2010. augusztus 25., szerda

Tabletek az év végére


Nem nagyon vitatható, hogy az Apple iPAD megjelenéséig komolyabb gyártó nem gondolta, hogy lyuk tátong a termékpalettáján, ha nem árul újfajta palatáblákat. A neves gyártók (pl. HP, Fujitsu, Dell, Lenovo) kínálatában persze mindig is létezett érintőképernyős, hajtogatható, vagy pusztán egy képernyőt formázó hordozható számítógép valamilyen Windows operációs rendszerrel, de azt a piacot, ami csak alig pár hónapja produkál milliós eladásokat, bizony az Apple fedezte fel újra. Majd ezt rendkívül gyorsan le is rabolta, a mai napig eszméletlen áron értékesíti az iPAD modelleket, a vásárlók többsége pedig szokás szerint rajong, sorban áll, várakozik, mi több elfogadja a tervgazdálkodásban oly jellemző megszorításokat (pl. egyszerre max. kettőt vehetsz). A gyártó közben olyan trükköket is bevet, hogy a típusok "legalját" már nem gyártja, hiszen arányosan többet keres a nagyobb memóriakiépítéssel érkező gépeken, és azt is viszik, mint a cukrot. Akkor miért adna már el 16 GB-s verziót? Ahogy az iPAD, úgy az Apple iPhone4 esetében nem kizárt, hogy Steve Jobs visszahozza majd a jegyrendszert is :), de hát aki Apple termékeket akar, az igazán szenvedhet egy kicsit érte. Az abszurd részen felül -vagy éppen annak léte miatt- érdemes számba venni azokat a gyártókat is, akik mostanság lépnek az Apple lábnyomába, akiknél arra számíthatunk, hogy még az év végén megjelennek valamifajta érintőképernyős palatáblával. A lista természetesen nem teljes, a jelentősebb vagy érdekesebb gyártókat/termékeket igyekeztem összeszedni, a kínai OEM modellekre nem koncentrálva:
 • Toshiba SmartPad - 10", Nvidia Terga platfomrra épülő modell várható a pletykák szerint. Állítólag Androidos és Windows 7-es verzió is érkezhet.
 • LG Optimus Tablet -  Android 2.2 vagy 3.0-val érkező Tabletről pletykálnak manapság (friss hír)
 • Samsung Galaxy Tape - Android, 7 hüvelkyes, talán ezt hamarosan bejelentik
 • WePAD - WeTAB - Oldalainkon is foglalkoztunk már vele többször, legújabb info szerint szeptemberben végre elindul, de csak Németországban  lesz kapható
 • Dell Streak -  A legkisebb sorozat már kapható Android 1.6-al, hamarosan 2.1 frissítést kap, az eredeti pletykák szerint pedig 7-10 hüvelkyes kijelzővel is lesz ilyen modell
 • HP Palmpad, HP Slate 500 - A HP-től a Palm felvásárlásából adódóan egyrészt webOS alapú Tabletre is számíthatunk, de korábban már oldalainkon is beszámoltam arról, hogy  Windows 7 -es modell is "csőben van"
 • HTC-Google Tablet - A HTC már az év közben többször nyilvánvalóvá tette, hogy amíg igazán különleges termékkel nem tud piacra lépni, addig nem akar ringbe szállni. Az utóbbi napokban viszont elindultak a pletykák a Chrome OS-sel szerelt Google Tabletről, melyet a HTC fog gyártani. 
 • Acer - Androidos modellekről olvastunk idén, akár 7 és 10 hüvelykes kijelzővel is várhatunk készülékeket.
 • Asus - Windows 7-es készülékről már a Computex kapcsán olvashattunk, EP121 típusjellel harangozták be a Windows7-es modellt, de pletykák szerint Windows Embedded rendszerre épülő megoldást is várhatunk.
 • MSI WindPad - Az MSI a netbook sorozatának márkanevét vinné tovább a Tablet vonalon, Androidos és a Windows 7-es verziót is várhatunk tőle. Szintén a Computex kapcsán olvashatunk először ezen fejlesztéseiről.
 • Archos - Létező, már elérhető modellekkel van piacon a gyártó
 • Viliv X10 - A Viliv neve nem túl ismert, ám UMPC kategóriában talán még mindig az egyik legérdekesebb gyártó. Nyilván az Androidos versenyből sem kíván lemaradni, X10 névre hallgató modelljéről a Computex környékén azt lehetett hallani, hogy szokás szerint igen jó felbontásra számíthatunk.
 • BlackBerry PAD -  A RIM szolgáltatásokkal egybeépített nagyméretű levelező és web-böngésző bizony igen versenyképes termék lehet, operációs rendszere talán az új OS 6 lesz.
 • Motorola Tablet - A Motorola az Android és az Amerikai mobilszolgáltató, a Verizon rendeléseinek segítségével újra az élvonalba emelkedett. Amikor mindenki Tablet/Slate forgalmazásba fog, akkor a Motorolától is várható, hogy Androidos vagy Chrome OS-sel szerelt készülékkel jelenik meg a piacon. 
Hamarosan Karácsony, Tanácsok Billy Bácsitól:
Már a fenti, specifikáció nélküli felsorolásból is jól látható, hogy akinek egyáltalán még van pénze ilyen újabb "fontos eszközre", annak jó sok információval, számtalan teljesen új vagy ismertebb gyártónévvel kell megbírkóznia, míg végül kiemelheti a gyöngyöket a sárból. Nyilvánvalóan ekkora kínálat mellett nem lehet általánosságban azt mondani, hogy ezt vagy azt érdemes megvásárolni, de aki bizonytalan, annak talán segít a következő néhány gondolat:
 • Tablet vásárlás előtt próbáljon mindenki egy elvárt teljesítményszintet felépíteni magának. Elsősorban azt érdemes megnézni, hogy hol, mire akarja használni a készüléket. Pl. jómagam elsősorban otthon és irodai környezetában web-böngészésre, levelezésre, eBook olvasásra tervezek ilyen készüléket vásárolni. Nem, különösebben érdekel a játék/multimédia/zenehallgatás. Ebből adódóan az erős processzor nem, de a tartós, bekapcsolt WiFi melletti üzemidő (min.- 6-8 óra folyamatos ), a nagy kijelzőfelbontás (min. 9-10", min. 720p, de a 1080p is álomszép) és a minél inkább PC-s élményt garantáló böngésző fontos tényező (HTML 5, Flash támogatás). Eltérő igényekre bizony eltérő készülék lehet alkalmas. Mobil játékosknak pl. egy 5-7 hüvelykes kategória erős processzorral, sok Rammal már érdekes lehet, buszon, villamoson pl. még nem extrém nagy, tehát jól hordozható, mégis élvezetes lehet. Tehát először mindenki próbálja meg eldönteni, mire is keres ilyen eszközt.
 • Ár: Nyilvánvalóan fontos szempont. Akinek nem az, az úgyis iPAD-ot vesz majd. Lopott, síbolt, szemét áruért továbbra sem érdemes egy fillért sem áldozni, a különbözeti ÁFA-s értékesítőkről szintén elmondtam már többször a véleményemet. Ez Magyarország. Itt mindig mindenkinél van és lesz olcsóbb, itt a márkabolt, vagy a hivatalos forrás jobbára lúzer, de mindenképpen szinoním a drága és nyerészkedő tolvaj fogalmakkal. Itt a havonta újjáalakuló "nagykeres haver" meg a piacos geek a császár. Ez van. 
 • Kitől: De az ár mellett azért tessék elsősorban a vásárlás helyét, körülményeit, az eladó felkészültségét is mérlegelni. Idiótáktól csak abban az esetben tessék vásárolni, ha pontosan tisztában vagyunk a termék műszaki paramétereivel, származásával, várható garanciális ügyintézésével. És még ekkor is érhet meglepetés. Érdemes mérlegelni azt is, hogy az eladó látott-e már olyat, aki hallott olyanról, aki a kinézett Tabletet használja :), tud-e majd segíteni esetleg? Rövidebben, képben van-e?
 • Terméktámogatás: Láthatóan az elmúlt években a beágyazott rendszerek többsége még azonos operációs rendszerek esetén sem 100%-ban azonos jellemzőkkel bír. Azaz ha valami "Androidos", attól abban még nem testesül meg minden elérhető földi jó. E rendszereknél a verziószámon felül is különösen oda kell majd figyelni néhány fontosabb jellemzőre. Érdemes feltérképezni, hogy a gyártó teljes, vagy részleges Androidot ad-e, pl. a levelezés, a market, a hozzáadott alkalmazások szempontjából megkapjuk-e ugyanazt, mint más gyártók esetében? Mert bizony a legolcsóbb távol-keleti termékeken esetleg nincs Android market, vagy a Google nem hagyott jóvá néhány olyan elemet, amihez az ő szerzői jogai is kötődnek, így az Androidosként hirdetett Tabletünk esetleg nem lesz több, mint egy egyszerű médialejátszó.

  Az operációs rendszeren, de a fentiekből adódóan mondjuk azt, hogy a géppel kapott szoftverfelületen túl mérlegelni kell azt is, hogy az adott gyártótól egyáltalán mit és főképp mikor várhatunk el? Még kb. azonos erejű márkanevek esetében is óriási különbségek lehetnek pl. a rendszerfrissítések megjelenési idejében. Márpedig sajnos tényként elkönyvelendő, hogy manapság a gyártók által piacra dobott  termékek többsége még nincs kész. Az első-második ROM-frissítés során kerül kijavításra sok-sok hiba, tehát bizony elég lényeges, hogy az adott Tablet relatív nagy darabszámban kerüljön a világ piacaira. Többnyire a volumen az, ami garantál valamifajta odafigyelést is. Sajnos ez sincs kőbe vésve, bizony még a legnagyobb gyártók esetében is előfordulhat, hogy sikertelen sorozatoknál a támogatás 6-8 hónap után végleg elmarad.

  Hazai relációban éppen ezért a felhasználói közösségek száma is komoly értékmérő lehet. E terület első vásárlói bizony egyedül törik majd az utat, ne nagyon tessék abban reménykedni, hogy a gyártók vagy a forgalmazók hazai szervizesei majd megoldják a problémákat. Ehhez Amerikába vagy egyéb fejlettebb országba kell költözni. A magyar tablet-vásárló az éppen úgy fórumozni, keresni, tesztelgetni, profánabbul "pöcsölni" lesz majd kénytelen, ahogy tette azt a PDA/PNA készülékkel.

  A terméktámogatás másik vetülete a hazai anomáliák miatt is kiemelendő! Az ár-kérdéskörnél soroltak miatt sok-sok "új" vagy "megújuló" vállalkozás fogja majd kínálni a távol keleti "majdnem iPAD" logóval szállított jószágokat. Mielőtt ilyesmit vásárol valaki, gondoljon arra a sok-sok "kiváló" gyártóra, márkanévre vagy forgalmazóra a palettáról, akik már korábban leszerepeltek.
  Ne legyenek illúzióink, jönnek majd a Tablettel is! Légy résen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése