2010. július 22., csütörtök

Gyártók, akik számolnak a Windows Phone 7-el, és akik nem!

Netszerte terjed a hír, miszerint a Microsoft megerősítette, kik azok a gyártók, akik a jövőben Windows Phone 7-el értékesítenek majd modelleket. Hogy egyáltalán miért kell ezt megerősíteni? A problémakör akkorra datálható, amikor a Microsoft úgy döntött, hogy szűkíteni kell a partnerek körét. Egyrészt, mert az új   speciális hardverkövetelmények már nem teszik lehetővé, hogy akárki belépjen azok közé, akik a WP7 disztribúcióira építkezhetnek. Másrészt bizony korábban nem egy esetben bizony "szedett-vedett" hardverekre is telepítettek Windows Mobile rendszereket, hasonló helyzet könnyedén aláásná a Microsoft amúgy is foszladozó tekintélyét, ezért az MS is válogatósabb lett. A kisebb gyártók esetében egyáltalán nem meglepő, hogy nem akarnak erőgépekkel foglalkozni, ezért egy ideig bizonyosan nem lesz a kevésbé ismert márkázóknak (pl. Pharos, Gigabyte) Windows Phone 7-es okostelefonja, de egy időre eltűnnek a porondról olyan nagyágyúk is, akikért talán nem ártott volna magának a Microsoftnak is harcolnia  (pl. Motorola, HP). 
Egy mostani értesülés még konkrétabban fogalmaz a speciális helyzetben lévő gyártókról,  az Intomobile a PocketLintre hivatkozva a HTC, LG, SAMSUNG, DELL, ASUS gyártókat nevesíti azok közül, akiktől elsőként várható Windows Phone 7-es modellek megjelenése. A hazai portálokon is hírként szerepel ugyanezen információ, ám a nevesített 5 gyártót én meg kevésnek érzem. Esetleg  változott a kör?
A fenti Microsoft prezentációból kimentett képernyőn ugyanis két további húzónév is szerepel. A Toshiba TG03 névre hallgató modelljéről már korábban hallani lehetett, így ez talán nem újdonság. A képen a Sony Ericsson  is szerepel, ez viszont zavaró, ugyanis rácáfol Eldar Murtazin korábbi értesüléseire, miszerint a SE egyelőre nem gyárt majd a Windows Phone 7-es vonalon. A fenti képes információ számomra egy -szerintem- fontos gyártó kimaradását is jelenti. Hova tűnt az Acer? Az ETEN-t, mint az egyik legelső Windows Mobile fejlesztőt is magába olvasztó gyártó bizony a világ egyik legnagyobb Microsoft OEM partnere. Így tehát nehezen tudom elképzelni, hogy a Microsoft nem tartotta eléggé alkalmasnak arra, hogy a WP7-es vonalon is erősítsék egymást. Valószínűbbnek tartom, hogy az Acer saját akaratából inkább kivár, esetleg az Androidra koncentrál, pl a Streamre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése