2010. április 18., vasárnap

MeeGo - Szeletek a jövőből


A Nokia és az Intel együttműködéseként fejlődő mobil operációs rendszer már egy szelet a jövőből. A fenti videóból ugyan nem sok konkrétumot tudunk meg a rendszerről, de az alábbi trendekre érdemes kiemelten figyelni:
  • Pár éves távlaton belül az eszköz csaknem másodlagos. Jobban mondva minden eszközön képes egyazon beágyazott operációs rendszer működni. A notebook/netbook vagy tablet, az okostelefon, de akár a kioszkok és MID-ek vagy egyéb "embedded" rendszerek mindegyike hasonló kezelőfelületet kínálhat.
  • A billentyűzet és gombok szerepe leértékelődik. Képernyők vesznek majd körüll, mindegyiken a célnak megfelelően programozott könnyen értelmezhető, többnyire lokalizált kezelőfelület áll majd rendelkezésre.
  • Általánosság válik az érintőképernyő, akár a mozdulatvezérlés szerepe is erősödhet (pl.: húzás, tekerés, nyújtás mozdulatok)
  • A készülékeket kiegészíthetik az egyedi azonosításra szolgáló megoldások (pl. QR-kód, RFID azonosítás)
Hogy a MeeGo hogyan teljesít majd e téren, vagy egyéb versenytársai lesznek-e népszerűbbek (pl. Android/Chrome OS, Microsoft megoldások, egyéb Processzorgyártói rendszerek)  azt nem tudjuk, de akár a Nokia, akár az Intel érdekeltségeit nézzük, nyilvánvaló, hogy e két gyártó mindenképpen szeretné erősíteni vagy fenntartani pozícióit. Mindkét gyártó hatalmas és jelenleg a maga területén vezető is, de az új kihívásokra mindenképpen reagálniuk kell. E tekintetben az olyan innovátorok, mint a Qualcomm vagy a Mediatek, esetleg okostelefon-fronton a HTC vagy a Samsung és persze operációs rendszerek tekintetében a Google komoly kihívásokat teremtett. A piaci stratégiák változásait jól jellemzi, hogy néhány éve még elegendő volt, ha a processzorgyártó vasat épített, majd a vele együttműködő hardvergyártó és különálló szoftverfejlesztő elkészítette rá a megodásokat. Mára a termékfejlesztés olyannyira integrált tevékenységgé vált, hogy a legjobb talán az, ha a processzorgyártó már eleve mintahardvereket kínál, technológiailag összeépül a hardvergyártókkal. Ezt az Apple, de a HTC/Qualcomm és persze a Samsung példája is mutatja. Ha arra számítunk, hogy a jövőben még az ajtó és ablaknyitást is processzorok vezérlik majd akár a családiházas övezetekben is, akkor érthető, hogy a legnagyobb processzorgyártó miért is bútorozik össze az egyik legnagyobb mobilgyártóval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése