2010. január 7., csütörtök

A Nexus Two a mobilszolgáltatók kávéját is lefőzi majd? - Nexus One


Kétségtelen, hogy ezúttal olyan bejelentést tett a Google, melyre igazából nem ebben a formában számítottam. Persze-persze. Kb. 3 hete szinte semmi másról sem szóltak a tech-hírek, mint a Nexus One-ról, a Google új szupertelefonjáról, de aki "képben van", az egészen pontosan tudja, hogy egy HTC által gyártott Androidos telefon igazából nem is lehet rossz. Akkor pedig mire a nagy felhajtás?
A dolog szerintem az iPhone piacra robbantásával kezdődött. Mint annyi mindent, az image-teremtést is az Apple csinálta a legjobban, képes volt egy -a kor technológiai szintjén- nem a legjobb műszaki tudással bíró telefont az egekbe emelni és igen látványos sebességgel milliós nagyságrendben a köztudatba vinni. A sebességen van a hangsúly. Ha ugyanis minden csatornán az folyik, hogy forradalmi telefont gyártott valaki, akkor a vásárló bizony ezt el is hiszi. Úgy tűnik, most a Google még nagyobbat kíván ebben lépni, a Nexus One-t, az lényegében az Android operációs rendszert ugyanis maga a Google forgalmazza majd a saját webshopján. Szupertelefon lesz, az elérhető technológia egyik legerősebb készüléke, az Android operációs rendszerek legjobbja stb. stb.
Mivel az Internet lényegében Google-tulajdon, így számomra igen furcsa, hogy ha már úgyis az övé az egyik oldal, ami talán nem annyira koszos, mint a hardverszerelde, minek neki a másik oldalra egy hardveres kliens, miért is kell a piacra egy a Google-márkázott okostelefon, amikor az elmúlt évben szinte minden jelentősebb okostelefongyártó amúgy is letette a voksát az Android mellett. Nem győzi a Google kivárni, amíg mindenki ezt az operációs rendszert használja majd, gyorsabban akar előremenni, mint ahogy a Samsung, a HTC vagy mások? Vagy az okostelefongyártók észnél vannak és saját operációs rendszert akarnak, a vezetők már letették a voksot, a kisebbek meg nem akarnak eléggé elköteleződni? Na de a Google meg Androidot akar mindenhova? Jó, akkor csináltatott egyet, tessék fogyasztani! És amúgy jó-e az a Google-nak, ha a HTC-t annyire megerősíti, hogy elad neki mondjuk 4-5-10-20 millió okostelefont először Amerikában, majd szépen lassan a világ többi pontján, miközben azok akik nem szereplnek a Google Webshopján a saját telefonjaikkal,  milliárdokat költhetnek majd Google reklámokra (LOL)? No és jó-e a mobilszolgáltatónak, ha a Google sok-sok csomagot kínál, de igazából azt súgja, hogy tesssék független telefont használni?! Kérdések sokasága ugrik be számomra minden oldalról. Ki fogja javítani? Kihez lehet menni terméktámogatásért? Vagy majd beírjuk a Google-be, és úgyis ott a válasz. vagy küld majd egy szerelőt az  1 800 Google? :). Egyszóval egy csaknem kizárólag szellemi termékeket létrehozó vállalkozásnak igazából mi szüksége van saját márkanévvel ellátott hardverre, miért pörgeti fel annyira a webet, hogy napi 400 hír érkezik csak a Nexus One-ról mindenkihez, aki valaha is olvasott már a témában? Nem hagyja a tömegtermelést másra? A RIM, az Apple, vagy a Nokia csak egy még erősebb Márkanévvel főzhető le? És miért kell őket pont Google-nek megelőznie?
Sok-sok kérdésre egy magyarázatom van. Nem akar ő vaskereskedő lenni, de talán kellett egy eszköz, ami egy még komolyabb lépést tud előkészíteni, megtermelni a világ legnagyobb mobilmarketing bevételét:

  • step1: Van egy profi mobil operációs rendszer, mely olyan felhasználói élményt ad, amit még eddig semmi. Tessék netezni és a világ egyszerű, minden ízi, minden szimpla. Még a dupla is.
  • step2: A kártyafüggetlen az jó. Két-három éves távon talán a Google képes lesz lehámozni a felhasználókról a mostani "parazitákat", a mobilszolgáltatókat. Hűségnyilatkozatok helyett azért csak kényelmesebb egy szabadon választott szolgáltató. De miért is?
  • step3: Ha a szabadon választott szolgáltató gondolata már mindenkinek elfogadott, sőt mindenki netezik is a mobilról olyan napi 6-8 órát, és ezeken a mobilokon zömmel Android fut, akkor sok-sok szoftverből lehet adni a reklámokat a felhasználói gépekre. A bevételekből a fejlesztő és a Google részesedik majd.
  • step4: További folyománya a szabadon választott szolgáltatásnak, hogy teret lehet nyitni az eddigiektől eltérő, új típusú mobil-hálózatoknak is. Sok gép lesz, kell a sebesség, a sávszélesség, kevés lesz az a HSPA. Új szolgáltatók kellhetnek majd, és bizony szolgáltatni nagy buli. Jelenleg milliárdoktól szednek be kimondhatatlan nagyságrendben előfizetési díjakat. És mondjuk ha a ez a szabadon választott szolgáltató maga a Google lenne? Aki az első telefonja után majd kiad egy NEXUS TWO-t, ami meg talán éppen egy új hálózaton lesz használható.
  • step5: És ha már van új szolgáltatás, és eddig a Google szinte mindent ingyen adott a világnak, akkor lehet, hogy éppen a hálózathasználat is ingyen lesz ha elfogadunk majd néhány egyszerű Google-szabályt? Esetleg azért fogunk majd fizetni, hogy ne kelljen reklámokat nézni, miközben engedjük, hogy a Google eladjon nekünk, híreket mondjon, tanítson, olvasni engedjen, dokumentumokat szerkesszen és tároljon, megossza képeinket, hangpostát és levelezést biztosítson, logolja merre járunk, navigáljon, egyszerűbben bekeretezze mindennapjainkat, elkísérjen mindenhova?!
Az évek óta emlegetett Smartphone-War lehet, hogy eddig kutyafüle volt ahhoz képest, amit a Nexus One hozhat a világnak. A legtöbb írás már nem is említi, hogy a készülék mit tud pontosan. Kit érdekel? Google termék, HTC gyártja. Csináltak ezel már olyan igazán rosszat?
Na ugye!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése