2010. május 23., vasárnap

HTC Smart vásárlás? Tesztelte a Mobilarena és a PDAplus is. Véleményem: Vegyen mást!

A HTC Smart a HTC "legalja". Nem nem úgy, hogy sz@r, de árban, tudásban és operációs rendszerben is kellett a piacra egy olyan készülék, mely bizonyos okostelefon-funkciókat részben hoz, ugyanakkor képes versenyezni a legtöbb ún. "feature-phone" készülékkel. A készülék szükségességéről még maga Peter Chou, a HTC első embere nyilatkozott tavaly nyáron, de igazából a HTC sem kapkodta el. Sok piacon jelenleg még nem is árulják, de persze van, ahol erőltetik is - pl. India. Most, hogy hazánkban is megjelent, valahogy nem tudok érte eléggé lelkesedeni. A Smart alapvetően "csak egy" telefon, zenelejátszó, kamera, e-mail kliens, és minimális böngésző, természetesen a közösségi szolgáltatásokat is tartalmazza. Egyetlen komoly hiányossága van számomra, nincs benne WiFi. Innentől kezdve pedig hiába támogatja a HSDPA-t, elsősorban szolgáltatói mobilként tudom csak elképzelni. Ilyen gyártó-operátor együttműködésekhez viszont mindenképpen ideális mobil, hiszen olcsó és jobban tekeri a pénztárgépet, ha a felhasználó felengedi a netre (márpedig muszáj, ha az ember el akarja valahogy érni). Össze kell csomagolni egy jó vastag 3-5 GB-s csomaggal oda kell adni ingyen, s talán a HTC neve a tájékozatlanabb vevőt is rábírja majd a hűségesküre. Számomra ezért sem túl szimpatikus.
Aki internetezésre alkalmas telefont keres, az vegyen olcsó Androidot, ne kísérletezzen a BREW-platformmal, mert a Flash támogatás nem működik, komolyabb közösséggel a BREW MP jelenleg nem rendelkezik, nem is tudni, hogy a HTC vagy a Qualcomm mit szeretne kezdeni platformmal. Aki persze szeret tesztelőset játszani, elsőként megimserni és kipróbálni újdonságokat, az nyugodt szível lehet  fehéregér, mert a tesztelők szerint nem bánja majd meg nagyon. A SMART olcsó is, nem is nagy veszteség, ha esetleg nem jön be, sőt elsősorban bulimobilnak, vagy fiatalos twitter-mail-facebook mobilnak még akár jó is lehet. De komolyabb meggyőződéssel ettől még nem ajánlanám senkinek. Akkor már mindenki keressen inkább egy néhány hónapos HTC Tatto-t, nézzen körül egyéb gyártók belépő Android kínálatában, az induló 150 EUR-s árszinten talán komolyabb  tapasztalati adatbázist kínáló modellek is akadnak. 
A Mobilarena szerint és a PDAplus szerint is korrekt készülék. Nem is vitatom, sőt, nyilvánvalóan illik megtisztelni a HTC-t egy-egy olyan elemzéssel, melyben kiemelendő, hogy a gyártó most kifejezetten olcsó, de erős érintőképernyős tömegmobilt kívánt építeni. Tulajdonképpen a megcélzott ár/teljesítmény egészen jól is sikerült. Számomra viszont az, hogy egy telefon "korrekt", nem túl sokat jelent. A "korrekt, de mire akarod hazsnálni?"- fogalmazás jobban tetszene. Mivel alapvetően okostelefonokkal foglalkozom, nehéz megbarátkozni azzal a géposztállyal, mely ez alatt helyezkedik el, hiszen a mindennapi munkában rengeteg kompromisszummal járna a használata (100% HSDPA, kiegészítő SW-k hiánya, no Appstore, Mobil irodai funkciók). Korábban azt hittem, hogy a HTC a Samsung BADA platformjához hasonlatosan gondolkodik majd a Qualcomm BREW-ről, de erre nem sok jel mutat, így csak abban az esetben venném komolyan, ha az első kísérlet bejön. Sikeresnek mondjuk olyan 3-4 milliós eladástól felfelé nevezném a SMART-ot.
Bővebben az alábbi tesztekben olvashat a készülékről:

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése