2010. július 14., szerda

Vészharangozók: Apple iPhone 4 - le vele!?


A világ és a hazai sajtó elfordult volna az Apple-től? Ugyanazon elemzők, akik 15 napja még lelkesedtek, a világ egyik legnagyobb gyártójának kiáltották ki az Apple-t, azok most "hatalmasat bukott" felütéssel döngölik Steve Jobs-ot agyagba? Nézzük meg kicsit számokban a hatalmas bukásokat, a fenti képeken az Apple részvény árfolyamok alakulását láthatjuk a Yahoo Finance adatai alapján hat hónapos, 3 hónapos és egy hónapos bontásban. Remélem, hogy ebből azért látható, hogy erősen túlzó máris kongatni, vagy hatalmas Apple bukásról szólni.
Az antenna-problémák kapcsán kétségtelen, hogy a gyártó komoly problémába futott. Valószínűleg legalább a készülékek harmada hibás, valószínűleg ez konstrukciós hiba, de látható az is, hogy relatív könnyedén orvosolható (tok, szigetelés). Hogy miért vár az Apple a reakcióval az szerintem több mindennel is  magyarázható. Többek között pl. azzal, hogy az OEM gyártóval (Foxconn)  mire jutnak az egyeztetéseken, egy esetleg a visszahívást "ki bukjon", vagy milyen arányban bukjon. Meg kell becsülni azt is, mekkora darabszámot érint a kérdés, hogyan kell a cserét lebonyolítani. Persze azt is mérlegelni kell, hogy egy szoftveres "javítás" vagy ha tetszik trükközés nem erősíti-e mégis a felhasználók bizalmát. Ezek a lépések nem 3-4 napos "nosza csináljuk" módon történnek.
Összességében én azt javasolnám, hogy mindenképpen meg kell várni az Apple reakcióit, a legfontosabb kérdés ugyanis az, hogy mekkora arányban érintettek az iPhone 4 modellek? Az eddigi leírások alapján ugyanis egy egyszerű szigetelő szalag megoldja a gondokat, tehát a probléma relatív könnyen orvosolható. A blama természetesen nagy, de ha az Apple helyes és gáláns választ ad, akkor nem érzem olyan súlyúnak a problémát, ahogy pl. a két forrásbeli vészharangozó sejteti. Azzal, hogy a gyártók felelőtlenek, már tegnap foglalkoztam, ez van, a piac többnyire nem bünteti őket, ahogy a sajtó sem visszafogott, amikor dicsérni, vagy utálni kell, úgy a vevő még akkor is képes megvenni a nem túl értékes terméket, amikor azt mondják neki, hogy "ne vedd meg", vagy "nem éri meg". Ahogy egy Toyota vagy más autógyártó is visszahív, vagy megoldásokat ad, úgy az Apple-től is elvárható ez, szerintem lesz is, csak ki kell várni.
Kedvenc hazai vészharangozókhttp://vg.hu/vallalatokhttp://webisztan.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése