hangsúly. Egyetlen mondatba a leghomályosabb talán az a kérdés, hogy  a HTC Passion/Dragon kódnéven futó, újabb nevén Nexus One milyen formában kerül majd piacra? A Google egyelőre saját dolgozói körben osztott ki sok-sok készüléket, hogy "tessenek tesztelni". A dolgozók persze nagy örömmel, de a főbb információkat titokban tartva kommunikálnak, gerjesztik a a kíváncsiságot internet-szerte, de lehet, hogy alig páran tudják mi is a nagy meglepetés.
De mi is okozna igazán nagy meglepetést? Ne feledjük, hogy az amerikai mobilpiacon a szolgáltatók nélkül szinte alig lehet bármilyen modellt eladni, a HTC idei számaihoz pl. az AT&T és a Verizon is kellett, nem volt elég csak a korábbi T-Mobile-os kapcsolatokat bápolgatni. Nagyon sokat kéne a Google-nak  ahhoz tennie, hogy a vásárlót kirángassa a mobilosok bemutatóremeiből, vagy lebeszélje őket a megszokott  és "flat" 1-2 éves szerződéskötésekről. Például az alábbiakhoz hasonló -a Google-től nem szokatlan, de a piacot mindenképpen megrázó- akciókkal kéne éljen:
  • Ha a Google telefonhoz ingyen lehetne hozzájutni némi marketingözönért cserébe. 
  • Ha csak az adatszolgáltatásért, vagy annak töredékéért kéne fizetni, cserébe a Google monitorozhatná, merre haladunk a telefonnal, így Live-közlekedési szolgáltatásokat adhatnának amerika minden Google Maps képes okostelefonján.
  • Ha ez a telefonverzió egyben WiMax képes telefon is lenne, így sok-sok amerikai nagyvárosban ingyen lehetne telefonálni. Nem mellesleg a Google elég sokat invesztált már ebe a technológiába.
  • Ha a Google Voice ezzel a készülékkel indulna el hivatalosan és a belföldi és/vagy a nemzetközi hívások töredékére esnének, VoIP alapra helyeződnének.
Ugyanakkor mi áll a gyártói oldalon? Amennyiben a készülék sikeres, azt a HTC miden bizonnyal -ahogy eddig is- több néven, akár több designnal értékesíteni szeretné sok-sok piacon. Így a készülék valószínűleg elérhető lenne kártyafügetlen verzióban. Mikor lehetne erről a HTC-t lebeszélni? Úgy véle, a HTC abban az esetben már adna exkluzivitást, ha minimum 6-8-10 millió darabot lekötne nála valaki egyetlen aláírással. De lehet-e mobilszolgáltatói közreműködés nélkül ekkora volument értékesíteni Amerikában? Úgy gondolom nem. Viszont lehet-e a Google egyben mobilszolgáltató is? Ki ma a leggyengébb láncszem az amerikai mobilszolgáltatói piacon? Talán a Sprint és a T-Mobile, akik egyesüléséről már több alkalommal pletykált a piac, sőt T-Mobile mostanság hajlamos is erre, a Sprint pedig veszteséges, így akár reális is lehet, hogy a Google, a Sprint és a T-Mobile hármasban összefog a gigászok ellen (AT&T és Verizon). És kész is az elméletem, jövőre megalapul majd a Google Telecommunications, melyben a Google is részvényes lesz a Sprint és a T-Mobile mellett. A cég új típusú szolgáltatásokat kínál majd Amerika-szerte, kezdésnek a Google telefon ingyenes beszélgetést és navigációt kínál majd minden amerikainak, aki a feltételeket elfogadja, és fizet majd egy egységes havidíjat az adatforgalmazásért. Semmit ne tessék készpénznek venni, ezt mindössze néhány perc "sakkozással" találtam ki, de az összeesküvés-elméletek gyártásának az a szépsége, hogy akár igaz is lehet...
Forráshttp://www.engadget.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése