2010. szeptember 13., hétfő

Android, Tablet, Android Market - Érdemes figyelni!

Sok bejegyzésünkben volt már téma, hogy az Android, valamint a Tablet piac erősödésével egyre érdekesebb téma lesz, hogy maga az Android mobil operációs rendszer mennyire használható egy adott készüléken. A hazai piaci tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendkívül árérzékeny vásárlók többsége egyúttal sajnos felkészületlen is, ebből adódóan néhány marketing-üzenettel könnyedén "lépre csalható".Néhány alapvető információt éppen ezért nem árt túlhangsúlyozni:
Az Android Market nem minden készüléken engedélyezett. A Google számos hardveres előírást támaszt a gyártók, forgalmazók felé. Ezen előírások alapvetően azt a célt szolgálják, hogy az adott készülék a leginkább garantálni tudja azt a felhasználói élményt, amit az Androiddal el kéne érni. De mi történik, ha egy gyártó nem teljesít, nem azt ígérte, vagy egyszerűen a javasolt specifikációktól is eltér? Nos a válasz egyszerű, többnyire nem kapja meg a Google Android Market feljogosítását, a készülékre nem kerülhet fel a kliens, és a megszokott és pofonegyszerű módon nem is telepíthetünk alkalmazásokat a gépre?
Miért adja el a Google, ha amúgy nem jó? Elég egyszerű volna azt mondani, hogy ha egy gyártó eleve alkalmatlan arra, hogy a Google szándékainak megfelelő készüléket dobjon a piacra, akkor egyáltalán miért nem tiltja meg a Google azt, hogy Androidot telepítsenek a készülékre? Valószínűleg igen hosszadalmas jogi procedúra lenne, ráadásul nem túl védhető, hogy a többé-kevésbé nyílt Android használatát bármely OEM/ODM felé megtilthatná a Google, ezzel szelektálva a piacokat. Sajnos a nyíltságnak bizony az is az ára lehet, hogy az új operációs rendszer olyan mobil eszközökön is megjelenik, amelyekre semennyire sem optimalizálta azt a Google. Az Intomobile pontosan erre hivatkozik a forrásban jelölt másik interjúban. A Galaxy Tab és egyéb Froyo-val érkező Androidos készülékeket ugyanis maga a Google sem szánta Tablet eszközökre!! Azt ugyan még nem tette egyértelművé a gyártó, hogy az Android 3.0 vagy esetleg a Google Chrome OS van-e kifejezetten e célokra tervezve (esetleg mindkettő) de szokás szerint az első vásárlók "tapossák" majd az utat. Pl. egy Galaxy Tab sikerei sok-sok fejlesztőt ösztönözhetnek majd arra, hogy a 1024×600-as felbontásra is elkészítsék alkalmazásaikat, alkalmassá téve ezzel már a Froyo-t is a "tabletezésre", ám a folyamat akár negatívan is alakulhat, így a korán érkezők bizony extrém netes keresgélésekre, hackelésre, rootolásrsa, főzött romokra is készülhetnek, mely műveletek közül több eleve kérdéses mind jogilag, mind etikalilag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése