2010. július 20., kedd

Blackberry OS 6.0 - A legfontosabb újdonságok


A RIM egyre több információt csepegtet az új operációs rendszerről, és minden eddigi információ azt sugallja, hogy továbbra is az eddig megszokott stabilitásra lehet számítani, de az eddigieknél kényelmesebb, jobb rendszerben. Lehet, hogy sok BlackBerry tulajdonos most ki fog átkozni, de annak ellenére, hogy a RIM  évek óta Amerika vezető okostelefon-eladója, számomra a BB valahogy távolabb állt a manapság  korszerűnek mondható operációs rendszerektől. Ettől persze még lehet jó, de úgy tűnik, hogy a BlackBerry OS 6.0 esetében ez is erőteljesen változik, a RIM is elindul azokba az irányokba, amit az innovatívnak kikiáltott mobil operációs rendszerek kínálnak. Divatos, grafikus, animált, sok-sok ikonnal, húzással, érintéssel, több-érintéssel navigálható operációs rendszer lesz az új OS 6.0.
Nézzük a legfontosabb újdonságokat a CNET információi alapján:
  • MultiTouch kezelőfelület: A több érintést is támogató kezelőfelület mellett nyilvánvalóan hardveresen is változik majd a BB OS6.0-val érkező készülékek többsége, az eddigi "surepress" helyett valószínűleg a más gyártóknál bevált kapacitív kijelzőkre cseréli majd a RIM a modellek kijelzőit. A böngészőkben, képnézőkben, de egyéb helyeken is új funkciók jelenhetnek meg (pl. kétujjas kicsinyítés/nagyítás, forgatás, hosszú érintés, húzás). A képernyős SIP-bevitel (software input panel) valószínűleg jobban előtérbe kerül, mint eddig, de a  pletykák alapján a Storm 3 (BlacBerry 9800) lefelé kicsúsztatható QWERTY gombsort is tartalmaz majd, hiszen ez a gyártó fő erőssége. A fenti videóban is számtalan szöveges alkalmazásra látunk példát (twitter, facebook, threaded sms)
  • Webkit alapú böngésző: Az Iris eladásáról és a BB új böngészőjéről alig egy hete írtam, A Safari, az  Android és a Palm webOS böngészője után a BlackBerry is beáll abba a sorba, ahol igazán jól működő, gyors, esetenként a mobil-környezetre optimalizált tartalmakat könnyedén elérő böngészők állnak rendelkezésre már az első bekapcsoláskor. A Flash támogatás borítékolható és ha valakinek olyan heppje van, hogy pl. Google oldalakat (pl. Apps, Gmail, RSS, News, Picasa, Search) látogat BB-ről, az az OS 6.0-val biztosan számíthat arra is, hogy gyors és kiválóan optimalizált oldalakat érhet el a RIM modelljeiről is.
  • Megújult Nyitóképernyő, megújult kezelőfelület, környezetfüggő menü: A legtöbb fejtörést valószínűleg az okozza a gyártóknak, hogyan különböztessék meg termékeiket másokétól. A Windows Mobile today képernyőjétől kezdve a HTC Sense vagy a Samsung TouchWiz-en keresztül hosszú az út. A Windows Phone 7 vagy az új iPhone iOS4 is sok-sok új elemmel gazdagítja a lehetőségeket. Miért ne újulna meg tehát a RIM is? Az OS 6 legfontosabb érdekessége az, hogy az alkalmazásokat csoportokba is foglalhatjuk, e csoportok közt jobbra-balra lapozhatunk, de egyetlen érintéssel az Androidos programokhoz hasonlóan "ki is húzhatjuk" az összes programot. E közben a legfontosabb üzeneteinket és állapot-információkat mindig egyetlen érintéssel elérhetjük majd.
    A beépített alkalmazások kezelése is komolyan változik, programonként a legfőbb parancsokat egy popup ablakban kínálja a készülék, természetesen ahol nem fér ki, vagy nem minden funkció fontos, ott egy további menü érintésével elérhetjük a további kínált funkciókat. Láthatóan sokat tanulnak egymástól is a gyártók, számomra ez az érdekesség először az Androidon valósult meg, ahol a dedikált menü gombbal együtt a környezetfüggő "menu vagy more.." kezelése először jelent meg talán a legkezelhetőbben.
  • Univerzális keresés: Újabb "szent-tehén" ez a funkció, mintha webOS lett volna az első, mely integrált webes és sok-sok egyéb a készüléken tárolt információ kezelését is kínálta és ezzel reklámozták, de mostanra komoly operációs rendszernek azt lehet tekinteni, amiben ez a funkció alap. Képes tehát az a PIM információk között, de a kapcsolattartók webes adataiban is kikeresni és elérni, amit szeretnénk. Nem kell tehát tudnunk feltétlenül hogy egy adott dologról hol értesültünk, elég beírni és a barátainkhoz kapcsolódó akár a készüléken, akár a neten tárolt adatok közt (beleértve a Facebook v. Twitter bejegyzéseiket), zeneszámainkban, videóinkban, a weben vagy akár az SMS-ek közt jó eséllyel megtalálhatjuk a keresett információt.
  • Közösségi szolgáltatások integrációja: Lassan egy éve a csapból is az folyik, hogy mennyire egyszerű is közösségi életet élni "a menő okostelefonokkal". Leszámítva, hogy hazai megkérdezettek többségét ez nem érdekli, akadhat olyan akit pl. a szomszéd, de akár barátai életének percenkénti csodálatos története annyira felcsigáz, hogy online követi. Azt is érdemes elismerni, hogy bizony -számomra főleg a twitter- bizony nem rossz információforrás, de igaz lehet ez kevésbé szakbarbároknak  a Facebookra is. De akár a FB, akár a Twitter, mint a két legnagyobb marketing-érv ezen modellek vásárlása mellett, már nem lehet ab ovo kihagyni az alapszolgáltatásokból, a magyar is majd rászokik. Így tehát a RIM sem maradhat le, hasonlóan a HTC FriendStream alkalmazásához, az OS6-ban is egybegyűjtve követhetjük majd, ha valakink szomorú/vidám vagy bármely egyéb szmájlikkal jól kifejezhető állapotváltozáson esik át :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése