2010. szeptember 23., csütörtök

Commtiva Z71 = Apanda A60 = Gigabyte G1305 = Wellcom A88 = Vibo A688 = Chinavision Excalibur = Motorola Quench -> Tesztelte a Mobilarena


Vibo, Motorola, Commtiva - "egy a valóság és ezer a ruhája"
Ahogy korábban a Windows Mobile rendszereket, úgy manapság a távol-keleti OEM/ODM gyártók már az Android operációs rendszert tekintik alapnak ahhoz, hogy mindenféle neveken és élelmes kereskedőkön át utat találjanak maguknak a nemzetközi piacokra. Talán, hogy lekössék a fölös kapacitásaikat, talán, hogy megalapozzanak valamit a jövőből. Így kerülhetett terítékre a Commtiva Z71-es Androidos okostelefon, melyet a Mobilarena tesztelt. A jelenség nem egyedi. Van egy gyártó (esetünkben állítólag a  Foxconn Hon Hai csoport valamelyik gyára), melyben ugyanazon hardvert építik, a sor végén pedig különböző nevek alatt értékesítik. A magyar piacon eddig a Vibo A688 név volt ismertebb, köszönhetően a PDAplus idén januári hírének, így számítani lehetett arra, hogy előbb-utóbb kereskedelmi forgalomba is kerül majd valamely klónja. A hardvert a Mobilarena tesztelte, a teszt teljes terjedelmében ide kattintva olvasható, szokás szerint csak a főbb megállapításokkal foglalkozunk:
  • Alapvetően a készülék sebességével nem volt problémája a tesztelőnek
  • Az Android 2.1 és a magyarítás különösen meglepő, a "sokadvonalas" márkanevek ugyanis többnyire még az Android 1.6-os rendszereket forgalmazzák, a lokalizáció pedig még a legnagyobb gyártóknál is el-elmarad (Persze amúgy sokakat egyáltalán nem érdekel a lokalizáció, főképpen akkor idegesítő, ha amúgy a kézikönyv pedig végig az angol menürendszerre hivatkozik)
  • A tesztelés során a kamera minőségével akadtak ugyan problémák, gyenge, túlexponál. Mindig ki szoktam emelni, hogy alapjában nem érdekel a kamera, ám az idei nyaralás során azért csak összeraktam 4GB-nyi videót egy Desire (szintén nem túl extra) segítségével. Így már nem gondolom  annyira szigorúan, hogy digitális fényképezésre vagy videózásra ne vigyünk okostelefont, arra céleszköz kell! Hiszen amúgy helytakarékos megoldás, tehát ha már van, akkor működjön tisztességesen, készítsen elfogadható képeket. A tesztelt modell videója nem annyira rossz, a kép eléggé.
  • A tesztelő ugyan betudta a gyengébb osztályú gyártónak, de meg kell említeni, hogy a készülék telefonos képességei nem jók, esetenként alig érthető a beszélgetőpartner. Nyilván a hirdetővel , a tervezőmérnökkel, meg talán az első szériával szembeni udvariasság is motiválja a szerzőt, ám 2010-ben egy Foxconn ne gyártson "néha nem érthető" telefont, ugyanis a hardver valószínűleg tényleg nem gyenge, esetleg a minőségbiztosítás hiányosságait érzi meg az ember, hiszen nem túl nagy sorozatban, nem túl nagy megrendeőnek készül, lehet kicsit lazítani a hibaszázalékon.
  • Mivel Android 2.1, ezért Flash-tartalmakat nem lehet vele böngészni, Flash-Lite sem telepíthető. Mivel a gyártó lényegében semmi egyedit nem tesz mellé, ezért az alap Android és a Market képességeire vagyunk utalva. Tegyük hozzá, hogy ez sem kevés, de csak egy bizonyos ár alatt válik érdekessé, hogy sok-sok alkalmazást kell összevadászni a marketről (de bírja-e majd a memória?).
Összességében a Mobilarena által "ajánlott" készülék a Commtiva Z71. Látatlanban nem szeretnék véleményt alkotni a készülékről, de úgy gondolom, hogy a "mérsékelten ajánlott, ugyanis " jelző jobban illene rá. Engem elsősorban a forgalmazási jelenség zavar, ugyanis még a mai napig sok-sok hasonló történet látszik pl. a magyar navigációs piacon, ahol a romeltakarítás még mindig csak "folyamatban".

Vélemény
: Láthatóan a készüléket sok-sok márkanév alatt, sok-sok forgalmazó próbálja majd teríteni világszerte, köztük olyan ismertebb nevek is, mint a Motorola vagy a Gigabyte, akiket azért jegyez is a szakma, és persze akadnak olyan romantikus márkanevek is, mint a Chinavision Excalibur, aminek olvastán lelki szemeim előtt máris megjelenik egy ázsiai utcakép, ahol a sárkány egy lehelettel mindenkit Commtiva Z71-es spamrobottá transzformál. Nem feltétlenül kell persze fitymálóan vélekedni bármely azonos hardver+valamilyen ráfestett márkanév láttán, hiszen 2006-ig a HTC is ilyen gyártó volt, csak éppen drámaian más volumenek mellett. ha nekik sikerült, miért ne adhatnánk esélyt pont a Commtivának?
Nem szabad elfelejteni, hogy 2006 óta azért hatalmasat változott a világ. A műszaki tudás és termékteljesítmény lehet ugyan jó, akár kiváló is, de sajnos az ilyen "réteg" vagy "csinált" márkák ma még annyira sem tudnak ingerküszöb fölé kerülni, mint 4-5 éve. Ma a mobilszolgáltatói ajánlatok és a vezető gyártók mellett már egy Sony-Ericssonnak sincs egyszerű dolga, a Nokia is sír, hogy nem keres szinte semmit. Akkor pont egy árversenyző soknevű hardver és egy -nemzetközi szinten- alultőkésített forgalmazó váltja majd meg a világot és ad mondjuk éppen a magyar fogyasztónak gyöngyöt?
A jelzett készülékhez hasonlót egy másik portál már januárban bemutatott, azaz akkor, amikor a Commtiva magyaroszági importőre még meg sem alapult a cégbejegyzési információk szerint. Nyilvánvalóan senkit nem szeretnék megbántani, vagy prejudikálni, de sajnos pont Magyarország az a hely, ahol egy -esetlegesen- sikertelen importot követően el szoktak tűnni, aztán se szerviz, se alkatrész. Akit ez a kockázat eleve nem érdekel, annak igazából egyetlen dolog a fontos: a kiváló ár. Nos a jelzett modell nem kifejezetten olcsó. Jó árért sokkal inkább ajánlott valamely kínai közvetlen forrásból hasonló specifikációjú shanzai terméket vásárolni.
A nevezett okostelefont világszerte 230-270 USD-s árszinten kínálják. Alaposabb kutatással látható, hogy 15-20 db-os áron akár már Magyarországra szállítva is elérhető a 250 USD-s eladási ár. Ha arra gondolok, hogy ugyanezen az áron a mobilszolgáltatói kínálatban is elérhetők már készülékek. Ha hűségnyilatkozat nélküli okosmobil, akkor pedig jobb terméktámogatással rendekező márkás készülék is vehető, vagy akár a hazsnálpiacon is érdemes körülnézni (valódi használt és nem különbözetis termékre gondolok). Talán alacsonyabb kockázatot jelent pl. egy olcsó Samsung/LG/HTC/Huawei-be beugrani, mint egy ilyen sokismeretlenes egyenletet megfejteni.
Forráshttp://mobilarena.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése