2010. július 18., vasárnap

Új TSMC gigagyár alapkövét tették le Tajvanon

A TSMC neve talán nem sokat mond, hiszen a gyártó (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) saját neve alatt nem ad ki processzorokat. A TSMC dedikáltan független félvezetőgyátó. Lényegében a blogunkban szereplő termékek szinte mindegyikében megtalálhatók a termékei, legfőbb partnerei közt a az elmúlt napok híreiből a Qualcomm és a Mediatek nagyon jelentős, de az Altera, Broadcom, Conexant, Marvell, NVIDIA, és a  VIA is a nagyvásárlók közé tartozik. Nem egyszer volt már arra is példa, hogy a TSMC készített az Intel számára processzorokat, chipeket. 2009-es árbevétele valamivel nagyobb volt, m int 9 milliárd USD és a bruttó profit ezen olyan 4 milliárd USD. A TSMC új gyárának alapkő letételét követően körülbelül 1 év kell ahhoz, hogy a próbagyártások elkezdődhessenek, de az első éles szilícium ostyák és abból a processzorok gyártása csak 2012 első negyedévében várható. 
Az új gigagyár alapkövét a vállalat alapítója és elnök-vezérigazgatója, Mr. Morris Chang helyezte el, aki Amerikában tanult, majd a Texas Instrumentsnél alapozott. Néhány adat a gyárról, csak azért, hogy mindenki meg tudja becsülni, mekkora beruházásról van szó:
  • Az építkezés kb. 300 Milliárd tajvani dollárt emészt majd fel, ez nagyságrendileg 9,4 Milliárd USD, ha jól számolom ma kb. 2040 Milliárd Forint, körülbelül a magyar államadósság 10%-a
  • Az építkezés kb. 8000 munkavállalónak biztosít majd munkalehetőséget
  • 430 000 négyzetméternyi terület lesz majd a gyár és irodaterület (A Budapesti West-End kb 200 000 négyzetméter)
  • A processzorgyártáshoz szükséges "tisztaszoba" mérete 104 000 négyzetméter lesz. Itt zajlik majd az ostyagyártás és a megmunkálás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése