2010. június 24., csütörtök

Apple iPhone4 - tesztelte az Engadget


Felül a 3Gs, alul az iPhone 4 kijelzőjének részlete

Az Apple iPhone 4 legfontosabb újdonságairól korábban már részletesen beszámoltunk a pdatech.hu-n , de mindig érdekes az első valódi felhasználói tapasztalatokat is megismerni. Az Engadget tesztje részletesen beszámol a  készülékről. Az eddigi Apple okostelefonok mindegyike kivétel nélkül eladási rekordokat döntögetett, így arról alig van értelme beszélni, hogy hardveresen miért nem érdemes vele foglalkozni. A korábbi modelleknél még ugyan el-elmondható volt, hogy műszakilag nincs a topon, de az iPhone 4--nál már nem találni komolyabb hibát e tekintetben sem. Az Apple iPhone 4 a bemutatót olvasva valóban olyan modell, amiről elmondható, hogy talán valóban a piac egyik legjobb okostelefonja.
Az Engadget tesztje számomra három fontos dolgot emel ki. A multitaskingot, ami az operációs rendszer komolyabb megújulása. Ezzel azért nem foglalkoznék részletesebben, mert meggyőződésem szerint eddig pontosan ez a pont volt az, amiért pl. a WinMo vagy az egyre népszerűbb Android platform volt a favorit, az eladási adatok pedig már ekkor is az Apple.t igazolták, így aztán nem tudni, hogy mi lesz most. Világteleon? Eltűnt tehát az akadálya annak, hogy akár a háttérben futó alkalmazások lepjék el a készüléket, ehhez persze idő kell, de a legtöbb fejlesztő könnyedén meg fog felelni ennek a módosításnak.
A multitasking mellett én a "Foldereket" hiányoltam eddig leginkább, pl. a névjegyek könnyű elérését, esetleg azonos típusú alkalmazások, vagy dokumentumok főmenübe rendezhetőségét. Ezt az Engadget videója kiválóan be is mutatja.
A fő újdonságot pedig maga Steve Jobs vitte a köztudatba. Ez a RetinaDisplay. Borzasztóan sok elemzés jelent meg az utóbbi időben arról, hogy ez a fogalom, miszerint a retina által már nem feldolgozható sűrű pixelszámú kijelző volna a forradalom, kamu. Sokan igyekeztek is meggyőzni a világot arról, hogy ez bizony csak egy ügyes marketing-kreálmány, a valóságban ilyen tudományos kategória nem létezik, a retinánk nem mérlegel vagy számol, ezért értelmezhetetlen, hogy mi az a pont, amitől már igen és ami alatt még nem. Valószínűleg igazuk is van, de a lényeg azért mégis csak az, amit a fenti erősen nagyított képen is látni. Az iPhone 4 3,5 hüvelykes kijelzője egyrészt kiváló, éles és kontrasztos képet ad, a fekete minden eddiginél feketébb és a megjelenítés minden eddiginél egységesebb. A betűk nem szőrösödnek, jobb szemmel bíró felhasználók pedig akár kicsinyítés/nagyítás nélkül képesek teljes weboldalakat áttekinteni a kis kijelzőn, köszönhetően a nagy  960×640-es felbontású kiváló kijelzőnek.
Összegezve tehát az új modellel igazából már nincs racionális ellenérv az iPhone 4 ellen. Aki eddig műszaki indokokkal igyekezett ellenállni a bolygó egyik legértékesebb technológia vállalkozása által gyártatott készülékének, az már csak nagyon szőrszálhasogatva tudja ezt megtenni (pl. nincs memóriakártyás bővíthetőség v. zavaró a microSIM). Aki tehát nem akar ilyet vásárolni, az keressen emocionális okokat, mondja azt, hogy az újat (pl.Android), a megszokottat (pl. Nokia) vagy mást keres (pl. BlackBerry, Bada), vagy egyszerűen nem akar Apple-t venni és kész.
Fekete leves - Ár: Röviden drága. A hivatalosan is kártyafüggetlen, Európai 16 GB-s induló verzió ára 670 EUR-ról indul, a 32Gb-s még e felett lesz, ezért itthon kevesen engedhetik meg maguknak a rendes jótállással rendelkező, gyárilag független modelleket. A többiről meg nem nyilatkozom, mert olyat nem kéne venni.
Antenna - Több videó szerint is a keretbe épített antenna könnyedén megzavarható, illetve ingadozik a jelerősség. Erről hamarosan talán több információ kerül nyilvánosságra.

Forrás - A teljes TESZT  videókkalhttp://www.engadget.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése