2009. december 15., kedd

Motorola Milestone - Kicsomagolás, első bekapcsolás - RÉMÜLET, VÁRJON!


VÁRJON A VÁSÁRLÁSSAL!
Hirtelen felindulásból ezt a bejegyzés a Motorola Milestone segítségével kezdem. A billentyûzet használatát bizony nagyon meg kell szokni, mert elég könnyû félregépelni. Szokatlan is az elrendezés, de a harmadik sortól kezdve jelentôsen gyorsult a pötyögés. De a kalapos ő és ű miatt nehézkes, nem szerettem meg, így e mondatot már ismét a PC elől írom. Hagyományos teszt helyett gyors első benyomások listája:
  • Súlyos nehéz készülék, kicsomagoláskor jéggé volt fagyva, hiszen sokat utazott, a fémek gyorsan bepárásodnak a meleg levegőn, így az első bekapcsolásra vártam 20 percet, biztos, ami biztos. De végre fém a java, erősnek tűnik.
  • A kijelző jól záródik és jól nyitható, talán azzal, hogy nem teljes hosszában fedi a készüléktestet, valamilyen fixebb nyitómechanikát kapott, így remélem,. hogy hosszabb távon sem lazul és kopik majd ki, de ezt még nem látni pontosan.
  • A billentyűzet közelebből megnézve elég gyengének tűnik. kicsi gombok, mintha egy egybeöntött fólia alá raktak volna gombokat (talán később egyszerűb így lokalizált billentyűzeteket készíteni?). Elég mini, nem különösebben tetszik. Viccesen az volt az érzésem, mintha az "Új Élet" MgTsz Sárisáp vezető termékének billentyűzete elevenedve meg, viszont legalább van és talán használható. Nevek kereséséhez pl. teljesen jó, szétnyitva egyből kézre is áll, webcímek beírásához is ideális lesz. Tulajdonképpen mindig is szerettem a QWERTY mobilokat, így adni kell még egy esélyt ennek a billentyűzetnek is.
  • Körbeforgatva eléggé szokatlan a a hangerő-gomb, ami lötyögős. A kamera réz (arany?) színezése, és a billentyűzet melletti böszme nagy kurzor+ok gomb számomra kicsit idegen, az akku alatt futó speaker sem nagyon dobja fel a készüléket. De sebaj, valahol valaki sokat agyalt, hogy majd ez menti meg a Motorolát, legyen meg tehát az akarata, nem ez a fontos. Összességében amúgy is a hatalmas kijelző dominál, az viszont nagyon jó.
  • A kijelző alján a back/menü/home/serach érintőgombok elrendezése számomra szokatlan, az eddigi Androidos modelleken mind-mind a szélső bal oldali gomb volt a home. ne kérdezzék, miért ezt találta ki a Motorola, de ez sem túl nagy gond, megszokható.
  • Még egy furcsaság. Halálos a SIM és a memóriakártya behelyezése. A memóriakártyát nem rugó, hanem egy fémlemezke tartja a helyén, így elég ijesztő érzés bedugni, mert magamban mindig rákérdezek, miért nem érzem, hogy jól érintkezik-e? A SIM is hasonló, de mivel többynire egyszeri műveletekről beszélünk, ezeket is gyorsan mellőzhetjük a mínuszos listáról. Ha majd sok ilyen lesz,  jól felhánytorgatom :).  Pozitív viszont, hogy nagy 8GB-s memóüriakártyát kapunk, rajta a Motonav szoftver állományaival, ami egy NavNGo fejlesztés, lényegében az Amigo Motorlára szabott verziója. Magyar térkép nincs a gépen, nyomozom, hogyan lehet majd megvásárolni és telepíteni, mert a Toolbox nem látja még, cserébe a kb 50-60 EUR értékű nyugat-Eu állomány ott van a gépen, így már mégsem csak a Pannon a menő :).
Első bekapcsolás

Nem tudom, mennyire okoz majd problémát másoknak, de az első bekapcsoláskor a gép Google jelszavat kér. Akinek van, az nagy örömmel írná is be, de ha nincs hálózat, akkor előbb kell neki, hiszen a Google "nem engedi be". Ezért előbb vagy a WiFi, vagy az APN beállításokon érdemes túlesni. Az eddigi Androidos modelljeimmel ellentétben (Liquid, Tattoo, Hero) a Milestone nem ismeri fel automatikusan a pannonos kártyámat, így a régi APN-es módszerrel kell beléptetni, iletve a Wifi-t is érdemes beüzemelni, főleg, ha az Exchange szinkronizációval nem akarom megugrasztani a mobiladat-számlámat.
Első hiba
Eddig 3 Hard reseten vagyok túl. A WiFi hálózatra látszólag felment, de aztán nincs internetkapcsolat. Többen jeleztek már hasonló bugot az US oldalakon. Igazából a Wifi gondba úgy keveredtem, hogy találtam egy érdekesnek tűnő Exchange/Szinkronizációs hibát, melyre azt gondoltam, hogy jó megoldás a Hard Reset. Aztán éppen mobilnetről próbáltam adatszinkronizálni és azon tűnődtem, hogy miért is vagyok mindig kíváncsi? Még szintén mobiladatról felmentem a "system updates" lehetőségre, hátha megment a további problémáktól, de "unable to connect to server".  Hát úgy tűnik meg kell majd küzdeni ahhoz, hogy megszeressem ezt a gépet. Végső elkeseredésemben újraindítottam a 2 éve valamelyik sarokban tistességesen robotoló routert, ami viszont szerencsésen megoldotta a problémáimat. Nem vagyok nagy wifi-guru, de a routerrel eddig még nem volt gondom, miért láthattam, hogy csatlakozva vagyok, mégsem volt adatforgalom, vagy a router nem engdte a forgalmat valamiért? De eddig minden okostelefonunkkal engedte, 2 év alatt úgy 500 ilyen-olyan fajtával, most akkor miért pont a Milestone akasztotta ki?! Na mindegy! Végre megint netezhetek. Hello Moto! Meg fogom-e valaha is fejteni, hogy ilyenkor mi van?
Akkor nézzük a másik "Issue"-t, végül is ezért kezdtem bele.
Az első Exchange szinkronizáció után arra lettem figyelmes, hogy kollégám számtalan e-mail címmel rendelkezik. Köztük olyanokkal is, melyek nyilvánvalóan nem tartoznak hozzá. Mivel egy Google és egy vállalati Exchange beállítással együtt akartam használni a készüléket, ezért beállítottam mindkét hozzáférést és vártam, amíg minden szépen összegyűlik a készüléken. A Tatto, az Acer Liquid és a HTC Hero esetében is így történt ez, nem is vártam más eredményt a Milestone-tól sem. Az Exchange szinkronizáció ugyan nem beépített alkalmazás, úgy vélem, hogy ezt a feladatot is a legjobban a HTC Hero/Tatto oldotta meg, viszont egyelőre úgy tűnik, hogy a Motorola a legrosszabban. Egyszerűen fogalmazva most úgy tűnik, hogy ha pl. "Kovács István" szerepel a vállalati névjegytárban, de mellette az eddigi kiterjedt Gmail-es levelezésében is  sok-sok Kovács Istvánnal levelezett már (Magyarországon ez nem lehet váratlan), akkor ezek a gmail-es címek szépen ott fognak sorakozni a készülékne a valóban fontos Kovács István elérhetőségei közt is. Még tovább megyek. Édesanyámról eddig nem is tudtam hogy egy győri számítástechnikai cégnek a telefonszámán is el tudom őt érni, ugyanis -a fenti példánál maradva, anyut nem így hívják- Kovács Istvánnéhoz bizony belistázta új szerzeményem Kovács István munkahelyi címét és elérhetőségét. Kovács István és Kovács Istvánné a Milestone szerint egy és ugyanaz a személy. A fenti adatok egyetlen egy esetben válnak szét egymástól, ha a menu-edit parancsra kattintok, ekkor látható, hogy pl. melyik e-mail, kihez tartozik. Állítgatni lehet még pár dolgot, sőt pl a Google neveket (amiket a levelezés eleve tárol) nem muszáj szinkronizálni, de ha valaki több Kovács Istvánnal rendelkezik, ezeket külön kéne mutatni, nem egybefűzni. SŐT! Nem látom át, ebben az összemosásban hogyan kezeli a készülék, ha pl. egyedi csengőhangot állítok be az éppen a készülékemen szereplő 5 Kovács Istvánhoz! Eddigi ismereteim alapján más készülékek külön kezelik a neveket, itt pedig nagyon zavaróan összekeverednek. A gmail alapértelmezetten szinkronizálódott e-mail kontakjait pedig csak factory resettel lehet helyesen eltávolítani. majd megteszem megint.
Vagy valami nagyon érdekes adatbázis-hibát sikerült elkövetnem kettőből kétszer, és bízom abban, hogy egyelőre csak nekem, de erre semmiféle garanciát nem látok. Egyelőre azt javaslom mindenkinek, hogy talán érdemes várni a Motorola foltozásait, hibajavításait. Eddigi bejegyzéseimben is említettem már, hogy nem tartozom a karakteres Motorola fan-ok közé. Ez egy balul sikerült korábbi vállalati értékesítésnek köszönhető, így fel voltam készülve mindenre. Igazából a gép még mindig tetszik, csak egyelőre nem merek senkit felhívni, vagy senkinek sem írni a gépről, akinek nem tudom a telefonszámát vagy az e-mail címét hozzávetőlegesen.
A beüzemeléskor tapasztaltam, még egy érdekességet. Csak a saját töltőjével megy, egyéb micro USB-s töltőket egyelőre nem szeret, jóllehet erről a témáról eddig úgy gondoltam, nem kéne vele idegesíteni a drága vásárlót. Azért szabvány, hogy menjen mindenhol. A gyári 5.1V/850 mAh töltővel ment, egy 5V/1A-s HTC-vel pedig nem. Korábban is volt méár hasonló gondunk pl. a Motorola MC35 keményen játszott, 5V/2A-s töltőt kért, de azt gondlná az ember, hogy a szabványosítás pont arra jó, hogy ne kelljen gyári opciókra költeni, ha az ember sok helyen vásárolhat hasonmló kábeleket. Amúgy a PC-s USB-ről felveszi a tápot rendesen.
Elsőre talán ennyit. Feladni nem akarjuk, de eddig még egyetlen Androidos modellel kapcsolatban sem csodálkoztam rá 5 óra alatt ennyi mindenre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése