2010. március 26., péntek

Datalogic ELF - Ipari PDA azoknak, akiket nem lehet megvesztegetni!


Az ipari alkalmazások körébe az okostelefónia trendjei lassabban, mérsékeltebben érkeznek el, hiszen a beruházási javak piacán nem egyszerű ide-oda ugrálni. A Windows Mobile 6.5 és a Microsoft bizonytalakodásai ellenére tehát akadnak  még olyan gyártók akik igen komolyan innoválnak. Ennek egyike a Datalogic, melynek ELF névre hallgató modellcsaládja minden igény képes kielégíteni. Akár a hazai közbeszerzésre kötelezett állami vagy önkormányzati gazdálkodók is figyelembe vehető és reális alternatívát állíthatnak pl. a gyengélkedő és bizonytalan jövőjű Motorola-Symbol modelleknek. Például parkolási társulások vagy közüzemi szolgáltatók számára is ajánlható ez az eszköz, hiszen pontosan az elmúlt időszak irányított tenderein befutó modellek helyett lehet rá építkezni, így talán versenysemlegesebb pályáztatásra nyílna mód itthon is.
Mit tud? Szinte mindent, de a főbb jellemzőit igyekeztem összefoglalni:
- 157 x 81x 42 mm, 415-440 gramm, IP64, ütésálló
- 3,5 hüvelykes TFT LCD, 640x480 felbontással
- HSDPA, WiFi, GPS, Bluetooth, GSM
- microUSB, USB 1.1 Host, microSDHC
- 3 Mpix kamera, de RFID 1D v. 2D vonalkódolvasó is kerülhet bele
- QWERTY vagy alfanumerikus billentyűzet
- 3000 v 5000 mAh akku
- Windows Mobile 6.5 operációs rendszer
Érdemes egyáltalán? Vesszőparipám, hogy az ipari PDA-k "sok lúd disznót győz" alapon kiválthatók konzumer megoldásokkal. Miközben az ipari PDA-k drága és kis sorozatban készülő modellek, addig a milliós nagyságrendben olcsón elérhető konzumer készülékek megbízhatósága talán lényegesen jobb. De a konzumer gépek rövid és kalkulálhatatlan életciklusa és a kapható opciók nem robosztus kialakítása gyakran mégis a drágább megoldás felé tereli a döntéseket és a projekt TCO-ja mégis jobbnak tűnik ipari PDA-ra alapozva. Saját tapasztalataink nem feltétlenül igazolják ezt az állítást.
A gyártó külön mikro-webet épített az ELF-nek, érdemes alaposabban megismerkedni a készülékkel!
Forráshttp://www.elf.mobile.datalogic.com

4 megjegyzés:

 1. Nem is tudtam, hogy a Motorola-Symbol jövője bizonytalan, illetve azt sem, hogy gyengélkedik. MIre alapozza ezt az állítását? Alá tudja támasztani példákkal?

  VálaszTörlés
 2. A Motorola bejelentéseire alapozom ezt az állítást.

  Kérem olvassa végig a motorola címkéket Blogunkban.
  Néhány példa:
  a.) leépíti a Windows Mobile vonalon dolgozozók egy részét
  b.) két divízió helyett két cégre osztásban gondolkozik (ipari/konzumer)
  c.) Egyre gyatrább terméktámogatást biztosít a Windows Mobile vonalon, úgy nyilatkozik, hogy ez egyelőre nem fókus
  d.) Sanjay Jha (CEO) a nyilatkozataiban nem egy alkalommal az Androidra voksol.

  VálaszTörlés
 3. Elolvastam, illetve ezt a linket is http://www.informationweek.com/news/software/operatingsystems/showArticle.jhtml?articleID=220301531&subSection=All+Stories megnéztem. Ebben egy szó sem esik ipari eszközökről, csak a mobiltelefonokról. A telefonokra igaz az Android fókusz, az ipari eszközökön továbbra is WM OS lesz, következik a 6.5. A fenti bejegyzés komoly csúsztatásokat tartalmaz, így megtévesztésre alkalmas. A cikkek előtt kérem pontosabban tájékozódjon.

  VálaszTörlés
 4. Nem feltétlenül szeretnék vitatkozni, de a cikk nem tartalmaz csúsztatásokat, a Motorola nem kifejezetten törődik mostanság az ipari vásárlókkal.

  Ez a véleményem. Ez pedig egy blog, ahol a vélemény nem feltétlenül objektív, bizony teret adok a saját szubjektív megítélésemnek. Az pedig jelenleg rossz, ha a Motoroláról kérdez.

  Igyekszem meglehetősen alaposan tájékozódni a cikkek előtt, ha kívánja konkrét értékesítési tapasztalatokat is nagyon szívesen megosztok akár közbezserzési, akár Motorola/Symbol ipari PDA témában. De úgy érzem ez nem az a fórum, ahol ezt meg kell vitatni.

  VálaszTörlés