2010. február 2., kedd

Windows Mobile 7 - Elvárásaim, ha esetleg bejelentik...

Egyre több jel, álhír, pletyka és találgatás jelenik meg a Microsoft új mobil operációs rendszerével kapcsolatban. Személy szerint bízom abban, hogy a Microsodt MWC-s szereplése akkorát szól majd, hogy áttöri végre a szakírók ingerküszöbét és alapot adhat annak a növekedésnek, amit pár napja az IDC prezentált.
Mi a pletyka? A Microsoft standján az Nvidia is megjelenik majd kiállítóként. Nem szórakozásból lesz ott, hanem azért, hogy a Zune Phone-t, azaz a Microsoft saját márkázott telefonját promózzák majd közösen. Ez a gép az Nvidia Tegra processzorára épül majd és már a tavalyi bejelentésekben is különleges 3D képességeket tulajdonítottak neki. Egyúttal az új operációs rendszer is bemutatkozik majd, hiszen a Microsoft továbbra is szeretne a stratégiai partmerekre építkezni.
Tavaly Pure és Turtle neveken is pletykáltak már, de akkor még a Sharpról.
Mit gondolok? Az iPhone megjelenése óta a mobil operációs rendszerekkel szemben számos új követelmény fogalmazódott meg. Lehet, hogy eretnek gondolat, de igazából technológiailag a Windows Mobile még jelenleg sem annyira elavult, mint amennyire támadják. A legtöbb operációs rendszerben ugyanis a különböző kapcsolatok kezelése (pl. BT megosztás, párosítás, VoIP) vagy a mobil-irodai alkalmazás (office formátumok) kezelése, esetleg a többszálúság (multitasking) még mindig nincs annyira jól megoldva, mint a Windows Mobile alatt. Persze az igaz, hogy a mobilpiaci MS formátumfüggőség még mindig a MS PC-piaci erejének köszönhető, a felhasználó egyszerűen nem szokott hozzá egyéb "open" formátumokhoz, ő excel meg word csatolmányokat kap, ezért persze, hogy sok vásárlónak fontos, hogy a telefon ezt is jól kezelje (pl én is ilyen vagyok). Ugyanakkor az iPhone, az Android vagy éppen a Maemo lényegesen előrébb jár a "színes-szagos" kezelőfelületek megteremtésében, az Android és az iPhone pedig jól működő "gyorstelepítési" megoldásokat, azaz alkalmazásboltokat integrált (a Maemo-OVI egyelőre gyenge). Az alkalmazásboltok nem csak a gyártói bevételeket szolgálják (nyilván fontos elem ez is), de  két nagyon fontos érdemüket emelném ki. A fejlesztők számára egyszerűvé teszi a programok disztribúcióját, a vásárlók/felhasználók pedig valóban néhány kattintással, időrabló netezés nélkül érhetnek el valóban jó alkalmazásokat.
Mit kéne tehát minimálisan tudjon, ha bejentik végre? Sikeres operációs rendszer akkor lenne a Windows Mobile 7, ha legalább az alábbi területeken komoly előrelépést garantálna:
  • Profi beépített internetböngésző, mely mind a mobil-tartalmak, mind a desktop-tartalmak megjelenítésére képes. A léc elég magas, ugyanis az iPhone -igaz Flash nélküli- Safarija kiváló, de az Android beépített böngészője -főleg a Google optimalizált tartalmak miatt- nehezen múlható felül. A Maemo sem rossz, de nekem kevésbé tetszik,  mint a másik két említett.
  • Multitouch - A kapacitív kijelzős modellek terjedésével a Microsoft is kénytelen lesz megoldani az ilyen kijelzők kezelését, és a technológiából adódóan a mulit-touch is egyre inkább alapvető elvárás.
  • Rugalmasan alakítható kezelőfelület. A rugalmasság fokozatait pl. egy iPhone-Android-Maemo sor mutatja elég jól. Az Apple jelentette meg először, amjd az Android a widget+ikon kombinációval lehetővé tette, hogy teljesen egyedi felületeket képezzünk. Ezt a Maemo még tovább fokozza, ugyanis ott az egyes ikonok akár egymás fölé iskerülhetnek, nincsen "kijelölt kockájuk az asztalon". Hogyan lehet ezt fokozni, vagy lehet-e ennél jobbat hozni? A mobiltelefonok hajnalán mindenki a Nokia menüire esküdözött és mindenki azt másolta. Manapság az érintőképernyős készülékek robbanásával a  "kinetikus görgetés", az "intuitivitás" és a testre-szabhatóság jelenti a "forradalmit". Aktív asztalokkal, ujjmozdulatokra reagáló menükkel lehetne még fokozni a jelenlegi élményt?
  • Az Android és egyéb operációs rendszereknek is célja, de a Microsoft is a "felhőbe" tart. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy mindennapjainkat az okostelefonokkal töltjük, fontos információink, kapcsolataink, közösségi életünk pedig az interneten zajlik. A sidekick fiaskó rámutatott arra, mennyire sebezhető tud lenni a "cloud-computing", pedig az még nem is az volt :). Az Android nagyon tisztán a google-t jelenti, az Apple ezen a terüeten kicsit lemaradt, hiszen nem épít webkettes szolgáltatásokat. A Microsoft viszont igyekszik lépést tratani a Google-el, a nagy kérdés az, hogy lehet-e csak saját megodásokra (pl. Office live, myPhone, bing, Live) építkezve sikeresség válni, vagy az új Windows Mobile 7 esetében nem ártana, ha nyitott lenne a google szolgáltatásai felé is (pl. a böngésző hasonlóan optimalizált felületet adjon vissza, vagy legyen natív gmail/reader kliens a WM7-ben?)
  • A pletykák szerint a Windows Mobile 7 minimális rendszerkövetelményei elég extrémek (1Ghz proc, 800×480 felbontás). Ez ugyan nem teljesíthetetlen, de több gyártó -pl akár a HTC- stratégiáiba sem illeszthető túl jól, ha arra gondolunk, hogy a high-end mellett sokan bizony a mára amúgy egész erős modelleket is a közepes, vagy éppen a felső-közép kategóriába árazzák (pl. egy a 528MHz/2,8"/BT/WiFi/HSDPA/5Mpix modell 1-1,5 éve még csúcs volt, és manapság is elég a legtöbb célra). Véleményem szerint a WM7 a mostani közepes-felső-közepes hardveren is megbíhatóan kéne fusson ahhoz, hogy -az Androidhoz hasonlóan- ismét sok gyártót rá lehessen venni WM7-es modellek fejlesztésére.
  • Végezetül a jelenleg nem túl sikeresen és naponta támadott Marketplace-t kéne valahogy gatyába rázni. Jeélenleg a Samsung, az LG, de még az ACER is saját alkalmazásboltokat indít, pár napja mutattuk be az OpnMarket-et, tehét jelenleg nincs ütős és egységes Windows Mobil alkalmazásbolt. Nagyon gyorsan kéne erősödni ezen a területen.
Forráshttp://www.i4u.com/article30430.htmlhttp://www.softsailor.comhttp://nexus404.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése