2010. augusztus 5., csütörtök

Vélemény: A Microsoft után az iGO navigációs szoftvereit hamisítják a legtöbben

"Több mint egy héten keresztül ellenõrizték négy város szaküzleteit a helyi vámhivatalok – több mint negyven millió forint értékben találtak kalózszoftvereket. A tapasztaltak alapján a Nav N Go navigációs szoftverei a legtöbbet hamisított programok a Microsoft termékek után - jelentette be a Nav N Go szoftverfejlesztõ cég márkavédelmi képviselete, az IPR Consulting Kft."
MAGÁNVÉLEMÉNY:
  • Sokadik éve foglalkozom a Nav N Go Kft. termékeivel, egészen pontosan az iGO 2005 szoftver piacra kerülése óta. Álláspontom szerint hülye az a kereskedő, aki egy keresett terméket fillérekért, vagy "ingyen ad", ráadásul ha bónuszként ezzel bűncselekményt is elkövet, akkor aztán végképp érthetetlen a magatartása. Ezen szépíteni nem lehet.
  • A szoftverlopás is immáron több évtizedes hagyomány Magyarországon. A buta vevő és az ostoba  eladó összekacsint, ahogy pl. a másik kedvencemnél a külöbözeti áfa-nál. Generális változást igényelne mind az eladói, mind a vásárlói oldalon az a jelenség, hogy iGO-t -meg minden mást is- lopnak. De ez is kb. a Nav N Go -tól vagy a márkavédelemtől független tény.
  • Az iménti gondolatokat többször leírtam már, nem is nagyon érdemes tovább foglalkozni vele, ám a folyamatosan érkező, nem csökkenő leleplezések miatt egyre inkább úgy érzem, hogy bizony akad felelősség a  harmadik oldalon is, talán bizony mára már maga a fejlesztő is ludas. Nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy ma a Nav N Go mintha kártyás iGO-t vagy iGO My Wayt már nem is akarna eladni.
Úgy látom, hogy immáron lassan egy éve maga a Nav N Go Kft. sem tesz túl sok szalmaszálat azért keresztbe, hogy a tolvajlásokkal szemben értelmes és értékes viszonteladói hálózatot építsen a számára talán egyre jelentéktelenebb kártyafüggetlen magyar okostelefon-piacra. Ha lenne itthon is látható és működő kereskedelmi csatornája, az egyúttal esetleg elkötelezné azokat a szerencsétleneket is, akik lopott szoftverekkel igyekeznek túladni az amúgy is kritizálható minőségű termékektől. A nagyáruházak polcait megtöltő PNA-s ügyfelekkel, avagy a -pletykák szerint- csókosokkal az üzlet megyeget, a nyilvánvaló csalókat pedig kiszervezett márkavédőkkel időnként lehet revolverezni, de a problémákat ez nem feltétlenül fogja megoldani.
Ez a még működő értékesítési forma ugyanis nem csatorna, ez még csak seft. Sajnos mindeközben egy érdekes és nemzetközi szinten még eladásokat generáló  termékcsoport eltűnni, leépülni látszik. A klasszikus dobozos/kártyás termék eladására én már semmiféle erőfeszítést nem látok a gyártói oldalon.
Érthető lenne ez akkor, ha ki lenne mondva, hogy "erre nem koncentrálunk", de helyette hallgatás van, új termék nincs, információ nincs. Mintha a gyártó elkönyvelte volna, hogy a viszonteladó az tolvaj, vagy még általánosabban a "magyar az lop". A problémás csatorna meg majd szépen lassan megszűnik működni. Személyes tapasztalataim szerint hiába írunk, hogy a cégünk immáron nyolcadik hónapja megváltozott adatait változtassa meg a Nav N Go a viszonteladói oldalain, hiába érdeklődünk arról, hogy mi a helyzet az új termékekkel, a hazai dobozos iGO kereskedelmi csatornát szervezetlen,  hányaveti módon kezeli a szoftvergyártó. Azaz nem kezeli.
Ha ma valaki megnézi a Rising Stars-díjazott vállalkozás weboldalait, az iGO 8 viszonteladói listában olyan hibákat láthat, amit egy hullócsillag sem követ el véletlenül. Mekkora munka lenne időnként ellenőrizni, hogy ahogy és akit hirdet, az egyáltalán még létező partner-e? Márpedig a tisztességes vásárló azért még talán csak el-ellátogat a "navngo" különböző domainjeire. Aki pedig iparkodik tájékozódni vásárlás előtt, az nem csak cégünk esetében találkozik elavult adatokkal, akadnak ott súlyosabb hibák is (pl. Technet Webáruház - pdamania.hu címmel, egy éve felszámolt disztribúciók címeivel vagy éppen nem létező, rosszul linkelt weboldalakkal; pl. webáruházak listája-Bonver, Infornax webáruház). Mivel is találkozik tehát először az, akit még talán érdekel, hogy hol lehet legálisan iGO terméket vásárolni? Káosszal, hülye válaszokkal, többnyire dilettáns, felkészületlen kereskedőkkel, megszűnt vállalkozásokkal, elérhetetlen telefonszámokkal. Na ezek után csoda-e, ha az IPR szellemi-tulajdonjogvédői  rádöbbennek, hogy mi folyik pl. Gyöngyösön :)?
Bónuszként a gyártó a support kérdéseket esetenként sokhetes átfutással válaszolja meg, viszonteladói, kereskedelmi, esetleg a jövőben várható termékekkel kapcsolatos kérdéseket pedig így sokadik év után már értelme sincs feltenni, ugyanis válasz többnyire nem érkezik. Pl. arra a kérdésre, hogy az iGO  My Way termékek bevezetése OEM vagy alkalmazásbolton kívüli formában várható-e valamikor, sokadik megkeresésünkre sem reagált még  sem érdemben, sem sehogy a gyártó. Valószínűleg nem fontos.
A Nav N Go termékei amúgy kiválóak. Látjuk is, hogy lopják is szépen. De talán nem az volna a legjobb marketingeszköz, hogy időnként a sajtóban körbeszalad, hogy megint találtak egy rakat invalidus tolvajt. Aki meg hivatalosan szeretné eladni, azok listája hiányos, részleges, elérhetetlen, vagy ha mégis felveszik, akkor nem kompetens a Nav N GO termékeivel kapcsolatban, hiszen maga a gyártó nem is kommunikál. Abszurd, de ez van.
A folyamatosan változó piaci körülmények és a tolvajlások ellenére vagy a mellett sajnos azt is látni kell, hogy már a nemzetközi megoldások is "felnőttek" a hazai iGO mellé, így pusztán a "magyar fejlesztés", mint image leértékelődik, mert már talán a fejlesztő sem akar példát mutatni. Egyre több valós és jól működő alternatíva áll ma az okostelefonos navigáció iránt érdeklődőknek, akár ingyenes és legális megoldásokkal, akár a Google és hasonló online navigációval, akár a nemzetközi fejlesztők termékeivel érdemes megismerkedni. Az internetes vásárlás sem okoz már senkinek különösebb problémát, és bizony ha a nemzetközi vállalkozásoktól a nyelvi nehézségek ellenére is hamarabb kap a vásárló segítséget, gyorsabban és értelmesebb válaszokkal találkozik, akkor bizony nincs mit tenni. Lopni továbbra is bűn, de sajnos mostanság már eladni sem öröm a NavNGo termékeit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése