2010. május 30., vasárnap

VoiP okostelefonról is - Skype, Access

Az okostelefon = Mobil Internet. Ezt a tételt mára a szolgáltatók is egyre inkább elfogadják. Sajnos ennek komoly hátulütője is akadhat a szolgáltatók számára. Az adatcsomag-alapú VoIP beszélgetések a hagyományos beszédforgalmat még tovább nyirbálják, az óriási adatforgalommal pedig túlterhelik a szolgáltatói infrastruktúrát. Az AT&T az Apple iPhone bevezetésével ezt meg is tapasztalta, hiszen elhúzódó problémákat jelentett pl. Manhattanben a hálózat túlterhelése. A korlátlan adatcsomagokkal forgalomba került iPhone-ok adatigénye és beszédforgalma szépen túlterhelte a hálózatokat. Az elemzések szerint ugyanakkor az okostelefonokról kezdeményezett VoIP beszélgetések aránya a jövőben tovább emelkedik majd, 2013-ra már 300 millió rendszeres felhasználót becsülnek. A fentiekből adódóan ez a piac is egyre komolyabb szereplőket mozgósít. Nézzük a fontosabb bejelentéseket.
A Skype 3G-s használatában pl. maguk a mobilszolgáltatók, illetve az Apple sem volt hosszú ideig engedékeny. Mostanra már a 2.0-s verzió elérhető minden iPhone tulajdonos  számára és használható 3G adatkapcsolatról is. Ez a történet kicsit hasonlít ahhoz a csatához, melynek során eleinte WiFi-s okostelefonokat nem akartak rendelni a mobilszolgáltatók. Mára ezt már nem tehetik meg. Idővel talán a VoIP beszélgetéseket sem fékezhetik már adminisztratív módszerekkel.
A Google is egyre komolyabb szereplője a piacnak, a WiMAX képes HTC EVO 4G bejelentése előtt nem is kérdéses, hogy óriási pénzeket áldoz erre az irányra, a google Voice és az alaptechnológiákat szolgáltató vállalkozások felvéásérlésa mellett bizony a sávszélesség és az ingyenes IP-hanghívásokban is érdekelt a gyártó.
Régi-új név az ACCESS a piacon, aki júniustól  teljes megoldást kínál minden szolgáltatónak Android/iPhone és Windows Mobile készülékeken. A mobiltechnológiai fejlesztésekben a japán fejlesztő mindig is élenjáró volt, a NetFront böngészővel, illetve a Palm OS felvásárlásával már felhívta magár a figyelmet, de a LiMo (LinuxMobile) alapítványban kifejtett tevékenysége vagy önálló Linux alapú mobil operációs rendszer fejlesztései is kiemelkedőek. Az Access most bejelentette, hoghy elkészült a Netfront IP-Phone megoldásával, mely Android, Iphone és Windows Mobile platformon is fut és lehetővé teszi, hogy a legtöbb VoIP szolgáltató  számára, hogy könnyedén belépjenek a 3G/WiFi képes okostelefonok világába. Egyedivé tehető grafikus  kezelőfelületet (pl. lokalizációs lehetőségeket is),  egyszerű hozzáférést kínál mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése