2010. április 13., kedd

Újabb jelöltek a Palm-ért - HTC és Lenovo?

Bono mégis jól jön majd a Palm-ból? Több alkalommal foglalkoztunk már a gyengélkedő Palm felvásárlásával. Ma a Nokia, a Microsoft és Google melett újabb nevek kerültek a kalapba, már amennyiben a BusinessWeek szavára adni lehet. Korábban már végigrágtuk, hogy a fentebb sorolt esetleges kérők mit nyerhetnek, nézzük tehát, hogy miért érné meg a Palm felvásárlását fontolgatnia akár a HTC-nek, akár a Lenovo-nak?
  1. A Lenovo belépése egyértelműen gyors amerikai piacra lépést jelenthetne, könnyedén élvonalba kerülhetne általa a Lenovo. Pár éve az IBM notebook üzletágának felvásárlásával rengette meg a világot a kínai gyártó és persze nem árt tudni, hog a világ negyedik legnagyobb PC-gyártójaként bizony anyagilag képes vállalni a felvásárlás költségeit, sőt befektetni a jövőbe. Mellesleg a Lenovo PDA-telefonjai és egyéb készülékei Kínában elég népszerűek is, így a most futó modelleken is túl tudna könnyedén adni.
  2. A HTC esetében árnyaltabb a kép, ugyanis a jelenlét már adott, ez talán nem nagy érték. Az USA piaca hatalmas, de úgy tűnik, hogy a HTC itt már sín van, éppen pár napja jelentette be Peter Chou, hogy végre elégedett a számokkal. A vásárlás esetén tehát talán más a motiváció, mint a Lenovonál. A HTC talán egy giga-szabadalombirtokossá válhatna, senki sem tudná többé semmiféle szabadalomsértéssel támadni, hiszen a Palm-mal közösen már 2000-es évek elején is fejlsztett, de ma a Palm birtokolja az okostelefon és PDA-piaci alap-szabadalmak egy jó részét. Anyagilag viszont nem hiszem, hogy elég erős ehhez a HTC egyedül. Talán mással -pl. a Google-el- közösen jön majd ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése