2010. április 27., kedd

Samsung-Yahoo együttműködés, Motorola-Skyhook - Információszolgáltatókat cserélnek a gyártók? Szorítják vissza a Google-t?

Érdekesen alakulnak az okostelefongyártók és információ-szolgáltatók megállapodásai. Korábban is felmerült már, hogy a Google keresőjét az Apple pl. a Bing-re cserélheti. Két újabb hír erősíti, hogy a hardvergyártóknak azért nem feltétlenül kötelező a Google összes szolgáltatását integrálnia, illetve használhatnak/telepíthetnek mást is. Érdekes megállapodást kötött pl. a Samsung és a Yahoo, mely szerint akár az Androidos rendszerein is a Yahoo szolgáltatásait kínálja majd a gyártó. Nem tudni még ennek pontos megjelenési formáját, de Amerikában sokmillió Yahoo Mail felhasználó akad, nem butaság tehát pl. a Bada vagy egy speciálisabb Androidos Yahoo-ra optimalizált Samsung okostelefont is piacra dobni.
Hasonló hír érkezett a Motoroláról is. A Motorola egyértelműen Android-elkötelezettként lép fel az utóbbi időben, ezért meglepő, hogy ezúttal az fő hír, miszerint nem kizárólag a Google pozíció-megoldásaival kísérletezget. Ugyanakkor kétségtelenül izgalmas megoldást kínál. A jövőben a Skyhook Wireless pozícionálási megoldása is integrálásra kerül majd a Motorola készülékeiben. A Skyhook a GPS-nél gyorsabb, a klasszikus mobilcellákra épülő megoldásnál pedig pontosabb pozíció-detektálást kínál, hatalmas WiFi hotspot adatbázisokra építve. A technológia előnye egyrést a sebesség, másrészt a hatékonyság, ráadásul épületen belül is működőképes, szemben pl. a GPS-sel. Nagyvárosi környezetben egyértelmű előnyei lehetnek ennek a megoldásnak. A hír szerint a Google persze marad, de az elsődleges pozíciószolgáltatást már a Skyhook adja majd a telefonon.
Érdekes üzleti stratégiákra mutathatnak a fenti megállapodások. A Google szerepe egyre erősebb, nélküle nem nagyon lehet mozdulni, mégis megpróbálják a legnagyobb nevek is? Meg kell próbálniuk, vagy inkább amolyan tekintélyvillogtatásnak szánják, de nem feltétlenül céljuk komolyabb összetűzésbe menni (pl. egy Samsungnak a Yahoo-ért)?
Forráshttp://moconews.nethttp://www.businessinsider.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése