2010. augusztus 23., hétfő

Chrome OS - Google Tablet

Az elmúlt napok talán legérdekesebb pletykája a Chrome OS operációs rendszerrel tervezett HTC Tablet, azaz a Google Tablet várható bejelentése, melyet a "fekete pénteken" terveznek majd piacra dobni Amerikában. A "fekete péntek" nevű amerikai őrület jelöli azt a napot, melyen az amerikai kiskereskedelem "hatalmas akciókkal igyekszik lecsapni a vásárlókra". A hálaadás napját követő első péntek a karácsonyi vásárlási láz kezdete, állítólag erre a napra időzíti majd a Google és a HTC az első Chrome OS-sel érkező Tablet megjelenését. 
A gép pletykaként kezelendő specifikációi a 720p-s kijelző miatt izgalmasak, de nem túl eget rengetőek:  Nvidia's Tegra 2 platform, 1280×720 multitouch kijelző, 2GB RAM,  32GB SSD, Wi-Fi, Bluetooth és 3G/HSDPA adatkapcsolat várható, GPS, webkamera és kártyaolvasó is kerül majd a csomagba.
Vélemény: A HTC az idei évben többször is nyilatkozott arról, hogy addig nem lép be a Tablet piacra, amíg igazán különleges terméket nem tud felmutatni. A Google eddigi kommunikációja alapján a Chrome OS érkezése októberre várható, ekkorra alkalmazásbolt is elérhető lesz. Számomra nagy kérdés, hogy a Chrome OS-sel érkező modellek árban mennyivel múlják majd alul a jelenleg is elérhető Androidos Tablet vagy Windowsos Netbook modellekét és mennyivel lesz jobb a akku élettartamuk / képernyőfelbontásuk rövid, illetve hosszú távon tekintve? Ha nagyon, akkor érzem versenyképesnek a vonalat. Ha csak alig, akkor kicsit zavarbaejtő lesz, hogy az Android mellett lesz-e, illetve kell-e még egy Google operációs rendszer a világ piacainak? Az okostelefon és a Tablet piacok összeérését a nagy versenytárs, az Apple ugyanis már megoldotta. Az iOS4 az iPhone és az iPAD-on is fut, a készülék dönti el, hogy ugyanazon alkalmazásboltból mi tölthető le. A Google Android és Chrome OS esetében egyelőre nem látom át, hogy lesz-e választóvonal, vagy 1-2 éven belül a Chrome OS lényegében egy netbookra is telepíthető Android lesz? Pl. a Huwaei S7-es Tabletje több, mint egy hónapja nem jelenik meg a világ piacain, ugyanakkor a készülék a tudása alapján akár Chrome OS-sel is érkezhetne (a távolban ugyanis az Android 3.0 kijelzőfelbontása is emelkedik majd)
Forráshttp://www.pcmag.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése