2010. június 30., szerda

Samsung Galaxy S elnevezések Amerikában: Captivate, Fascinate, Epic4G, Vibrant


Időnként magammal egyet nem értve írok olyan modellekről, melyeket kifejezetten az amerikai piacokra szánnak a gyártók, csak ott kaphatóak, esetleg speciális nevük, külalakjuk vagy termékjellemzőik akadnak, és csak hazahozva derül ki, hogy bizony itthon nem is megy (mert pl. a Verizon ECVDO hálózatára optimalizálták csak). Legutóbb a Droid X volt ilyen, amit hárman rögtön megvettek volna, és még csak elmagyarázni sem egyszerű, hogy ne tegyék, mert hiába van tele vele az internet magyar oldala is, nem ide való! Legszívesebben nem is hoznánk szóba, hiszen az amúgy sem egyszerű modell-megkülönböztetést még tovább bonyolítja, de ha máshol a vásárló jelölt azt olvassa, hogy bizony "a Captivate az mennyire jó", akkor sajnos egy puszta "nem áruljuk" kevés.
A fenti képen lefényképezve látható a jelenség. Négy amerikai Samsung Galaxy S i9000 verzió látható:
Captivate - AT&T verzió; Fascinate - Verizon verzió; Epic 4G - Sprint változat, Vibrant - T-Mobile v.
Mindegyik modell 4 hüvelykes, 1GHz-s és Androidos. Ettől függetlenül az európai verziókat érdemes megvásárolni, hiszen ugyanaz, de azt ide szánták, miközben az amerikai verziók eltérhetnek.
De miért csinálják ezt a gyártók? A "szemét kapitalista" gyártókat tulajdonképpen egyetlen dolog érdekli:  a profit. Na most ezt úgy lehet elérni, hogy ha többet és jobbat adnak el,  mint a versenytársak, vagy drágábban adnak el, mint a versenytársak. Esetleg e kettő kombinációja, de ennek egyértelműbb neve van: Most éppen iPhone 4-nek nevezzük.
Aki nem anyira penge, mint Steve Jobs, annak marad az, hogy teletömi a létező összes szolgáltatói és  független kereskedelmi csatornát a modelljeivel, ebbern az esetben viszont praktikusabb gyártónként eltérő design-nal, esetleg névvel megjelenni az egyes rész-piacokon, hiszen a vásárló dolga túl könnyű lenne, ha ugyanazt a modellt kéne összehasonlítani pl. Amerika négy nagy mobilszolgáltatójánál. No meg a szolgáltató sem szeret olyasmit árulni, amit  a másik is. Jobb a békesség, legyen más neve, térjen esetleg kicsit el. Nem újdonság ez, a HTC pl eleve innen kezdte és csak 2006 óta árul HTC néven is gépeket.
Teljesen ugyanazok a fenti modellek? Nem mindig. Hardveresen azért többnyire csereszabatosak az alkatrészek, de néha a gyártók pl. a szolgáltatókkal egyeztetve apró kis piszkosságokra is képesek, hogy a modelleket szerviz/support szempontból is megkülönböztessék (pl. máshova rak egy marginális alkatrészt az alaplapon, vagy "fordítva" köt vagy csavaroz össze dolgokat). Szoftveresen is lehetne eltérő részek, ennek egy részét maguk a szolgáltatók kezdeményezik.
Mit tegyek? Általában a válasz nagyon egyszerű. Keresse mindig az európai beszerzést, ragaszkodjon az gyártók európai honlapjain is szereplő modellekhez.

Vásárlás, előrendelés 0% vagy 19,6% ÁFA-val:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése