2010. július 20., kedd

Vélemény: A magyar mobilnet az egyik legjobb Európában

Az Index a Magyar mobilnet sebességéről írt tanulmány és mérések alapján azt írja, hogy Európa legjobb mobiladat-hálózatait a magyar szolgáltatók üzemeltetik. A teljes cikk ide kattintva olvasható. Néhány gondolatot érdemes kiemelni:
  • "Mára a lakosság 55-65 százaléka beleesik a 3G-s adókörzetbe, az ország területének 40-45 százalékát sikerült lefedni."
  • "A módszer kellően alapos volt, országszerte összesen 1750 helyen mérték a feltöltés és a letöltés sebességét."
  • "Az viszont világosan kiderül, hogy ahol már kiépült a 3G-s lefedettség, ott világszínvonalú a magyar mobilnet. Nemzetközi összehasonlításban csak Portugália és Spanyolország szerepelt a hazai hálózatnál jobban a vizsgált országok közül, míg Németország, az Egyesült Királyság, Hollandia vagy Olaszország többnyire rosszabb eredményt ért el, mint Magyarország."
Vélemény: Pozitív vagy sem az Index által közölt információ? Churchill így fogalmazott a statisztikákról: "Csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítottam.". Az index írása ugyan tényeket közöl, mérésekre hivatkozik, nem is annak tartalmával van gondom. Akkor mégis mi a baj vele? Meggyőződésem szerint az a mobiladat-hálózat, melyet nem használnak, esetleg a kapacitásait erősebb piachoz tervezték, pontosan az Indexen leírt jellemzőkkel kell rendelkezzen. Az NHH májusi jelentései szerint 2001 májusában 775 635 aktív mobilinternet előfizetéssel rendelkeztek a hazai szolgáltatók. Júniusban pedig 10 804 196 használatban lévő kártyás és előrefizetés SIM kártya volt az ország mobil-eszközeiben. Tehát a SIM kártyák alig 7,1%-t használjuk csak mobilinternetezésre! A napokban az antennagate miatt előtérbe kerülő Amerikában ugyan gyengébb a szolgáltatás, a folyamatosan túlterhelt hálózatokat fejlesztik is a szolgáltatók. De cserébe már olyan 28-30% körül van a a mobiladat-használat. Az amit az imént 7,1-re számoltunk itthon. És most mindenki döntse  el,  hogy szívderítő, vagy szomorú-e a hazai  "szuperhálózatokon" netezni?
Forráshttp://index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése