2010. július 20., kedd

Windows Phone 7 - Előzetesek a neten

Az Engadget jóvoltából bemutatásra került az Windows Phone 7 előzetes verziója. A fenti videón és a leírások szerint egyelőre egész jó operációs rendszernek tűnik a Windows Phone 7, ám egy hatalmas fordulatot érdemes kiemelni. Mindaz, amiért a Windows Mobile-ért vagy korábban a PocketPC lelkesedtünk, most mintha eltűnne. A Windows Phone 7 alapvetően azok számára lesz jó operációs rendszer, akik egy rendkívül intuitív módon kezelhető gépet szeretnének annak alapfunkcióival, és eszük ágában sincs alaposabban "tanulni" a gépet. Álljon kézre, tudjon mindent egyszerűen, de "bütykölésre" nem való. A leírások szerint néhány főbb megállapítás a rendszerrel kapcsolatban:
  • Copy-Paste funkció hiánya. Számomra ez elég nehézkesség teszi bárminemű PC-s tevékenység elvégzését, így nem is igazán érthető, miért nincs ott
  • Külső alkalmazások multitasking támogatásának hiánya (pl. egy háttérben futó ftp-letöltőt nem lehet majd írni/használni)
  • A beépített böngésző végre jól használható és gyors. Ám Flash és HTML 5 videó támogatás nincs, egyelőre külön Youtube alkalmazás sincs a demo-készüléken
  • A Zune zenelejátszó és a Zune Pass segítségével a zenék beszerzése és lejátszása ugyan egyszerű, ám hogy Magyarországon mikor lesz elérhető, ezt nem tudni.
  • A kamera és a fényképezés kezelése nagyon tetszetős és gyors, ebben talán elsőosztályú az operációs rendszer. Úgy tűnik az is egyre inkább a felhasználók alapvető elvárárásai közé épül be, hogy egy okostelefonnal pofonegyszerűen lehessen fényképezni, videózni, megosztani. Ezt a telefon jól támogatja, beállítható, hogy egyből fel is töltse a megfelelő tárterületekre (pl. Skydrive)
  • A Marketplace és az Alkalmazásbolt egyelőre elég kusza és kellő alaklmazásszám hiányában tesztelni sem nagyon lehetett. Ám az alapelvben van egy kis probléma, a telepítés folyamata nem követhető könnyedén nyomon, nagyobb alkalmazások esetében semmilyen emlékeztetőt nem kapunk, ha sikerült letölteni és telepíteni, ez elég zavaró lehet majd.
  • A Microsoft egyik legfontosabb alkalmazása az Office, melynek integrációja jól sikerült, de alapvetően zavaró, hogy itt sincs másolás/beillesztés funkció (még alkalmazáson belül sem). Elsősorban többek együttműködésére (pl. sharepoint) készült a szoftver, a mobil szerkesztés lehetne jobb. Pl. Powerpoint dokumentumokat továbbra sem lehet a mobilról készíteni. Az office dokumentumok kezelése  "felhőképes", azaz nem csak Sharepoint kiszolgáló, hanem Skydrive tárterület is elérhető, az ott tárolt dokumentumok is szerkeszthetők.
  • Az XBOX Live egyelőre nem sokat mutat, az avatarok kezelésénél kb. meg is áll.
  • A rendszernek a Bing-Map is része lesz. A hazai implementációjáról egyelőre nem sokat tudni, de az amerikai verzióval elégedett volt az Engadget. Elsősorban a keresési és az űtvonal megjele4nítési funkciók kellemesek. A keresési találatok térképi megfelelőinek kijelzése és a hozzájuk történő navigáció is tetszetős és gyors.
  • A keresés funkciót itt is környezetfüggőnek tervezték, ám kicsit kusza a kezelése.- Ugyanakkor az integrált Bing kereső jól használható, többségében kellemes.
ÖSSZEGZÉS: Az eddig látottak alapján a Windows Phone 7-el kapcsolatos meglátások vegyesek. A kezelőfelület továbbra is érdekes, intuitív. Ugyanakkor a jelen futó operációs rendszereinek ismeretében elég nehéz elhinni, hogy a Microsoft egy újraírt operációs rendszert nem akar feltétlenül jobbra, funkcióban gazdagabbra építeni, mint amit már eddig is tudott. Érdemes hangsúlyozni, hogy egyelőre előzetes tesztelésre kaptak a nagyobb portálok és a fejlesztők készülékeket, tehát még sok minden változhat!
Vélemény: Körülbelül 3 hónap múlva már várható, hogy Windows Phone 7-el érkező készülékek kerülnek a piacokra. Addigra a magyar érdeklődők számára is érdemes lenne tisztázni, hogy a "felhő" teljes egészében elérhető lesz-e. Ez azt jelenti, hogy a Microsoft Live, Zune, Bing-Map és egyéb szolgáltatások eléréséhez szükséges hozzáférések ne legyenek korlátozva. Ha a Microsoft terveiben egyelőre nem szerepel ezen szolgáltatások nemzetközivé tétele, akkor egyelőre nincs sok értelme a Windows Phone 7-ért lelkesedni.
Forráshttp://www.engadget.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése