2010. június 3., csütörtök

UPDATE: HP átalakítások, Milliárdos kiadások és csökkentések

A HP közel 9000 alkalmazottnak mond fel az elkövetkezendőkben világszerte. Hatalmas átszervezés megy végbe a cégnél 1 MRD USD-s költséggel , de ez lényegében átszervezés, mert közel 6000 új alkalmazott felvételét is tervbe vette a vállalat. Elektronikus, automatizált adatközpontokat hoznak létre az 1 Mrd-ből, ugyanakkor 5-700 Millió USD közti éves megtakarítást (valószínűleg a bérköltségen) remél a gyártó, tehát végeredményben 2-3 éves távon megtérülő befektetésekről van szó.
A kapcsolódási pont a nemrég bejelentett PALM felvásárlás. A Palm-ra  1,2 MRD USD-t költ a HP. Ezek a hatalmas számok tulajdonképpen feldolgozhatatlan dimenzióba emelik a gyártó üzleti tevékenységét, de jól látható, hogy egyre inkább nyit a gyártó a konzumer-piacok felé. A HP okostelefon-vonala ugyan sosem szűnt meg, de a HTC 2006-os önálló márkaként történt  megjelenésével az OEM/ODM beszállító is cserére került, majd ezt követően lényegében alig lehet megnevezni érdemi HP okostelefon-eladásokat. A RIMM vagy az Apple példáján is követhető, mekkora darabszámokat képes az okostelefonpiac produkálni és ez még csak a kezdet, tehát a HP-Palm felvásárlással létrejövő termékek erősödése könnyedén, 1-2 éven belül átrendezheti a piacokat.
UPDATE: Több hazai és nemzetközi híroldal is hivatkozik a HP első emberének nyilatkozatára miszerint nem azért vásárolta meg a HP a Palm-ot, hogy webOS operációs rendszerrel rendelkező okostelefonokat gyártson, sőt nem érdemes arra sem számítani, hogy a HP még sok-sok milliárdot öl abba, hogy domináns okostelefonpiaci szereplő legyen.
Vélemény: Kétségtelen, hogy a HP jelenlegi CEO-jának magyarázata is életképes, miszerint az internetes készülékek fejlesztéséhez lesz jó a webOS, de ezt én inkább "altatásnak" nevezném. Az iPAD sikerei ellenére az Apple mondjuk egy év alatt el fog adni 30 millió iPAD-t, ide "felnőni" sem rossz pl. egy HP Slate-tel, amin webOS fut, de a Palm tudása sok pénzzel összecsomagolva ennél lényegesen többet adhat a HP-nek, konkrétan egy még a PC-nél is virágzóbb üzletágat. Az okostelefonpiac pedig 2010-ben alsó hangon is olyan 230 milliós összeladást fog elérni. A PC-pica, beleértve a desktop/netbook és notebook készülékeket, 2009-ben kb. 310 milliós készüéket számlált. 230 vs 310 és az okostelefon dinamikusabban növekszik. Praktikusan ma pl. minden magyar zsebében van mobiltelefon, ami okostelefon lehet. PC-je/Notebookja/Netbookja még mindig nincs mindenkinek. Nehezen hihető, hogy a HP CEO kijelentéseit komolyan kéne venni.
Forráshttp://www.intomobile.comhttp://www.engadget.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése