2010. május 7., péntek

A TabletPC piacon is elindul az operációs rendszerek csatája?

A hét fontosabb érdekességei közé tartozik, hogy az Apple iPAD eladási számainak bejelentésével egyidejűleg mind a Microsoft hasonló készüléke, a Courier, mind sokat pletykált a HP Slate-ről olyan információk érkeztek, miszerint nem, vagy nem az eredetileg hirdetett formában kerülnek majd piacra. Borzasztó érdekesnek tűnik a bejelentések alapján az, ahogy a gyártók reagálnak az Apple újabb nagy dobására, az eredetileg lefitymált, amúgy valóban drága iPAD táblaPC-re. TáblaPC ugyanis régóta létezik, már a 2000-es évek elejétől elérhető volt pl a HP kínálatában a TablePC 1000/1100, de csaknem minden jelentősebb gyártónak volt már korábban is Microsoft operációs rendszerre épülő érintőképernyős, zömmel notebook alkatrészekre épülő mobilja.
És mégis, és megint az Apple robbantotta be ezt az üzletágat is azzal, hogy néhány  jól megfogható és értékes tulajdonságot kiemelt (kijelző, akku-élettartam), miközben több eddig fontosnak vélt jellemzőt háttérbe tolt (pl. multitasking, flash). Azt leszámítva, hogy a Steve Jobs irányítása alatt álló csapat, azaz a zseni által irányított zsenik kommunája megint megmutatta a piacnak, érdekes jelenségre mutat rá ez a szemlélet. A mobil számítástechnika terjedése ugyanis jelentős változásokat hoz a felhasználók életébe. Nyilvánvalóan bele fogunk majd fulladni az IT hulladékokba, de a "zöld" énemet most nem bontom ki, túl nagy ziccer lenne lecsapni a "bort iszik és vizet prédikál" közhellyel, amikor jelenleg is 6 ilyen-olyan méretű kijelző éktelenkedik az asztalomon.
Egyre inkább úgy tűnik, hogy az Apple lesz az első, aki sikeresen meglépi, hogy egyedileg fejlesztett célhardverein, egyedileg fejlesztett saját tulajdonú operációs rendszerei által számos területen szinte versenytárs nélkül képes növelni értékesítéseit. Teszi ezt igen drágán, igaz sokat is költ arra, hogy a marketing erejét is felhasználva feltüzelje, sőt potenciális vásárlóvá tegye még azt is, aki amúgy eddig nem volt különösebben Apple fan. Aztán természetesen majd jönnek a többiek, az olcsóbb, a valamivel többet tudó, a webes szabványokkal komformabb készülékek, vagy pl. mobilvásárlásra alkalmasabb modellek.
Úgy tűnik, egyre inkább igazolódik az a többször hangoztatott gondolat, miszerint a jövő a gyártói, a készülékkel együtt érkező operációs rendszereké lehet, az általános PC-s gyakorlattól eltérően már nem csak az okostelefonok, hanem egyéb eszközök is egyedi, a gyártóra jellemző kezelőfelületet, sőt teljesen egyedi operációs rendszert kaphatnak. A Palm felvásárlásával a HP is errre az útra léphet, azaz a Slate talán már a webOS alapjaira épül majd, és bizony a jelenlegi helyzetben nem kizárt, hogy az egymást erősítő folyamatok hatására a Microsoft pedig könnyedén hardvergyártóvá lép majd elő annak ellenére, hogy a Courier most éppen leállításra került.
Forráshttp://www.forbes.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése