2010. március 23., kedd

De ki veszi meg a Palm-ot? Nokia, Google, Microsoft?


A szaksajtó "elemzős" írásai általában a megszokott formátumnál hosszabban foglalkoznak iparági pletykákkal. Ilyen visszatérő téma a Palm eredménytelensége és a lehetséges vásárlók köre. Tavaly már foglalkoztunk a Nokia-Palm felvásárlás lehetőségivel, a héten pedig a Microsoft és a Google is terítékre került, elemzők szerint mindkét vállalkozásnak lenne lehetősége, sőt mindkét mogulnak komoly érdekeltsége is lehet a felvásárlás. A teljes elemzés helyett a főbb pontokat érdemes kiemelni:
  • Google - Nem vitás, hogy a Google manapság az egyik legerősebb márkanév a földön. A Google szinte bármely lépése egyre nagyobb támadási felületet biztosít másoknak, ugyanakkor úgy tűnik, hogy a vállalkozás megállíthatatlanul fejlődik és növekszik. Így a tőke nem kérdés. De mit nyerne a Google a Palm felvásárálásával? Az Apple-HTC szabadalmi pereskedés beindulását csaknem minden elemző egy Apple-Google "háborúként" értékeli. Kétségtelen, hogy az Android exponenciális növekedése az, ami nagyon fenyegetheti az Apple okostelefonpiaci pozícióit. A Google által sok-sok csatornán, mára megszámlálhatatlan gyártó által piacra dobott mobil operációs rendszer 1 éven belül már 9-10% körüli részesedét érhet el Észak-Amerikában (Apple: 23%), de néhány éven belül a legtöbb elemző már a Symbian mögé sorolja, azaz második legnagyobb mobil-operációs rendszerként tekinthetünk rá. Most kell tehát felllépni ellene, akár jogi eszközökkel is -gondolhatja Steve Jobs-. Abban az esetben viszont, ha a Google megvásárolja a Palmot, egyútal olyan szabadalmak birtokába kerülhet, mely bármely bíróság előtt cáfolhatatlanná teszi, hogy a Google mindig is birtokolta az alaptechnológiákat. Aki ismeri a Palm nem kicsit viharos történetét (részletesebben itt), az két dolgot láthat. Egyrészt a Palm szinte évente mindig más és más befektetők kezében volt, csoda, hogy tudtak néha dolgozni. Másrészt pedig  amikor dolgoztak, akkor megalapozták azt az iparágat, amiből ergyre inkább kiesni látszanak. Közben viszont számolatlan újdonságot köszönhetünk a Palm-nak, szabadalmaik birtokosát pedig elég nehéz támadni, sőt!
  • Microsoft - Egyre kevésbé látható, hogy a Microsoft merre halad az új mobil-operációs rendszerrel. Mivel nálam a PDA úgy 1999-ben egy Compaq PDA-val kezdődött, nehezen fogadom el, hogy a gyártó új, és első blikkre nem szimpatikus utakra lép. A Windows Phone 7 eddig olvasott gyengeségei (korábbiakkal inkompatibilis, multitasking, copy/paste hiánya, kontrollált appstore) számomra még mindig nem egyértelműen jelentik azt, hogy nem szabad számolni a MS-sel. Mindösszesen talán van egy irány, amire csak saját, vagy erősen kontrollállt hardverrel és saját induláskor eléggé zárt operációs rendszerrel lehet ráállni. A zártság nem szokatlan ezen a területen, a piacvezetők mindegyike ezt a stratégiát képviseli (RIM/APPLE, de akár a Nokia is ide sorolható), igaz az MS-től nem ezt szoktuk meg. Ahogy a Google, úgy talán a Microsoft is a "saját felhőben" látja a jövőt. De így tesz a Palm is -mint a neve is mutatja- a webOS-sel. A Microsoft általi Palm felvásárlásban tehát szintén van ráció. A Palm-nál számtalan korábbi Apple fejlesztő tevékenykedik, a szabadalmak is hasznosíthatók, ráadásul a "felhő"-höz történő illesztésben is járatos csapatot integrálhatna a Microsoft is.
Forrásokhttp://blog.seattlepi.comhttp://gizmodo.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése