2010. február 28., vasárnap

iPhone vs. Android konferencia! A magyar média által szervezve a magyar médiának?

Konferenciát rendez Magyarországon valaki valakiknek a WAX-ban. A pontos időpontja április  8. A weblap meg nagyon kúl. Ezen felül az erre gründolt weboldalról megtudhatjuk még azt is, hogy 9500+ÁFA a minimálbeugró, ami aztán majd felmegy 15 000+ÁFA-ra (hosztesszel és szeparéval meg 30) úgyhogy érdemes már most lekötni gyorsan a helyeket, amíg van. Ami nem egészen tiszta, hogy mi a rendezvény célja? A fenti beharangozó-videóban megszólaló szakértők is kicsit idegenül mozognak a témában. Vagy mert túl tisztán látják a jelenlegi erőviszonyokat, vagy mert nem érzik túl időszerűnek a nagy HJÁ!-PENG!-SPLASH!  (idézve a konferencia oldalairól) csatazajt. És mitől is olyan érdekes ez a téma itthon, a követőországban? A Google vagy az Apple marketinggépezetében a magyar  piac egyelőre nem nagyon van a térképen. Nagyjából mindenki láthatja, hogy manapság az Android és az iPhone értékesítéseket, trendeket -ahogy eddig is- többnyire amerika diktálja. A videóban említett megszólalók egyike igyekszik is röviden összefoglalni a világot. Most az a világ, ami "fészbúkosodik", ami a "netből" áll és amit immáron egyre könnyebben  okostelefonról is el lehet érni. Hogy ezt éppen milyen operációs rendszerrel tesszük, azt bizony Amerikában és Finnországban döntik el. Az Apple 2007-ben nagyot robbant, nagyot kaszált, Steve Jobs bebizonyította, hogy a mindenható marketing egy valóban újszerű kezelőfelület és egy addig nem létező üzleti modell jó időben, jól beledöngölve az agyakba, mennyire hatékony lehet. Az Android ugyan még nem robbant fel, de minden bizonnyal fel fog Erről meg a Google gondoskodik majd, valószínűleg még több meglepetéssel, mint amit az Apple eddig hozott.
Na innentől egyszerű a kép, ha a világ diktálós fele ezekre kattan, jól manipulálható, akkor bizony a követős fele úgy tesz, ahogy az innovátorok, hioszen ezt diktálják neki a marketing-üzenetek, azt kell lépni, amit mások is. Ez így egyben a globalizáció tetszik nem tetszik, sok pénz csinál még többet.. Lehet ezen változtatni? Elképzelhető-e, hogy majd a magyar vagy a szlovák geekek visszatérnek a magyar csiripekre vagy az iwiwre? Vagy a magyar befektetők az amerikai sikereken felbuzdulva, onnan ötleteket nyúlva portolják haza és ezen a gyengén fizető, erőtlen és zömmel láthatatlan piacon indulnak el a világhír felé? Amikor azt sem tudjuk pontosan, hogy mekkora a hazai okostelefonpiac mérete?  Én ugyanmár-ral felelnék erre!
Szóval lesz egy rendezvény, melynek szándékairól és mibenlétéről túl sokat nem tudni, valószínűleg az amúgy egymást igen jól ismerő médiaszakma szervez néhány szponzornak egy konferenciát, ahol nagy igazságokat mondanak majd egymásnak egymásról. És persze a nagy magyar internetügyi polihisztor-celebritások is ott lesznek. Lesz 30 perc Új Péter, hiszen ki mást lehetne meghívni, ha a magyar netről kell beszélgetni. No és tavaly vett is egy HTC Hero-t, többször twittelt is már Android alól. Tehát megkérdőjelezhetetlen szakértő, nyilván el is fogja majd mondani, hogy ő az Androidra adta a voksát. Meg Erdélyi Zsolt Superman is ott lesz,. Logikus, hogy neki ezek szerint iPhone-ja van?! És előad pl. a NavNGo, mint hazai sikersztori, akinek az iPhone alkalmazása valószínűleg továbbra is messze elmarad majd pl. a TomTom vagy a sok-sok egyéb versenytárs mögött. Aki a magyar piaci meghatározó szerepét azzal ünnepelte, hogy kifelejtette Magyarországot a frissítéseiből. "Androidmarketes iGO" meg még nincs is (na jó, a Pannonos Galaxy-n már fut, de Motorola Milestone-t a Naviextras Toolbox még mindig nem ismeri fel). Lehet, hogy csak én keltem bal lábbal, de az "igen időszerű" rendezvénytől nem dobbant nagyon a szívem. Egyelőre nincsen olyan, hogy iPhone vs. Android. Egyelőre iPhone van és Android meg majd lesz. Ha pedig az amerikai elemzőknek inkább hiszünk, mint a magyar média isteneinek, akkor 3 év múlva még mindig nem az Android lesz a fő operációs rendszer, de már a végén lesz az iPhone.

3 megjegyzés:

 1. Doranskyék keresik egyrészt azokat, akiknél mobil ötletek lehetnek, másrészt lufi szerű jelenleg a dolog, zsizsegés semmi más, hátha lesz valami a langyos vízben. :)

  Ha beleolvasol a szervezők által mobil témában írt blogokba, állandóan a számomra megfoghatatlan "útkeresés van" a téma. Magyarán nem tudják, mit csináljanak, de nagyon mondják, és így tán' leesik valami megrendelés szerű valahonnan. :)

  Persze, sarkítok, de ez a lényege szerintem ennek a mobilösszejövetelnek. Áttörést nem várok tőle.

  A nyilatkozó szakértőktől a készítők gondolom olyasmit vártak, ami egy átlagember számára is érthető, aki nem jártas a témában, de esetleg érdeklődne.

  VálaszTörlés
 2. Ez az első ilyen konf. Szerintem a szervezők is kíváncsiak rá, kik jönnek össze. Akik ezekre a platformokra fejlesztenek nem mindig láthatóak, otthon kussban programoznak, dizájnolnak, nemzeközi piacra dolgoznak, dagad a bankszámlájuk. Azért a hazai sikerekről hallottunk már. Ők ott is lesznek, ha jól nézem (Ustream, Nav N Go).

  A szimpla érdeklődők sem hiszem, hogy rosszul járnak egy ilyen konffal.

  Engem leginkább a marketingkommunikációs potenciál érdekel az okostelókban.

  Kicsit bővebben:
  http://nonstopmobil.hu/iphone-vs-android-az-elso-hazai-menet-20100301.html

  VálaszTörlés
 3. Értem én, hogy útkeresés, meg a szervezők is kíváncsiak... De a fő gondom az, hogy aki komoly fejlesztő, az -ahogy a videóban is elhangzik- pontosan tudja, hogy itthon semmi keresnivalója. Jól látjátok, kussol és dolgozik, aztán ha van valamilye, megy vele CES/MWC/CEBIT és egyéb Ázsiai körökre. Ahogy azt a NavNGo is tette.

  Másrészt, ha maguk a szervezők is csak kíváncsiak, hogy ki megy el, akkor az Android vs iPhone nem feltétlenül kedvező névválasztás, tekintve, hogy még az amúgy is szűk érdeklődői kört még tovább osztja.

  Általában meg a mobilfejlesztés irányait még mindig senki nem látja pontosan. Az egyik fele a "felhőben" látja, a másik ragaszkodik a klasszikus offline/szinkronizációs megoldásokhoz, hiszen az volt eddig. Az utóbbi esetben fontos igazán az, hogy iPhone vs Android-ra kell-e tolni, vagy bármi másra kell-e koncentrálni!

  A felhősöknek viszont lényegében lehet bármi a platform, akár a Bada a Brew, vagy a MeeGo, de bizony talán még az immár free Symbian is, nekik kell egy jól működő böngésző/widget és kész. És itt mondjuk látható a rendezvényszervezői oldal érdekeltsége, de ekkor meg számukra tökmindegy, hogy a VS-ből ki a nyerő.

  A mobil-operációs rendszerekről tehát vagy nagyon általánosságban célszerű itthon értekezni, vagy úgy kéne, hogy meghívnak 2-3 nemzetközi és elismert gurut, aki tudja is, hogy mi a dörgés, és van pár vélt vagy valós információja arra, mitől ugrik majd hátra az iPhone és robban végre az Android? Esetleg hallott már a Nokia/Intel tervekről/pletykákról, vagy van sejtése, hogy a Chaebolok merre tartanak. Pont azért, hogy ne mindig ugyanazok az arcok beszéljenek ugyanazoknak. Nem szeretnék senkit nagyon megbántani, de sok értelmét nem látom egy 30 perces ÚP-Erdélyi beszélgetésnek akár iPhone vs Android, akár mobilfejlesztés v. mobil-operációs rendszer témában. Izzadságszagúnak éreztem a rendezvényt, ezért született a bejegyzés.

  VálaszTörlés