2010. június 1., kedd

Expansys vásárlás - Doro speciális mobilok: Mobilok időseknek, fogyatékkal élőknek, gyermekeknek

Nettó 90-130 EUR között sokféle mobil kínál az eXpansys és a Doro időskorúak, gyengénlátok és egyéb fogyatékkal élők, vagy éppen kisgyermekek számára. Ahogy univerzális telefon vagy okostelefon sem létezik, úgy sajnos vagy szerencsére nem léteznek univerzális élethelyzetek sem. Mindazonáltal jó tudni, hogy az eXpansys szinte mindenre kínál megfelelő megoldást.
A speciális mobiltelefonok  közös jellemzői a nagy, jól látható kijelző, a könnyedén lenyomható, akár erős nyomást is elviselő billentyűzet. Az erősített ház, esetleg az emelt hangerőt garantáló készülék, vagy a nagyothalló készülékek csatlakoztatása is teljesen szokványos lehetőség bizonyos Doro modelleknél. Mivel ezen készülékek tipikus felhasználói többnyire nem rendelkeznek elmélyült műszaki ismeretekkel, ezért nagyon fontos, hogy a készülék kezelhetősége, menürendszere a legegyszerűbb legyen. A többségében "csak telefonálásra" tervezett Doro készülékeinek egy része azért képes pl. alapfunkciókat ellátni, ilyen az SMS küldés, sőt esetenként bizony hasznos lehet a "pánik"-gomb, ami előre beprogramozott telefonszámokra küld vészhelyzetre vonatkozó figyelmeztetéseket.

5 megjegyzés:

 1. Elég húzós áruk van! Ennyit nem szívesen szán rá egy nyugdíjas szerintem.

  VálaszTörlés
 2. Nem olcsó az tény, de:

  1.) Azt gondolom, hogy nem a rászorulók vásárolják ezeket az eszközöket, hanem pl. a családtagok.

  2. Megvágni persze nem túl etikus a hozzátartozókat sem, de itt szerintem arról van szó, hogy a normálnál lényegesen alacsonyabb sorozatnagyságban valaki nekiáll gyártani ilyen speciális igényekre néhányszázas, esetleg párezres volumenben.

  És ez bizony munkaigényesebb, sőt a beszállítók is drágábbak akár ugyanazon alkatrészekben is, mint ami pl. más telefonokba sokmilliós volumenben fogy. Pl. Ha manuálisan rakják össze ezeket az esetleg siemens mc75 modulra épülő eszközöket, akkor az lényegesen drágább így, mint ha a Samsung épít gépesítve ugyanarra a modulra 15 millió mobiltelefont.

  És talán itt még a gyártó 100% marginja sem biztos.

  Rövidebben tehát itt azt fizeted meg ha akarod, hogy legalább van valami, ami az említett speciális felhasználói csoportoknak is alkalmas, és mivel nem tömegtermék, a gyártó annyira árazza, amennyiért eladhatónak látja.

  Persze ettől még drága és nem feltétlenül hazai zsebhez szabják, de sajnos a világot meg egyre kevésbé érdekli, hogy nálunk ki és miért nem tudja megfizetni azt, amit szeretne...

  VálaszTörlés
 3. Világos. Mondjuk abból indultam ki, hogy a "céenesnél" tizenöt körül van egy hasonló célra készült modell.

  VálaszTörlés
 4. Binatone a concord.hu-n?

  Olyan nagyon nem foglalkoztam a témával, a doro 3 normás az a kütyü kétnormás, ezen az árszinten pedig a 16 vs. 26 000 ugyan számít, de sok mindentől függhet az eltérés.

  Bizonyos szempontból amúgy a Binatone még jobb is, mint a fenti halom doro, van ugyanis magyar menüje.

  Azt sajnos nem tudom megítélni, hogy azért olcsó-e, mert nem fogy, vagy azért-e mert ennyivel olcsóbb önmagában a gyártó.

  Elvben már tavaly december óta van itthon is, számomra újdonság volt most a kommented nyomán, hogy elég régen elérhető: http://pdaplus.hu/content/view/4294/57/

  VálaszTörlés
 5. Nekem, pontosabban egy rokonomnak most aktuális, aztán keresgettem. :)

  VálaszTörlés