2010. április 27., kedd

Vélemény: EKEN M001 - Olcsó Androidos Tabletek - gyöngyök a sárban?

A PDAplus mai hírében esik szó egy EKEN M001-es Android Tablet modellről. A modell különösebben nem érdekes, inkább azt a történetet érdemes megragadni, ahogyan egy kísérleti termékből valódi modell lesz, majd esetleg felemelkedik, tömeggyártásba kerül és milliószám értékesítik szerte a világon. Mindezt akár egy  teljesen más márkanév alatt. A WonderMedia PRIZM processzorról alig tudni valami, ha a hazai találatokat keressük, de a Google keresései szerint a 2006-ban alapított vállalkozás eddig világszerte sem kapott túl sok találatot. A gyártó a most divatos "fabless" címszóval mutatkozik be a weboldalán, azaz amolyan gyár nélküli gyártó aki tervez, komoly szakmai tudással bír, de gyártói kapacitásai nincsenek, bérmunkában gyártat súlyos, akár sokmilliós sorozatnagyságokat is. Nem meglepő és nem újdonság ez, hiszen a legsikeresebb "fabless" gyártót ma úgy hívják, hogy QUALCOMM, akinek a neve azért már csak többeknek mond valamit. Alaposabban megnézve a WonderMedia nem más, mint a VIA kifejezetten ARM alapú SoC (System on Chip) gyártásra szakosodott vállalkozása. És innentől már akár gyöngyszemet is találhatunk az alábbi összefüggéseken keresztül.
A WonderMedia innovatív, erőteljes, multimédiás és netrekész gadgetek előállítására szakosodna, ehhez saját magot  is teremtett, mely hosszú távon számos MID, Tablet, Multimédia lejátszó, Smartbook eszközben jelenhet meg. A cél a kifejezetten olcsó, tömegtermelésre alkalmas célhardverek özöne. Ami a VIA EDEN-nek esetleg nem megy, azt az ARM-os gyár külön is elérheti. Láttunk már erre példát, mitől lenne ez más, mint pl. ami a PNA piacon lezajlott? Jönnek majd még többen, a Qualcomm nyilván hasonló célból építkezik, az Intel, de az NVidia sem hagyja annyiban a dolgot. Őrület várható-e itt is, aminek folyományaként akinek majd kevés pénze lesz, az a filléres noname-t viszi majd haza, hiszen másod-harmadgépnek veszi (pl. "csak netezni ell a kertbe", "csak videózni/csetelni kell a gyereknek")? A PNA piac analógiájára lezajlik-e majd egyfajta olcsó Androidos kütyürobbanás is? És ha már a hazai példáknál maradunk, akkor azok, akik eddig  PNA-ba fektettek, azok hamarosan majd Tabletbe, MID-be, PMP-be és Smartbookba fektetnek majd és jóféle gagyival boldogítják tovább a magyar vásárlót?

Vagy a WonderMedia tanulmány-eszközei esetleg mást is hozhatnak? Az összefüggést ugyanis a VIA és a HTC alapító-tulajdonosa Cher Wang jelentheti. Ha valakinek tajvan egyik leggazdagabb embere az édesapja, akkor azért fogják a kezét rendesen. És eljön az idő, amikor már nem kell kísérgetni a suliba, jól menő gyárakat alapítunk neki :). Mrs Wangnak eddig sem a HTC-vel, sem a VIA-val nem osztott rossz lapokat az élet, két ilyen vállalkozásra építkezve pedig -ha van egy kis szava- könnyedén felépülhet egy újabb sikeres business. Innen nézve a WonderMedia PRIZM akár a HTC bizonyos termékvonalaiban is szerephez juthat (pl. eBook-Android kombók, vagy a pár hete szabadalmaztatott határidőnapló-szerű-"valami") A Via által alapított WonderMedia PRIZM processzorról, a rá épített prototípusokról a fenti kapcsolódási pont miatt tehát akár azt is tudom képzelni, hogy komolyabb jövője lehet, mint a hasonló "Noname"-gyártóknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése