2010. június 29., kedd

Android Tablet: Eljött-e már az idejük, vagy vegyek iPAD-ot?

Az Apple újabb kérdéseket szegezett a követő gyártóknak és a még gondolkodni, mérlegelni képes vásárlóknak.  Nem szánna annyit egy Tábla PC-re, mint amennyibe egy Apple iPAD kerül? Igazából 3-4 alapfeladatra keres jó, adott esetben jobb megoldást, mint az iPAD? Vagy egész egyszerűen csak taszítja az a milliő, ami az Apple termékeit körülveszi? Sok-sok téma, hasonló dilemmák. Miközben bizony egyre több gyártó igyekszik befelé arra a piacra, amit az Apple szokás szerint kiemelt, katalizált és azon egyből meg is teremtette az etalont. Ahogy anno a zenelejátszók piacán, úgy most a Slate, Pala vagy Tábla PC géposztály is elkezdett -mintegy varázsütésre- érdekes lenni sokak számára.
Nézzünk néhány alapfeladatot, amire a TáblaPC-k alkalmasak, esetenként jobbak is, mint pl. az iPAD, majd nézzünk néhány készüléket. De tegyük egyből melléjük az árnyoldalakat is.
- E-mail üzenetek küldése/fogadása: Egyre több eszköz alkalmas erre a feladatra. Egy gyorsan bootoló POP3/MAP/Exchange kliens tulajdonképpen mindenkinek jól jön. Nem is kell hozzá extra képernyőfelbontás, 4-5-7 hüvelykes kijelzőkön már egészen jól kezelhető billentyűzet áll rendelkezésre. Árnyék: Az ékezetes karakterek kezelése, valamint a csatolmányok kezelése az, ahol az ördög elbújik. Vásárlás előtt érdemes tájékozódni (pl. sok word/excel csatolmány kezeléséhez esetleg extra sw kellhet)
- WEB-böngésző: Nekem, aki éjjel-nappal a neten lóg akár mobil, akár épített adatkapcsolaton keresztül, ténylegesen hasznos egy olyan eszköz, mely könnyedén, kényelmesen eléri az internet számomra legfontosabb tartalmait. Két dolog érdekes, a kijelző felbontása és a internet bármely szegletének elérhetősége. Árnyék: Jelen pillanatban sem az iPAD, sem a Android nem 100%-os, bár az Anroid hamarabb százas. Az iPAD az Adobe Flash tartalmakat nem kezeli, az Apple szándékai szerint erre a webnek nincs is szüksége. Nekem viszont van. Az Android 2.2-höz már teljes értékű Adobe Flash támogatás lesz, így a történet megoldása számomra Android oldalról közelebb van. Árnyék2: Ugyanakkor a jelenlegi Androidos eszközök felbontása "csak" 800×480-as, miközben az iPAD már a PC-s webes tartalmakkal komformabb 1024×768-as megjelenítésre is alkalmas.
- Képek és videók nézegetése, Mp3 lejátszó: Néha persze nem árt, de számomra sosem volt elsődleges e három terület. Az Android pontosan annyira jól használható platform médielejátszásra, mint az iPAD. A fenti példánál maradva természetesen a kijelző felbontása szebb megjelenítést tesz lehetővé egy iPAD-on, mint egy gyengébb felbontású Androidos modellen, de ha pusztán a kikapcsolódást, mint élményt nézzük, akkor végeredményben mindegy. Persze most sokan megszólhatnak, de mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ez mennyire érték. Számomra  mindegy az hogy egy új filmet iPAD méretű kjelzőn, vagy 6-7 hüvelykes gyengébb felbontáson nézem-e, a lényeg a tartalom. Egyik sem profi High-End videózásra alkalmas készülék, egyik sem mérhető pl. plazma/LED kijelzőkhöz, nyilvánvalóan szebb az iPAD, de ár/értékben is gondolkozva a jobb kijelző talán nem sokkal jobb élmény.
- Olvasás, tájékozódás, tanulás: Annak ellenére, hogy Amerikáról mindenki olyan sztereotípiákat hordoz, miszerint az ott élők többsége általánosságban műveletlenebb, felszínesebb, mint az európai geekek, valahogy épp az iPAD döbbentette rá a világot, hogy bizony az eBook olvasás komoly üzlet lehet, a legnagyobb amerikai elektronikus könyvkiadók is az elsők közt jelentek meg az iPAD-ra optimalizált tartalmakkal. Sőt a Wired sikerei is mutatják, hogy a nyomtatott tartalmak elektronikus kiadását bizony megveszik, hiszen, szórakoztatóbb és érdekesebb is, lényegesen kevesebb korláttal jár, mint a nyomdai kiadás, oldalak helyett megabájtokban mérhető a tartalom. Az elektronikus tartalmak megjelenítése tehát mostantól attól is fpügg, hogy pl. az Android tud-e akkora platformmá válni, hogy az iPAD mellett milliók használják pl. eBook olvasásra is. A Google könyvekkel kapcsolatos aktivitásait figyelve úgy vélem, hasonló irányba megy a Google is, sőt, a kereshető könyves tartalmak tekintetében talán meg is előzheti az iPAD-et, azaz az Apple-t. A .pdf tartalmak tekintetében az Android talán még jobb választás is, de az .epub vagy .prc-re épített Android Marketes alkalmazások is elérhetők már. Árnyék: Elmélyültebb tanuláshoz, olvasáshoz, böngészéshez az iPAD 8-10 órás üzemeideje elegendő. Nyilván főleg az árversenyző Androidos Tablet-gyártók e tekintetben is igyekeznek majd "alulmúlni" az elvárásokat, tájékozatlanabb vásárló ezen a fronton könnyebben belefuthat gyengéb "3-4 órás" készülékekbe, erre nagyon érdemes lesz odafigyelni lehetőség szerint még a vásárlás előtt.
- Szövegszerkesztés, munka: Tudom, hogy az iPAD-t sem elsősorban munkára találták ki, sőt a beépített képernyős billentyűzet valószínűleg kényelmetlenebb, mint egy notebok, vagy normál billentyűzet, de hosszabb tartalmak bevitelére a nagyobb kijelző talán alkalmasabb. Sőt az Apple -igaz angol megoldást- már felcsatolható, vagy Bluetooth billentyűzeteket is kínál a géphez. Az androidos modellek egyelőre túl újak ehhez, de az Android 2.2 Froyo már tartalmazni fogja a BT HID profilt. azaz ehhez már illeszteni lehet majd külső billentyűzeteket is (az ékezetes bevitelre nem tudom, hogy mikor lesz megoldás).
- Minden más: Tág fogalom, de az Apple az Appstore-on keresztül megoldotta, hogy közel 150-160 000 alkalmazást érhessen el és vásárolhasson meg az iPAD tulajdonosa. Az Android Market egyelőre nem rendelkezik ekkora kínálattal, de azért az 50-60 000-es kínálatban is sok-sok hasznos alkalmazást érhet el a vásárló. Könnyen, gyorsan néhány keresőszóval.
ÖSSZEGZÉS: A fenti néhány pontban lényegében meg is fejtettük az Apple sikerességének titkát. Jól célzott, profi eszköz. Igaz drága, de aki meg tudja fizetni, az jól jár vele. Közben egy Androidos Tablet talán valamivel több bizonytalanságotiPAD modellek.
Néhány érdekesebb modell:

4 megjegyzés:

 1. # Ékezetes karakterek: minden érintőképernyősön ugyan olyan a kezelésük, van és lehet használni.
  # Word és Excel fájlok a csatolmányban: ingyenes és fizetősben is olcsó Android app-ok vannak rá, és brutálisan könnyű elérni őket a Market-ben.
  # Adobe Flash: a legtöbb user képtelen telepíteni egy ilyen plugin-t PC-re is.
  # Olvasás, tanulás: PC előtt ülve nagyon sokan csak 1 max 2 órát bírnak. Hol beszélünk itt 3-4 órás üzemidő igényről? :) Pláne, ha ül a fotelben, ahová elér a töltő vész esetén.

  VálaszTörlés
 2. # ékezetes- hosszabb gépelésnél azért kényelmetlen (pl. blogolni, bár egyre sűrűbben teszem mobilról)
  # word/exel+flash - bizony, de az ipad már azt hiszem ad nézőkét, androidon még telepítened kell és ha a flash telepítés is meghaladja a user iq-t, akkor az office is kínos
  # olvasás - az eBook olvasókkal összemérve (pl. 1 hét), no meg az iPAD képességeihez nézve mondom azt, hogy 3-4 óra üzemidő nem elegendő ebben az osztályban. Illetve ami csak ennyit tud, annak még butítottabb áron kell kijönie, praktikusan low-end gadgetként kell kezelni (pl. a dealextreme-s holmik.)

  VálaszTörlés
 3. Na jó, de Te bloggolsz, az átlag user meg max ír egy mailt. :) Arra elég a képernyős, nyomvatartós ékezet előhívás. Ezt éppen onnan veszem, hogy hót' egységsugarú iPhone userek nem értik, miért gondolom azt, hogy gyorsabb hw QWERTY-en írnom, mert a saját gépelési tempójuk és bevitt szövegmennyiségük a kiindulás.

  Az Android Market használata nagyon egyszerű, nem beszélhetünk telepítésről. Nem véletlenül írtam, hogy brutálisan könnyű. Ne keverjük össze az XP-s flash telepítést egy AppStore vagy Android Market app letöltésével. :)

  Jelenleg nem hiszek az ebook piacban. Az iPad megjelenése elsősorban nem a könyvpiacot alakítja át, hanem a netezési szokásokat. A könyvpiac- és magazinpiac egyszerűen elsorvad, visszahúzódik, és új fajta felhasználási módok jelennek meg, és ahogy idővel egyre több lesz az olvasható kijelző a kis fogyasztású gépekkel, úgy törhet előre újra a kiadói piac. Addig lesz egy kis válság ezen a téren, és a technológia kap egy kis időt a változásokra. Aki iPad-et vagy Android alapú tablet-et vesz, nem azért veszi meg, mert könyvet akar ezen olvasni, hanem azért, mert potenciális netbook vásárló lenne, de az nem jött be neki, és ez igen.

  VálaszTörlés
 4. qwerty + Android market: jogos

  eBook: Nézőpont kérdése, hogy sorvadásnak, vagy átalakulásnak értelmezzük-e. Pl. a Wired sikere lényegében ugyanazt a tudást, csak jobban bemutatva hozta az iPAD-ra el, amitől a nyomtatott wired is sikeres. A tartalom változott valamicskét, de a kiadónál maradt a kassza kulcsa.

  Sőt! Ha az iPAD példáját nézed, ott is döbbenetes. de átlag 3 db /gép a letöltött eBookok száma. Az Amazon is, meg a Barnes&Noble is iparkodik jelen lenni az Apple termékein, és sokan a kiadók közül komly fantáziát látnak ebben és hasonló gépekben (pl. sokezer db-t vett a huwaei S7-ből az eXpansys).

  Szerintem tehát ezek a tabletek bizony mind a netbook, mind az ebook piacot eszegetik rendesen, jelentős felhasználói rétegeket szednek el innen is, onnan is.

  tehát kb. hasonlóan látom, csak egyrészt az eBook-ot, mint tartalmat, másrészt az Ebook-olvasót, mint harvert venném külön, másrészt pedig nem feltétlenül szakaszolnám az általad leírtakat.

  Azaz nem a sorvadás-visszahúzódás-új felhasználás körforgást érzem, hanem azt, hogy bizonyos élenjáró médiatulajdonosok, vagy kiadók belerobbannak majd (pl. az Apple-el vagy a Google-el közösen) a shopüzemeltetők vagy a mobilszolgáltatók hathatós együttműködésével. Ugyanis indenki látja, hogy vasat gyártani/eladni ugyan lehet, de a kasza a folyamatos könnyű bevétel.

  Mígnem egyszer csak azt vesszük majd észre, hogy amíg a hagyományos könyvesbolt/újságos forgalma eltűnik, és a Market Google Books, vagy az iBook vagy az Appstore iBook szekciójából veszed a Nők Lapja Ezotériát :D, vagy az előfizetést rá.

  És ne feledjük, hogy izgalmas téma az eBook, meg a fizetős tartalom, de a tabletek hagyományos felhasználása (web/netbook/mail/pmp/navi) ugyanúgy megmarad, tehát azt hasonlóan látom, hogy az univerálisabb eszköz jobb, mint a szimpla eBook-olvasó.

  Vissza még egy gondolat erejéig a ki miért veszi-re: Én történetesen a kertben netezés, e-mail kliens, olvasás, esetleg mp3-ra keresek ilyen eszközt. Ja meg heti 1-2 navi. A többire van okostel. vagy notebook. Sok visszajelzésből tudom, hogy az eBook sokakat érdekel, igaz zömmel 35-40 felett, de a megfelelő e-tintás céleszköz drága, tudhatna többet, stb... Klaszikusan e csoportba csaknem minden a 2001-2006 közti régi PDA-felhasználó is beleérthető.

  VálaszTörlés