2010. május 18., kedd

HTC Wildfire (Buzz) - Új Androidos telefon 90 000 Ft-os induló ár alatt! Tesztelésre érdemes?

Bárcsak minden kívánságom ilyen gyorsan teljesülne. Alig egy hete reklamáltam, hogy most már ideje volna megismerni a HTC újabb termékeit, erre a Buzz bejelentésre került. Persze a név más lett, a rajongók a HTC Facebook oldalain a Wildfire névre szavaztak legtöbbet, így is került bejelentésre (futottak még a következő nevek:  Jovi, Zeal, Festi). Az eredeti tervektől kicsit eltérő külsővel jelent meg a modell, a tavalyi információkhoz képest új elem az optikai trackball/joystick, illetve a sok-sok cserélhető hátlap helyett négy színt jelentett be a gyártó.

A Wildfire főbb műszaki jellemzői:
- Operációs rendszer: Android
- Kijelző: 3,2 hüvelyk 240×320 QVGA, kapacitív
- Processzor: Qualcomm, 528 MHz
- RAM/ROM/Bővíthetőség: 384/512 MB / microSDHC
- Hang/Adat: GSM 850/900/1800/1900MHz; UMTS 900/2100MHz, HSDPA
- Kommunikáció/GPS/FM: Bluetooth 2.1, WiFi, A-GPS; FM-rádió
- Csatlakozók: 3,5 mm jack, microUSB
- Akkumulátor: 1300 mAh (max 7,5 óra beszéd, max 20 nap standby)
- Kamera: 5 Mpix, LED-flash
- Szenzorok: G-szenzor, Dig. iránytű (régiófüggő), Proximity (fény/közelség érzékelő)
- Méretek/Tömeg: 106,75mm x 60,4mm x 12,9mm, 118 gramm

A csomag tartalma: Készülék + akkumulátor, asztali USB adapter + USB adat/töltő-kábel, 2GB microSDHC

A fentieket alaposabban áttanulmányozva a hardver tartalma lényegében nem új. Ahogy a HD2/HD mini készülékek esetében, úgy talán a Wildfire is lehetne simán csak Nexus Mini vagy Desire Mini, de akkor oda a "közösségkovácsolós" rész :). Így tehát inkább új néven, új modellként lesz reklámozva! A gombok hiánya  amúgy is inkább a Nexus-ra jellemző, míg a forma és az optikai joytsick már az újabb konstrukcióból, a Desire-ből származik, "jó rockos/fiatalos név lesz a Wildfire"-dörzsölhetik a tenyerüket a marketingesek. A processzor a ROM/RAM és a kijelző alapján pedig a még frissnek számító Legend és a sokak által kedvelt Hero-hoz sorolható inkább. A modell 4 színben is elérhető lesz a megjelenésekor.
Szoftveresen sem egyszerű manapság újat mutatni, hiszen az Android Market folyamatos bővülése szinte mindenre kész megoldásokat garantál. Persze a HTC Sense kezelőfelület, a HTC nyitóképbe is integrált zenelejátszója, a Friendstream és a HTC egyedi, az Androidtól kicsit eltérő javított billentyűzete szerintem még mindig kiemeli majd a mezőnyből. A HTC ezt a funkcióhalmazt még meg is toldotta egy újdonságnak számító szoftveres extrával. A Friendstream a közösségi és kapcsolattartásra alkalmas szolgáltatásokat fogja össze (pl. twitter, facebook, e-mail, sms), de ezt a HTC még tovább bővítette. Immáron az Android marketen talált alkalmazások hivatkozásait is könnyedén továbbajánlhatjuk ismerőseinknek. Ez azt is lehetővé teszi, hogy már a letöltés pillanatában "villantani" lehet az ismerősök felé, milyen menő szoftvert is találtunk.
Kinek, mennyiért, miért? Véleményem szerint ez az a modell, amit kicsit talán a mostanra felzárkózó vetélytársaknak is, illetve egy kitűzött árszintnek épített a HTC. A Desire vagy a Nexus ugyanis kiváló, mindent "überel" és akinek csöpp esze van és a pénztárcája is engedi, az azt veszi majd. A HTC Legend a különleges kialakításánál fogva talán a design szerelmeseit fogja meg. És bizony csaknem ugyanazzal a tudással, amit a Legend kínál, lesz más versenytársnak is készüléke, kell tehát egy még alacsonyabb árszinten is fogható HTC modell. Lényegében a 3,2 hüvelykes kapacitív kijelző nem rossz, a QVGA felbontás engem ugyan kicsit zavar, de ezt leszámítva teljesen jól használható készülék lehet.
  • Mellette: erős és jól integrált közösségi szolgáltatások; lényegében minden "ütős" Android szolgáltatás elérhető általa is; Jó anyagminőség; Vékony, filigrán modell; Megbízható, hiszen a HTC gyártotta
  • Ellene: QVGA Képernyő felbontás nem túl trendi, nem túl elterjedt, ezért bizonyos Market-alkalmazások nem mennek majd; Azonnal telepítsen Task Manager-t, mert a RAM lehetne több is; MicroUSB a készülék oldalán nem feltétlenül autós/asztali dokkolós használatra lett tervezve
És akkor nézzük az árakat.
A készülék előrendelhető az eXpansyson ide kattintva.Induló ára nettó 270 EUR, ami lényegesen jobb, mint a hasonló kategóriába eső és nem túl kapós HD mini. Meggyőződésem szerint ez az ár az értékesítés kezdését követő 2-3 héttel be is áll majd egy stabil nettó 250 EUR-os árszintre, ahol pl. egy Nokia X6 vagy a Sony Ericsson, esetleg az LG zenetelefonjai vannak. Na ezekhez képest úgy vélem, hogy értékesebb a HTC Wildfire. Nem beszélve arról, hogy a Wildfire-vel gyakorlatilag a 200-400 EUR-os nettó árszintet szépen végig is skálázza a HTC a különböző modelljeivel, így akinek a pénztárca komoly akadály az sem csalódhat a gyártóban, hiszen minden árszinten kínál ütős Android és -talán mára már kevésbé ütős- WinMO modelleket (200 EUR - Smart / Tattoo /Snap / Touch2; 250 EUR -Wildfire; 300-350 EUR - Legend, Diamond2, HD Mini és TP2;  400 EUR+ - HD2, Desire, Nexus)
Mikortól kapható? A HTC hivatalos bejelentése szerint a harmadik negyedévtől, az eXpansys Július végi érkezést jelzett előre. Az eddigi tapasztalatok alapján (2-3 hete bármikor csúszhat) tehát Augusztus közepén már megvásárolható lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése