2010. július 6., kedd

Donna Dubinsky a HP-Palm felvásárlásáról


Korábban már foglalkoztam a kérdéssel, miszerint altatje-e a HP a piacokat? A korábbi hírekkel és bejelentésekkel ellentétben várható-e, hogy komolyabb innováció is jön majd a HP-tól, mint a webOS-re is építkező nyomtatás, vagy egy webOS alapú Tablet PC, mely a korábban leállított HP Slate vonal helyébe lép majd. E gondolatokat támasztja alá Donna Dubinsky véleménye is. 
Dubinsky üzletasszony szavaira érdemes odafigyelni, hiszen ő nem más, mint a Palm társalapítója. Fussunk át röviden a Palm történetén egy korábbi cikkünk alapján:
1992-1996: A Palm Coputing alapítása és az elő modell (pilot 1000) bemutatása. Alapítók: Jeff Hawkins, Donna Dubinsky
1995-től a Palm-nak új tulajdonosa van, a US Robotics
1997-től a US Robotics a 3Com tulajdonába kerül, így a Palm is
1998 Június - Az alapítók megelégelik a 3Com vezetést és új vállakozást alapítanak Handspring néven
2000-ben a 3Com külön cégbe szerevezi a Palm-ot. A dotcom lufival a részvények az egekben, majd egy évvel később elvesztik értékük 90%-t.
2002-től a 3Com-os Palm a Palm OS operációs rendszer forráskódját átviszi egy új cégbe, ez a Palmsource. Az operációs rendszer tehát külön cégé, a Palm is, és a Handspring is liceszelheti.
2003 Augusztus:  A Handspring és a Palm egyesül, az új név PalmOne. Mellette a Palmsource is él és virul, de a PalmOne és a PalmSource cégek egy közös Holdingot hozna létre az operációs rendszer licenceinek kezeléséről.
2005-ben a PalmOne kivásárolja a holdingból a PalmSource-ot. Ekkorra mondható, hogy lényegében visszaáll az alapításkori állapot. Az új vállalkozás neve Innentől PALM INC. Ezt vásárolta meg a HP
2007 - Bejön a képbe Bono Vox. Igen, a U2 énekese is társtulajdonos aban a kockázati tőke befektető vállalkozásban (Elevation Partners), aki minimálisan 425, de egyes becslések szerint akár 6-700 millió USD-t is belepumpált a Palm-ba és az új operációs rendszerbe, a webOS-be.
A fenti időpontokat Donna Dubinsky a Palm 6 életének nevezi (valószínűleg a 92/96/98/03/05/07-el kezdődő időpontok azok). A hetedik élet pedig a HP-vel kezdődik. Láthatóan az eredeti innovátorok és a tudás mindig továbbélt, és a sok-sok  átalakulást megértve még döbbenetesebb, hogy egyáltalán a webOS és a Palm INC. eljuthatott oda, hogy 2010 nyarára még Bono is a pénzénél marad, sőt!
Nézzük azt is, hogy mit tett hozzá a Palm a PDA-k és okostelefonok történetéhez. Talán nem kell sokáig ragozni, hogy lényegében mindazt, amiből most a RIM, az Apple vagy a HTC egészen jól él , kicsit olyan mint a legendás Xerox, akinek a fejlesztőitől a Microsoft vagy az Apple a szakmát tanulta.
  • Adatszinkronizáció - A mobilkészülékek offline, későbbb online adatszinkronizációját a Palm találta ki
  • Gyorsan / azonnal elérhető, egy gombnyomásra használható mini-számítógép
  • A grafikus szövegbevitel, a billentyűzet nélküli használat és az érintőképernyős megoldás, melynek során a szoftver pontról pontra érzékeli a felhasználói szándékot
  • Az első igazán használható mobil-fejlesztői környezet. Bizony a Palm volt az első operációs rendszer, melyre sok-sok alkalmazásfejlesztő kezdett mobil-programokat írni
  • A Palm VII volt az első olyan készülék, mely alkalmas volt webes adatok elérésére, háttérben történő szinkronizálására (Mobitex).
  • Természetesen az internetes tartalmak kisképernyős megjelenítésére alkalmas mobil böngészőt is a Palm mutatta be az elsők között.
  • Integrált PIM adatkezelés (pl. szöveges üzenetből tárcsázás indítása, stb.)
  • A Palm Treo sorozattal kezdődött az igazi PDA-telefon kombó
  • A webOS kezdte el a most divatos "integráljunk mindent" egy helyre, azaz pl. a készüléken tárolt és a weben elérhető információk összegyúrása is innen indult (pl. kontakt-adatokhoz legutolsó facebook vagy twitter bejegyzés begyűjtése)
Megszámlálhatatlan szabadalom, hatalmas hardver- és szoftver-fejlesztői tapasztalat, OEM kapcsolatok, mobilszolgáltatói kapcsolatok, erős amerikai márkanév. Gyakorlatilag a mostani iPhone, BlackBerry vagy akár HTC hívők jó része is használt, vagy játszott korábban legalább egy Palm termékkel. Ilyen előzmények után Donna Dubinsky úgy véli, hogy a Palm az életének hetedik szakaszába lépett. Nem életszerű, hogy a világ egyik leginnovatívabb csapatát 1,2 Milliárd dollárért felvásárló HP ne szeretne a mostaninál lényegesen komolyabb szerepet magának az okostelefonok szegmenségben, mely a high-tech iparágak egyik legdinamikusabban növekvő és nem mellesleg igen jövedelmező ágazata.
Forráshttp://www.intomobile.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése