2010. február 24., szerda

Mi is a Bada valójában?


A CNET érdekes Kérdés-felelet elemzésben számol be arról, hogy a Samsung új operációs rendszerét tekinthetjük-e a klasszikus értelelmben vett mobil-operációs rendszernek?
Versenyez-e az Android vagy WinMo rendszerekkel? Alapvetően egy kategóriával lejjeb pozícionálható, a Samsung elsősorban azon felhasználóknak készítette, akik a hagyományos mobiltelefonoktól kicsit többet szeretnének. Ezt a "feature-phone" kategóriát célozza amúgy a HTC is a BREW+Sense-vel
Miért kedvezőbb az ára? Alapvetően a Bada nem egy az alapoktól nulláról felépített operációs rendszer, sokkal inkább a korábbi és jelenlegi egyedi Samsung fejlesztések szintézise, melyhez a Samsung sok-sok ponton enged hozzáférést, azaz "hozzáfejlesztési" lehetőséget a programozóknak. Így a hardver is kézben tartható marad, alacsonyabb hardveres-erőforrások is elegendőek a készülékekhez, mégis teljesítik a feature-phone elvárásokat.
Hogy alakul majd az elérhető alkalmazások száma? Az elmúlt időszakban számos gyártó építi saját Appstore-ját, így a Samsung is. Az elképzelések szerint idén 2-3000 alkalmazás lesz elérhető, ezeket részben a Samsung, de részben már küldős fejlesztők készítik majd.
Lesz-e nem érintőképernyős kiadás? Tervben van ilyen irány is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése