2010. június 20., vasárnap

Microsoft Live fejlesztések - Bővül az MS felhő

Annak ellenére, hogy a Microsoft mobil operációs rendszeréről még mindig nincsenek pontos információk (pláne modellek), azért az látszik, hogy a Microsoft keményen dolgozik azon a bizonyos "felhőn". Egyre divatosabb és életszerűbb is,hogy a jövőben az okostelefonok vagy egyéb mobil eszközök elsősorban az interneten tárolt tartalmak elérésére szolgálnak majd. Kedvenc állományaink, levelezésünk, naptárunk, de akár irodai alkalmazásaink vagy állományaink is mind-mind az internetre kerülnek majd, ezek távoli elérése és szerkesztése pedig lényegében bármely eszközzel megvalósítható lesz. Az elérésre optimalizált eszközök kereskedelmi sikerességét pedig végső soron a "felhő" sikeressége dönti majd el, azaz ha a Google-el szemben a Microsoft az internetes oldalon sikeresebb, jobban kezelhetőbb, gyorsabb alkalmazásokat tud kínálni, akkor még fordíthat a jelenlegi álláson.
Két érdekesebb fejlemény is történt a héten. Egyrészt még nem publikus, de a hotmail (live mail) postafiók tulajdonosok már az ActiveSync protokoll segítségével is elérik levelezésüket, azaz ezentúl hotmail potafiókokon is él a "push mail". Bejelentve nincs, de aki eddig tesztelte, az mind a működéséről számolt be, gondolom akár Android készülékeken is konfigurálható ez az Exchange elérés. (server cím: m.hotmail.com; username=e-mail cím, SSL engedékyezve, Domain (nincs)).
A másik érdekesség a fenti képen is látható naptár optimalizálása mobil eszközökre. A Windows Live naptár mostantól sok-sok mobil böngészőből könnyen áttekinthető és könnyen kezelhető felületet ad vissza, így a naptár akár folyamatosan online lehet, nyilván idővel pedig különféle widgetek jelenhetnek meg hozzá, melyek a napi/heti programokat tárolják csak a készüléken. Kompatibilis sok-sok böngészővel:  Safari 3.0+, Opera  6.1.4+, S 60/5th Gen+, Blackberry 5+, Opera, Android.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése